Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po pandemijos atsigaunanti pasaulio ekonomika augina Kinijos eksportą

Įvairių pasaulio šalių ekonomikai jau atsigaunant po koronaviruso pandemijos išprovokuotos krizės, Kinijos eksportas birželį padidėjo labiau negu prognozuota, parodė antradienį paskelbti oficialūs duomenys. Brangstant žaliavoms, smarkiai išaugo ir šalies importas.
Asociatyvi nuotr.
Ekonomika / 123RF.com nuotr.

Pasaulio šalims vykdant vakcinacijos programas ir švelninant arba atšaukiant skausmingus karantino apribojimus, kurie buvo nustatyti siekiant pažaboti COVID-19 plitimą, kiniškų prekių paklausa ėmė didėti.

Dėl viruso protrūkių už Kinijos ribų kartkartėmis pasitaikantys tiekimo sutrikimai taip pat skatina kliovimąsi produktais iš Kinijos, kur viruso plitimas didžiąja dalimi buvo suvaldytas, sako analitikai.

Muitinės administracijos paskelbtais duomenimis, Kinijos eksportas birželį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, padidėjo 32,2 proc. ir prieaugis buvo gerokai didesnis už prognozuotus 23 proc. ir taip pat gerokai didesnis negu gegužę.

Lūkesčius pranoko ir importas, minėtu laikotarpiu padidėjęs 36,7 proc., tačiau importo augimo tempas buvo lėtesnis negu gegužę, kuomet jis viršijo 50 proc. ir buvo sparčiausias per daugiau kaip dešimtmetį. Beje, importo augimą daugiausia skatino pagrindinių žaliavų, tokių kaip geležies rūda, nafta ir varis, brangimas.

Nors ir eksportas, ir importas sparčiai augo, įspūdingus prieaugio rodiklius nemaža dalimi lėmė maža palyginamoji bazė, pažymi ekspertai.

„Kinija, kaip pagrindinė pasaulio gamykla, ir toliau naudojasi konkurenciniu pranašumu, kurį šaliai užtikrina jos kontrolės priemonės“, – pareiškė banko OCBC ekspertas Tommy Xie.

„Atsižvelgiant į neapibrėžtumą, tebevyraujantį įvairiose pasaulio dalyse, ir pasikartojančius viruso protrūkius, vis pasitaiko tiekimo sutrikimų ... ir tai skatina labiau kliautis Kinijos produktais“, – pažymėjo jis agentūrai AFP.

Pirmąjį pusmetį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, Kinijos eksportas padidėjo 38,6 proc., o importas išaugo 36 procentais.

„Vidaus ekonomika stabilizuojasi ir stiprėja ..., o tai užtikrina tvirtą palaikymą tvariam ir stabiliam užsienio prekybos apyvartos augimui“, – per spaudos konferenciją pareiškė muitinės atstovas spaudai Li Kuiwenas.

Tačiau jis įspėjo, kad pandemija tebekelia rūpesčių ir „užsienio prekyboje yra nemažai neaiškių ir nestabilių veiksnių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito