Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paslauga, kuri pakeis registruotus laiškus

Komunikacija vis sparčiau keliasi į elektroninę erdvę. Dažniau bendraujame elektroniniu paštu, įvairių informacinių sistemų pagalba. Tuo pačiu nuosekliai mažėja ir fiziniu būdu siunčiamų laiškų kiekis. Tad suprantama, kad atsiranda naujų, šiuolaikiškų, patogesnių paslaugų. Visai neseniai visuomenei buvo pristatyta e. pristatymo paslauga, kuri veikia kaip alternatyva įprastiems registruotiems laiškams.
Laiškai
Laiškai / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Internetas Facebook

Patogu ir operatyvu

„E. pristatymo paslaugos atsiradimą lėmė natūralus poreikis“, – sako

Susisiekimo ministerijos Informacinės visuomenės politikos departamento Pašto skyriaus vedėja Laura Žalėnienė. – „Kai institucijos bendrauja el. priemonėmis, labai svarbu, kad būtų nustatytas ir įrodytas informacijos išsiuntimo ir gavimo faktas. Plečiantis elektroninėms paslaugoms ieškojome būdo, kuris padėtų užtikrinti efektyvią komunikaciją, ir informacija kuo greičiau pasiektų valstybės institucijas, gyventojus, verslo subjektus. Ši sistema yra elektroninė alternatyva oficialių registruotųjų pašto siuntų siuntimui.“

Galimybė perduoti ir gauti dokumentus elektroniniu būdu padės pagreitinti ir supaprastinti įvairias procedūras: sumažins biurokratinę naštą, nes nebereikės varstyti valstybės institucijų durų, leis sutrumpinti pristatymo terminus, nes el. siuntos pristatomos realiu laiku. Be to, E. pristatymo sistema gali padėti sutaupyti žmogiškųjų ir finansinių išteklių, laiko. Beje, E. pristatymo sistema padeda tausoti aplinką, nes nebereikia popieriaus. Įvertinus šios paslaugos svarbą, jai sukurti buvo skirta Europos Sąjungos fondų lėšų.

Pagrindiniai sistemos privalumai yra patogumas, operatyvumas, konfidencialumas ir ekonomiškumas. „Gyventojai ir verslo subjektai siųsti ir gauti siuntas gali bet kuriuo paros metu, nepriklausomai nuo buvimo vietos. Norint atsakyti į gautą oficialų pranešimą arba išsiųsti naują, nebereikės eiti iki artimiausio pašto, tai galima padaryti tiesiog iš namų, darbovietės ar kitos vietos, kur galima prisijungti prie E. pristatymo sistemos. Siunčiami dokumentai gavėjus pasiekia greičiau nei įprastos registruotosios pašto siuntos. El. siunta pristatoma iš karto, realiu laiku. Fiziniams ir juridiniams asmenims komunikacija su valstybės institucijomis yra nemokama“, – sako L.Žalėnienė.

Žymiai saugiau

E. pristatymo sistemoje ypatingas dėmesys skiriamas duomenų saugumui. Pasak pašnekovės, jis užtikrintas maksimaliai. Sistema siunčiami dokumentai saugomi duomenų saugyklose, taip užtikrinama, kad jie nepasimes. Imtasi ir kitų saugumo priemonių. „E. pristatymo sistemoje duomenys yra šifruojami. Siunčiamo dokumento turinys prieinamas tik dokumento siuntėjui ir gavėjui, o sistema naudoja šifruotus protokolus. Siunčiamus dokumentus galima pasirašyti el. parašu, kuris patvirtina, kad dokumentas nebuvo suklastotas. Be to, sistemos tinklas sukonfigūruotas taip, kad viešas portalas nuo likusio sistemos tinklo atskirtas atitinkamos konfigūracijos ugniasiene, taip užtikrinamas atsparumas DoS atakoms“, – aiškina Susisiekimo ministerijos Informacinės visuomenės politikos departamento Pašto skyriaus vedėja.

Prisijungti prie e. pristatymo sistemos labai paprasta. Tai galima padaryti tinklalapyje www.epristatymas.lt, elektroninės valdžios vartų portale patvirtinus savo tapatybę, naudojantis elektronine bankininkyste, mobiliuoju el. parašu ar įprastu el. parašu. Nemokamai prisijungus prie e. pristatymo sistemos, pažymas, paraiškas ir kitus svarbius dokumentus valstybės institucijoms galima pateikti arba gauti iš jų internetu.

Viešųjų paslaugų, persikėlusių į skaitmeninę erdvę, naudojimas tampa vis priimtinesnis gyventojams. Jau dabar pastebima, kad e. pristatymo sistema vis dažniau naudojasi ne tik valstybės institucijos, verslo atstovai, bet ir visi šalies gyventojai. Sparčiai keičiantis visuomenės poreikiams, ateityje elektroninėje erdvėje bus atliekamos visos svarbiausios kasdienės operacijos. Elektroniniu būdu teikiamų paslaugų plėtrą dar labiau paskatins planuojamos artimiausių kelerių metų Europos Sąjungos investicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi