Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po karalienės mirties britai keis pinigus ir pašto ženklus – kiek gali padidėti kolekcinė jų vertė?

Rugsėjo 8 d. mirusi Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II, šalį valdžiusi nuo 1952 metų, buvo pavaizduota ne tik ant Jungtinės Karalystės, bet ir dar keliolikos šalių pinigų. Jungtinė Karalystė ruošiasi naujų banknotų ir monetų su Karolio III atvaizdu leidybai, o ekspertai sako pastebintys retesnių monetų vertės šuolį. Pašto ženklų vertės klausimas – kiek sudėtingesnis.
Svarai su Karalienės atvaizdu
Svarai su Karalienės atvaizdu / „Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II tikrai neliks užmiršta dar daugybę metų – per 96 metus jos visuomenėje paliktą pėdsaką primins ir milijardai jos atvaizdų ant pinigų ir pašto ženklų.

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje šiuo metu cirkuliuoja 29 mlrd. monetų su karalienės atvaizdu.

Per jos valdymo laiką monetų portreto dizainas keistas penkis kartus, paskutinį kartą – 2015 m.

Nors Karališkoji monetų kalykla jas pamažu keis monetomis su naujo monarcho Karolio III atvaizdu, pilnas pinigų pakeitimas greičiausiai užtuks ilgus metus.

„Tikėtina, kad monetos su karalienės atvaizdu cirkuliacijoje išliks dar ilgai, ir jų pakeitimo procesas bus palaipsnis“, – rašo BBC.

Karalienės atvaizdas arba ženklas matomas ir ant kitų šalių pinigų – tiek ant kasdienėje cirkuliacijoje naudojamų, tiek ant kolekcinių monetų.

Pavyzdžiui, Kanadoje ant 20 Kanados dolerių kupiūros ji pradėta vaizduoti jau nuo 1935 m., kai tebuvo aštuonerių metų princesė.

Paskutinė kanadietiško 20 dolerių banknoto variacija su gerokai daugiau gyvenimo mačiusios monarchės atvaizdu pristatyta 2015 m. ir, kaip teigia Kanados centrinio banko atstovai, nėra jokių planų paspartinti šių banknotų keitimą – jie galios dar ilgus metus.

Nuo 1960-ųjų karalienė buvo vaizduojama ant visų Anglijos banko išleidžiamų banknotų, tiesa, tie banknotai, kuriuo išleidžia Škotijos ir Šiaurės Airijos bankai, monarchės nevaizduoja.

Skaičiuojama, kad Jungtinėje Karalystėje cirkuliacijoje yra 4,5 mlrd. individualių banknotų, kurių bendra vertė siekia apie 800 mlrd. svarų.

Retų pinigų vertė išaugo

Po karalienės mirties kasdienių monetų vertė, ypač kol į cirkuliaciją nebus įlietos naujo dizaino monetos su Karoliu III, neturėtų pakilti, kadangi jos liks funkcionalios.

Be to, tokių monetų paprasčiausiai yra per daug, o didelius pinigus už monetas mokėti pasiryžę numizmatai labiausiai vertina monetų retumą ir būklę.

Tačiau kai kurios retesnės proginės monetos jau dabar susilaukia kolekcionierių dėmesio.

Anot britų portalo mirror.co.uk kalbinto „Britannia Coin company“ atstovo Jono White'o, vertingiausia iš masiškiau pastaraisiais metais leistų monetų su karalienės atvaizu yra 2009 m. išleista 50 pensų moneta, skirta Karališkiesiems botanikos sodams (ang. Kew gardens).

Panašaus dizaino moneta išleista ir 2019 m., tačiau anot eksperto, pirmosios monetos vertė yra daug didesnė. Iš viso buvo išleista 210 tūkst. tokių monetų.

Nors jos nominalas – vos pusė svaro, šiandien internete galima rasti pardavėjų, kurie už tokią monetą jau prašo 599 svarų.

Australijoje po karalienės mirties savo vertės kilimu išsiskyrė trys monetos – tarp kurių 994 tūkst. tiražu 2013 m. išleista 60 metų karūnavimo proga išleista 2 Australijos dolerių vertės moneta, rašo 7news.co.au.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II

„Šių monetų vertė buvo tarp 40 ir 140 dolerių prieš jos mirtį, o per naktį ji šovė tarp 75 ir 180 eurų, priklausomai nuo monetos būklės“, – kalbėjo portalo kalbintas monetų ekspertas Joelis Kandiah.

Tuo tarpu mažesnio 50 centų nominalo moneta, skirta karalienės Platininiam valdymo jubiliejui, buvo išleista 70 tūkst. vienetų tiražu: vieneto kaina pakilo nuo maždaug 12,5 dolerio, iki maždaug 100 Australijos dolerių (apie 67 eurų).

Per Karalienės valdymo laikotarpį išleista ir labai ekscentriškų monetų.

Pavyzdžiui, Kanados karališkoji monetų kalykla 2007 m. išleido auksinę 1 mln. Kanados dolerių vertės monetą, sveriančią 100 kilogramų. Jos diametras – 53 cm. Šiandien ji vertinama apie 5,6 mln. eurų (7,4 mln. Kanados dolerių).

O štai 2022 m. liepą, minint 70 karalienės Elžbietos metų soste, Karališkoji monetų kalykla išleido 15 kg sveriančią auksinę monetą, kurios skersmuo – 22 cm. Jos oficiali vertė – 15 tūkst. svarų, tačiau ši išskirtinė moneta, kurią pagaminti truko 400 valandų, buvo tiesiogiai parduota anoniminiam kolekcionieriui už neatskleistą sumą.

Kolekcinių monetų kainos kyla

Žinoma, didžiausias sujudimas tarp kolekcionierių pastebimas tikrai ne vienetinių gigantiškų monetų rinkoje – kolekcionieriams skirtos monetos su Elžbietos II atvaizdu pastarąją savaitę tapo populiaria preke.

Įvairiose prekybos platformose galima įsigyti įvairių per Elžbietos valdymo dešimtmečius išleistų kolekcionieriams skirtų proginių monetų, kurių vertė gali siekti tūkstančius eurų.

15min kalbintas tauriųjų metalų salonų „Florinus“ vadovas Žilvinas Leškevičius teigė, kad susidomėjimas monetomis su karalienės Elžbietos II atvaizdu juntamas ir matomas ne tik iš Lietuvos pirkėjų, bet ir iš monetų tiekėjų pusės.

Jo teigimu, kai kurių vertingesnių monetų kaina paaugo apie 10 proc. „Nežymiai, bet pabrango. Lietuvoje irgi jaučiamas padidėjęs šių monetų pirkimas. Kalbame apie progines ir investicines monetas“, – sakė Ž.Leškevičius.

Jis teigė, kad galima spėti, jog „po kažkurio laiko“ pakils ir dabar apyvartoje esančių įprastų monetų vertė.

„Karalienė Elžbieta – su ja baigėsi epocha, ji palikusi didelį istorinį palikimą ir ilgainiui apyvartinių monetų vertės kils, o proginių investicinių monetų vertės kilimas jaučiamas jau dabar. Investicinės monetos irgi yra oficialios mokėjimo priemonės, bet apyvartoje jų nėra, nes jos gana brangios“, – sakė jis.

Pašnekovas pabrėžė, kad įprastai, susidomėjimas Jungtinės Karalystės ir kitų šalių išleistų kalyklų monetomis pernelyg nesiskiria, tačiau po Elžbietos II mirties, būtent britų salyne iškaltos kolekcinės monetos tapo didesniu susidomėjimo objektu.

Pašto ženklų vertę, kaip įprasta, lems jų retumas

Prakalbus apie britiškus pašto ženklus, atmintin greičiausiai iškyla paprasto, tačiau jau ikoniniu tapusio dizaino pirmos ir antros klasės Karališkojo pašto ženklai, ant kurių pavaizduotas karalienės profilis.

Pixabay nuotr./Pašto ženklas
Pixabay nuotr./Pašto ženklas

Vis dėlto, Karališkasis paštas, kaip ir kiti pasaulio paštai, reguliariai išleidžia ir nemažai įvairioms progoms skirtų pašto ženklų. Karalienei ir čia lieka vietos – pašto ženklų kampe yra nedidelis Elžbietos II siluetas, nepriklausomai nuo to, kas jame pavaizduota.

Po monarchės mirties Karališkasis paštas sustabdys ženklų su Karalienės atvaizdu leidybą ir pradės naudoti naują dizainą. Tiesa, senieji ženklai vis dar gali būti naudojami laiškams ir siuntiniams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liudas Mažylis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Liudas Mažylis

Filatelistas, europarlamentaras Liudas Mažylis 15min teigė visiškai neseniai ir pats įsigijęs proginių pašto ženklų su karalienės Elžbietos II atvaizdu. Tiesa, jis pabrėžė, kad nors ir susiviliojo tokiu pirkiniu, jis daugiau nusipirktas atminčiai, o ne investicijai.

„Bendra taisyklė – retai kas kolekcinėje rinkoje pinga. Tikiuosi, kad nedidutė, simbolinė investicija nuguls kažkur kolekcijoje, gal bus galima pasimainyti, galbūt ką nors pamaloninti, jeigu karalienių tema jiems svarbi“, – kalbėjo L.Mažylis.

Jis pridūrė, kad pašto ženklų su Elžbieta II vertė greičiausiai priklausys nuo jų retumo – kai kuriose šalyse, kurios priklauso Britų Tautų Sandraugai, kadaise išleisti kaip standartiniai, pašto ženklai su karalienės atvaizdu šiandien yra tapę itin retais ir kolekcininkų labai geidžiamais egzemplioriais.

„Čia jau filatelijos raida ir rinka padiktuoja tą galimą brangimą. Tik turiu pabrėžti, kad vertės didėjimas yra siejamas su senais laikais. Negalėčiau prognozuoti, kad XXI a. pašto ženklai labai smarkiai brangs“, – kalbėjo pašnekovas.

Kai kurie ekspertai, kaip britų leidinio „Liverpool Echo“ kalbintas prestigepawnbrokers.co.uk įkūrėjas James Constantinou, teigia, kad ženklų, kuriose tiesiogiai pavaizduota karalienė Elžbieta II, vertė turėtų smarkiai kilti per ateinančius keletą metų „nuo paties paprasčiausio iki vertingiausio“.

„Rimtiems kolekcionieriams, kurie turi „gilias kišenes“ pašto ženklai su klaidomis yra patys vertingiausi. 1963 m. išleistas Raudonojo kryžiaus šimtmečio kongresui skirtas pašto ženklas, kuriame trūko raudono kryžiaus, neseniai parduotas už 40 tūkst. svarų aukcione Šveicarijoje“, – leidiniui kalbėjo vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito