Nors nuo braškių Kalvarijų turguje akys raibsta, 15min lietuviškų braškių rado tik vienoje vietoje, bet ir jos – užaugintos šiltnamyje, o kaina – 2,5 euro už pusę kilogramo.
Prekeiviai užsiminė, kad buvo ir lauke augintų lietuviškų braškių, tačiau šiuo metu jos jau išparduotos, jų kaina siekė 5–6 eurus už kilogramą.
Tačiau turgaus prekystaliai lūžta nuo lenkiškų braškių – pigiausiai jos kainuoja po 1,5 euro už kilogramą, tačiau įprastai kainos svyruoja apie 2 eurus už kilogramą. Dar prieš savaitę jų kaina siekė 3 eurus.
Trešnių kainos svyruoja apie 5–6 eurus už kilogramą, tačiau prekybininkai neslepia – šios uogos taip pat perkamos gausiai.
Prekybininkai: renkasi išvaizdą ir kainą
Prekybininkai neslepia ir 15min teigia – renkasi tas braškes, kurios pigesnės, šviežesnės, išvaizdesnės. Ir lenkiškos uogos šiais aspektais kol kas nepralenkiamos.
„Kaina pigesnė lenkiškų, todėl perka labiau lenkiškas“, – teigė ir lietuviškų braškių turėjusi prekybininkė Natalija. Ji paaiškino, kad lietuviškos braškės augintos šiltnamyje, jos atvežtos greičiausiai iš Viečiūnų.
Nors lietuviškų braškių kaina akivaizdžiai daug nesiskyrė – nurodyti 2,5 euro – prekybininkė greitai patikslino, kad lietuviškos braškės parduodamos po pusę kilogramo. Šalia gulinčios lenkiškos braškės kainavo 1,6 euro.
„Daugumai žmonių dabar, kai atpigo, tai labai daug. Buvo 3 eurai, 2,5 euro, dabar 1,6 euro. Dar turėtų būti daugiau braškių, – teigė braškių pardavėja ir pažymėjo, kad šiomis uogomis prekiauja jau mėnesį. – Kai bus lietuviškų, bus pilnas turgus tada.“
Prekybininkė Alina tikino, kad braškes pirkėjai renkasi pagal skonį ir kainą.
„Būna, kad pasako, na, tikrai brangu, žinokit. Ir pinigėlių pas žmones nėra. Na, bet norisi, nors po truputį, – teigia Alina. – Lietuviškos braškės irgi kainą turi. Dabar žinokit žmonės nebe taip žiūri, pagal pinigus renkasi. Sako, koks skirtumas, vis tiek Lenkijoje žemė vienoda.“
Ji tikina, kad ir trešnes, kainuojančias po 5 eurus už kilogramą, ir braškes gyventojai perka vienodai. Tačiau trešnių perka mažais kiekiais – „ir du šimtus gramų, ir kilogramą, ir pusę kilogramo“.
„Per dvi tris savaites turi atsirasti lenkiškos trešnės. Dabar vengriškos yra“, – žada prekybininkė
Pirkėjai nebesidomi, iš kur braškės
15min kalbinti Kalvarijų turgaus lankytojai džiaugėsi, kad uogos gražios ir skanios, o kad lenkiškos – tai didelio skirtumo jiems nesudarė.
„Jokio skirtumo. O ką, lenkai prastesni už mus? Skanios braškės – tiek mūsų, tiek jų skanios. Mūsų vietinių pardavėjų galbūt tik būna kokybė truputėlį kitokia, nes vakare nuskina, ir jau iš ryto turguje būna, o lenkiškas vis tiek transportuoti reikia“, – teigė pirkėja Roma.
Kita pirkėją, Enriką, kuri braškes šiemet rinkosi antrą kartą, klausimas nustebino.
„Aš nelabai net klausiu, tiesiog, kad gražu būtų, – teigė ji. – Aš žiūriu vaizdą, kad uogos būtų gražios.
Ji apgailestavo, kad anksčiau nusipirko sugedusių uogų, todėl tikino, kad dabar yra apdairesnė. Ji pažymėjo, kad iš braškių darys kokteilius su augaliniu pienu.
„Brangu, aišku, bet norisi šviežių uogų, tai ir perkam“, – teigė Enrika.
„Būtų pigiau, būtų dar geriau. O dabar po eurą šešiasdešimt. Laukiam, kol dar labiau nukris. Mes jas labai mėgstam“, – teigė kita rusakalbė pirkėja.
Trečia pirkėja aiškino, kad uogas perka senyvam žmogui ir į kainas nesidairo – „dėl vitaminų, sveikatos“.
Sužadėtinių porelė nešėsi visą dėžę braškių – uogos rytdienos šventei.
„Renkamės pagal skonį, išvaizdą, aišku. Čia reikės mums rytdienos vakarui, todėl ėmėme truputį brangesnes, – teigė vaikinas. – Birželis būtent gražiausias – bijūnais ir braškėm.“
Jis patvirtino net nežiūrėjęs, iš kur atvežtos braškės – lietuviškas pirks, kai bus priimtina kaina.
Kita populiariausia prekė – daržovės
Be uogų, pirkėjai Kalvarijų turguje dažniausiai su savimi nešėsi šviežių daržovių ryšulius – vietos ūkininkai turguje prekiauja agurkais, pomidorais, ridikais, salotomis, svogūnų laiškais, prieskoniais ir kitomis pačių užgautinomis daržovėmis.
Ūkininkas Gediminas, atvažiavęs iš Ukmergės rajono, gyrėsi atvežęs pirmuosius agurkus „radničiokus“ – juos pardavinėjo net po 3 eurus už kilogramą. Įprastų agurkų kaina – pusantro euro už kilogramą.
„Tris dienas per savaitę, kai užauga agurkai, tada ir atvažiuojame. Dideli šiltnamiai, tai apsimoka“, – teigė Gediminas ir tikino, kad augina daugiausia agurkus ir pomidorus.
Jis aiškino, kad jo „radničiokus“ pirkėjai noriai perka, kadangi jie nėra hibridiniai, jie ekologiškesni ir skanesni – saldesni. Tačiau trąšas ūkyje, neslėpė, naudoja, „bet normos ribose“.
„Svarbiausia nepertręšti ir klimatą išlaikyti, kad būtų palankus agurkams. Dabar vasaros nepalankios, šaltos naktys, tai agurkai mėgsta šiltas naktis, tada jie pučiasi kaip ant mielių“, – agurkų auginimo receptais dalijosi Gediminas.
Jis pažymėjo, kad agurkų negalėtų užauginti be bičių, todėl savo ūkyje turi ir avilių.
Kitas ūkininkas Dariušas tikino, kad ūkininkauja jau 17 metų ir taip jį pripratino tėvai. Savo užaugintas daržoves jis atvežė iš už Nemenčinės. Jo parduodamų agurkų kaina – 1,6 euro už kilogramą. Prekyba šiemet, anot jo, panaši kaip ir pernai, tačiau pats turgus pasikeitęs – vyksta pertvarka.
„Pas mus tokių šalnų nebuvo, kaip kitur – po minus 7 laipsnius, o kas bijo šalnų, dar šiltnamyje buvo daigai, ten nesušalo“, – teigė Dariušas.
Svogūnų laiškų ir salotų turgaus lankytojai gali nusipirkti po 0,3 euro už 100 gramų.
Turgaus paslaptys
Įsikurti Kalvarijų turguje ir turėti savo prekyvietę kainuoja 80 eurų mėnesiui, 15min patvirtino prekeivis, panoręs likti neįvardytu.
Netoli nuo pagrindinio įėjimo krapus ir svogūnų laiškus pardavinėjusi senjorė išdavė savo gudrybę – jei krapų šaknis nupjautų, pirkėjai galvotų, kad jie įvežti. O paliktos šaknys išduoda, kad krapai vietiniai.
Viena pirkėja su 15min dalijosi patirtimi, kad kuo toliau braškės kotelis nuo pačios uogos, tuo braškė bus skanesnė.
O braškių prekybininkė mokė, kad nusipirktos braškės šviežios išliks ilgiau, jei jos bus laikomos šaldytuve, o jei jo nėra – jas reikėtų laikyti neplautas, nedėti į maišelį, geriau atviroje dėžutėje. Tačiau uogas geriausia suvalgyti iškart – šilumoje jos greitai genda.