Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskelbė gerų žinių gyventojams dėl bankų paslaugų: laukia ne vienas svarbus pokytis

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus antradienį pranešė, kad būtiniausių mokėjimo paslaugų krepšelio kaina mažėja beveik 50 centų ir nuo kitų metų sieks 1 eurą, o už šią kainą gyventojai gaus daugiau paslaugų iš bankų: galės išsiimti daugiau pinigų iš bankomatų, atlikti daugiau mokėjimo pervedimų.
„Swedbank“, „Luminor“ ir SEB bankai
Šalyje veikiantys komerciniai bankai / BNS nuotr.

Lietuvos banko vadovas G.Šimkus tvirtino, kad pagrindinių paslaugų krepšelis leidžia gyventojams už prieinamą kainą gauti svarbių paslaugų.

Antradienį Lietuvos banko valdyba patvirtino naujovių. Reguliuojamo pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio kaina mažėja trečdaliu: nuo 2025 metų mažės iki 1 euro, o nepasiturintiems gyventojams – iki 0,5 euro per mėnesį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Šimkus
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Šimkus

Šiuo metu gyventojai moka daugiau: bankai ir kredito unijos privalo klientams pasiūlyti visas būtiniausias mokėjimo paslaugas už ne daugiau kaip 1,47 eurus per mėnesį, o nepasiturintiems gyventojams – 0,73 eurų per mėnesį.

Pasak G.Šimkaus, pagrindinė naujiena, kad už šią kainą gyventojai per mėnesį galės iš bankomatų išsiimti 800 eurų grynųjų pinigų – tai 250 eurų arba 45 proc. daugiau negu šiuo metu. Dabar į krepšelio kainą įeina 550 eurų išgryninimas. Be to, bus galima atlikti 15 mokėjimo pervedimų, kai šiuo metu – 10.

„Lietuvos banko valdyba priėmė labai svarbius ir vartotojams palankius sprendimai ir tikimės, kad jie dar labiau stiprins konkurenciją mokėjimų rinkoje“, – vylėsi G.Šimkus.

Grynųjų pinigų suma ir pervedimų skaičius apskaičiuoti užtikrinant, kad tokia paslaugų apimtis tenkintų 90 proc. sąskaitą turinčių gyventojų poreikius.

G.Šimkaus tvirtino, kad taip pat įtvirtinamas geresnis vartotojų informavimas apie bazinių paslaugų krepšelį ir galimybes jį pasirinkti.

„Prie šio klausimo reguliavimo priėjome, nes tai bazinis mokėjimo paslaugų krepšelis – mokėjimo paslaugos yra pienas ir kraujas finansų sistemos, o kainodaros yra labai skirtingos. Mes turime pripažinti, kad tai kažkas, kas yra būtinybė gyventojams“, – kodėl ėmėsi šių pokyčių argumentavo G.Šimkus.

Mokėjimo paslaugos yra pienas ir kraujas finansų sistemos, o kainodaros yra labai skirtingos.

Lietuvos banko Rinkos infrastruktūros politikos skyriaus Tomas Karpavičius paaiškino, kad 1 euro krepšelio kaina nustatyta atsižvelgiant į minimalią mėnesinę algą. Krepšelio kaina nustatyta trejiems metams ir bus peržiūrima kas trejus metus.

G.Šimkus teigė, kad bazinį krepšelį pasirinkę labai nedaug, tik 64 tūkst. mokėjimo paslaugų vartotojų.

Beje, Lietuvos bankas inicijavo dar vieną pokytį – siekdami, kad kredito įstaigos negalėtų į mokėjimo paslaugų krepšelį įtraukti papildomų, kitokios srities paslaugų, kaip draudimą, ir taip padidinti krepšelio kainą, centrinis bankas pateikė Finansų ministerijai Mokėjimų įstatymo pakeitimus. Jis vylėsi, kad šių metų rudens sesijoje šie pakeitimai bus priimti.

„Būsiu atviras, šiuos pokyčius paskatino šios praktikos taikymas kai kuriose institucijose, į kurias mes principingai sureagavome, kad vartotojai, pirkdami mokėjimo paslaugą, nebūtų priversti įsigyti tai, ko jiems nereikia“, – komentavo G.Šimkus.

Pastaraisiais metais komerciniai bankai Lietuvoje uždirbo rekordinius pelnus, tačiau vis tiek kėlė savo įvairių paslaugų planų įkainius: kasdienes paslaugas brangino tokie dideli bankai, kaip SEB, „Luminor“. Lietuvos banko vadovas G.Šimkus anksčiau yra sakęs, kad įkainių kėlimas „tokio aukšto pelningumo sąlygomis yra liūdinantis faktas“.

Kokios paslaugos įeina

Pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio kainą Lietuvos bankas pradėjo kontroliuoti 2017 metais – tuo metu jo kaina buvo 1,5 euro.

Į Lietuvos banko patvirtintą pagrindinės mokėjimo sąskaitos krepšelio sudėtį įtrauktos būtiniausios paslaugos:

  • sąskaitos atidarymas ir tvarkymas;
  • el. bankininkystė ir saugi prisijungimo prie jos priemonė;
  • gautų mokėjimų eurais įskaitymas;
  • mokėjimo kortelė ir neriboti atsiskaitymai kortele prekybos vietose ir internetu;
  • ne mažiau kaip 10 bet kokių pervedimų eurais internetu kas mėnesį;
  • galimybė nemokamai išsigryninti ne mažiau kaip 550 Eur per mėnesį kredito įstaigos parinktu būdu;
  • nemokamas grynųjų pinigų įnešimas į sąskaitą kredito įstaigos parinktu būdu.
123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

Maksimali reguliuojamo mokėjimo paslaugų krepšelio kaina apskaičiuojama atsižvelgiant į bankų taikomų panašių mokėjimo paslaugų krepšelių standartinius ir darbo užmokesčio gavėjams taikomus įkainius bei namų ūkių vartojimo išlaidas vienam gyventojui.

Vartotojas gali pasirinkti, ar naudotis pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugų krepšeliu, ar pasirinkti kitus mokėjimo paslaugų teikėjų siūlomus krepšelius, priklausomai nuo savo poreikių. Įvairiais mokėjimo paslaugų krepšeliais naudojasi apie du trečdalius sąskaitas turinčių asmenų.

Pernai Lietuvoje veikiantys bankai uždirbo 986 mln. eurų grynojo pelno – du kartus daugiau nei 2022 metais, kai uždirbo 491 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas