Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patentas – tvirtas bendrovių konkurencinio pranašumo garantas

Itin žemas užregistruotų patentų skaičius yra viena iš silpnųjų Lietuvos vietų, kuri neigiamai atsiliepia šalies inovatyvumui. Niekas neabejoja, kad gerinti esamą situaciją yra būtina, tačiau tai reikalautų nemenkų išlaidų. Būtent tam, kad Lietuvos įmonių konkurencinis pranašumas padidėtų registruojant patentus bei dizainą tarptautiniu mastu, ir buvo sukurta Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemonė „Inopatentas“.
Patentavimas
Patentavimas / 123rf.com nuotr.

2014–2020 m. laikotarpiu pagal priemonę „Inopatentas“ Lietuvos įmonėms planuojama skirti 3,04 mln. Eur ES investicijų, kurios prisidės prie mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros bei inovacijų veiklų aktyvinimo privačiame sektoriuje.

Būtina pažymėti, kad patentų svarba šiuolaikinėje ekonomikoje yra be galo didelė.

Būtina pažymėti, kad patentų svarba šiuolaikinėje ekonomikoje yra be galo didelė. Jie tarnauja kaip savotiškas atlygis ir paskatinimas konkrečios prekės ar paslaugos kūrėjui, kuris paskyrė ne tik ilgas tyrimų bei darbo valandas, bet ir nemažai finansinių išteklių siekdamas, kad produktas išvystų dienos šviesą.

Mainais į titaniškas pastangas ir yra kuriam laikui gaunama išskirtinė teisė į išradimą. Tai ir yra vadinama patentu.

„Šia priemone siekiame paskatinti įmones investuoti į naujų produktų kūrimą. Patentavimas netiesiogiai įtakoja eksportą ir paveikia tarptautinį konkurencingumą, nes kitas gamintojas negalės pasiūlyti analogiškos prekės tai, kurios intelektinės nuosavybės apsauga veikia toje šalyje“, ─ teigia Ūkio ministerijos Inovacijų departamento direktorius Dimitrijus Kucevičius ir priduria, kad iš viso pagal priemonę „Inopatentas“ galimas investicijų nukreipimas į tris įmonių veiklas – išradimų patentavimui tarptautiniu mastu, Europos patentų tarnyboje bei dizaino registravimui tarptautiniu mastu.

D. Kucevičius paaiškina, pats patentavimo reiškinys susideda iš kelių etapų, kurių finansavimui ir galima pasitelkti priemonę „Inopatentas“, prisidedančią prie Lietuvos įmonių intelektinės nuosavybės apsaugojimo.

„Pasinaudojant priemone gali būti padengiamos visos patentų ir kito nematerialiojo turto gavimo, tvirtinimo ir apsaugos išlaidos“, ─ tikino D.Kucevičius.

Taigi, kokie yra jau paminėti patentavimo etapai? Pirmasis etapas, norint išradimą patentuoti tarptautiniu mastu arba Europos patentų tarnyboje, apima laikotarpį nuo nacionalinės patento paraiškos pateikimo iki tarptautinės patento paraiškos padavimo arba iki pranešimo apie ketinimą išduoti Europos patentą gavimo.

Europos patentų tarnyboje antruoju etapu laikoma veikla, vykdoma nuo pranešimo apie ketinimą išduoti Europos patentą gavimo iki Europos patento įteisinimo pasirinktose valstybėse. Norint prekę patentuoti tarptautiniu mastu, antrojo etapo metu atliekama ekspertizė.

Galiausiai tarptautinio masto patentavimas dar turi ir trečiąjį etapą – veiklas, apimančias laikotarpį nuo ekspertizės ataskaitos gavimo iki pasirinktų valstybių patentų gavimo.

Tuo tarpu dizaino registravimas tiek ES, tiek tarptautiniu mastu gerokai lengvesnis ir susidaro tik iš vieno etapo, apimančio visą laikotarpį nuo paraiškos padavimo iki dizaino liudijimo gavimo.

Pasinaudojant priemone „Inopatentas“ gali būti finansuojami visi etapai, kuriuos pereiti būtina norint gauti tarptautinio masto patentą arba patentuoti išradimą Europos patentų tarnyboje. Priemone pasinaudoti kviečiamos ir įmonės, norinčios europiniu arba tarptautiniu mastu užregistruoti sukurtą dizainą.

ES - UKMin logo
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas