Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 28 /11:30

Pensijų anuitetų rezultatai: kaupiantys pensijai gauna nuo 8,94 euro iki 338,76 euro

Pensijų anuitetus šalyje gauna 1342 gavėjai, o vidutinė išmoka siekia beveik 64 eurus, atskleista antradienį „Sodros“ surengtame antrųjų Pensijų anuitetų fondo veiklos metų pristatyme. Fondas uždirbo 738 tūkst. eurų, tačiau šiemet uždirbtas investavimo pelnas kol kas nebus skirtas pensijų anuitetų didinimui.
Pensija
Pensija
Temos: 2 Pensija Infliacija

Anuitantų skaičius per metus pasiekė 1342, pernai tokių buvo 489. Vidutinė išmoka siekia 63,92 euro, mažiausia – 8,94 euro, didžiausia – 338,76 euro. Praėjusiais metais anuiteto išmokų dydis svyravo nuo 21 iki 333 eurų.

Pagal rūšis populiariausi yra standartiniai anuitetai, kurie siūlo stabilias išmokas visą gyvenimą.

Atidėtą anuitetą renkasi 12 proc. kaupėjų. Tokio pensijų anuiteto atveju, žmogus už anuitetą įmoka tik dalį sukauptos sumos, o anuitetas pradedamas mokėti tik tada, kai jis sulaukia 85 metų. Likusi sukaupta suma proporcingai padalinama į kas mėnesį ar kitu reguliarumu mokamas išmokas iki žmogui sukaks 85 metai. Jam mirus anksčiau nei sukanka 85 metai, periodinėmis išmokomis neišmokėta jo sukaupta suma paveldima šeimos narių.

Iki minėtos amžiaus ribos tokiu atveju mokamos mėnesinės išmokos yra kintamo dydžio, tačiau dažniausiai yra gerokai mažesnės nei standartinio anuiteto atveju.

„Žmogus, įsigydamas atidėtą pensijų anuitetą turi labai gerai suprasti, kad jis įsigyja ir investavimo riziką, jis turi suprasti, kad jo išmokos gali ir mažėti. <...> Per tą laiką bent jau dalį laiko žmogus gauna mažesnes išmokas lyginant su standartiniais pensijų anuitetais“, – sakė „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Ji teigė, kad stengiantis padėti geriau pasirinkti anuiteto tipą, jau baigiamas rengti vedlys, pagal kurį asmuo galės atsirinkti tinkamiausią sau anuiteto tipą. Produktas jau testuojamas, tikimasi šį įrankį paleisti jau šį rudenį.

Pensijų anuieto fondo dydis per metus pasiekė 18 mln. eurų, pirmaisiais veiklos metais Pensijų anuitetų fondo turto vertė buvo daugiau nei dvigubai mažesnė – 7,59 mln. eurų. Pensijų anuiteto fondo didžiausia investicijų dalis atitenka akcijoms – jos sudaro 67 proc. portfelio, obligacijoms skirta 22 proc., gryniesiems – 11 proc.

Fondas iki 2021 m. pabaigos buvo uždirbęs 738 tūkst. eurų realizuoto pelno, kuris paskirstomas anuitetų gavėjams. „Investavimo pelną palaipsniui realizuojame – mes etapais pasiekiame 25 proc. ribą ir dalį to pelno realizuojame ir kaupiame sumą, kurią galėsime paskirstyti pensijų anuitetų gavėjams“, – kalbėjo D.Gerulytė.

Ji pažymėjo, kad akcijų dalis pensijų anuiteto fonde yra santykinai didelė. „Pensijų anuitetų fondo vertė trumpuoju laikotarpiu svyruoja, gali ne tik augti, bet ir mažėti, tačiau ilguoju laikotarpiu tikėtis solidaus augimo“, – paaiškino D.Gerulytė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Daiva Gerulytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Daiva Gerulytė

Uždirbto pelno šiais metais nuspręsta nejudinti

Pensijų anuitetų fondo administravimo išlaidoms skiriama ne daugiau kaip 2,5 proc. kiekvieno pensijų anuitetų gavėjo vienkartinės įmokos, o investavimo pelnas skiriamas pensijų anuitetų mokėjimo veiklos išlaidoms padengti. Pavyzdžiui, garantuotoms palūkanoms ar nuostoliams susidarantiems dėl išmokų faktiškai ilgiau nei planuota gyvenantiems anuitantams. Likusi dalis paskirstoma pensijų gavėjams.

Pensijų anuitetų fondas taip pat gali turėti pelną ir iš kitų šaltinių, pavyzdžiui, jei išmokos mažesnės nei planuota nustatant pensijų anuitetų dydžius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evaldas Valeiša
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Evaldas Valeiša

„Šiemet uždirbtas investavimo pelnas kol kas nebus skirtas pensijų anuitetų didinimui – jį nuspręsta palikti fonde kaip atsargą veiklos tvarumui užtikrinti. Šiemet pensijų anuitetų gavėjai gaus vienkartines išmokas iš pelno, kuris susidarė iš kitų šaltinių, o investavimo pelnas bus išskirstytas gavėjams tuomet, kai situacija rinkose pagerės“ – paaiškino “Sodros“ vyriausiasis aktuaras Evaldas Valeiša.

Atsižvelgiant į PAF Tarybos rekomendacijas, šiais metais investavimo pelnas bus skirtas garantuotų palūkanų išlaidoms, neigiamam 2021 m. mirtingumo rezultatui padengti, gyvenimo trukmės rizikos valdymo rezervams suformuoti bei pensijų anuitetų fondo veiklos tvarumui užtikrinti. Dėl šiais metais pensijų anuitetų gavėjams nepaskirstyto pelno paskirstymo bus sprendžiama kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento