Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politinės partijos ir paramos prašytojai trina rankomis – gaus 72 proc. daugiau

Keli skirtingi mokesčių reformos pakeitimai susidėjo į tai, kad politinės partijos, paramos organizacijos ar profesinės sąjungos vien dėl perskaičiavimų gaus net 72 proc. didesnę paramą, kurią jos renka iš gyventojų kaip gyventojo pajamų mokesčio (GPM) dalį. Finansų ministerija patikina, kad taip ir buvo numatyta.
Valdininko rankos
Valdininko rankos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iki šiol gyventojai, deklaruodami pajamas už praėjusius metus, gali 2 proc. GPM skirti paramos gavėjams, dar 1 procentą – politinėms partijoms. Nuo kitų metų dar 1 papildomą procentą bus galima pervesti ir profesinėms sąjungoms.

Tačiau tie patys 2 procentai netrukus pavirs 72 procentais didesne grynųjų suma.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija (LBAA) suskaičiavo, kad paramos procentams net nesikeičiant, paramos gavėjai po reformos galės tikėtis didesnių įplaukų dėl mokesčių reformos pakeitimų.

Pagrindiniai pasikeitimai du. Ir pats GPM tarifas dirbantiesiems padidėjo nuo 15 procentų iki 20 procentų, o ypač dideliems atlyginimams – iki 27 proc.

Be to, ir darbo užmokestis „popieriuje“, nuo kurio atskaičiuojamas GPM, bus didesnis dėl būsimo darbdavio ir darbuotojų tarifų sujungimo. Darbo užmokestis didės 28,9 procento.

Tai reiškia, kad jei žmogus, dabar uždirbantis 1000 eurų popieriuje, skiria 2 procentų paramą kuriai nors organizacijai, ją už visus metus pasiekia 36 eurai, nes toks gyventojas per metus sumoka 1800 eurus GPM.

Po reformos atlyginimas jau sieks 1289 eurus, o GPM tarifas – 20 proc. Vadinasi, 2 procentai nuo per metus sumokėto GPM (3094 eurai) pasiektų 61,87 euro.

„Dėl visų veiksnių įtakos bus sumokėta daugiau GPM ir nuo didesnės sumos susidarys didesnė pervedama parama“, – žinia socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino LBAA.

Tiesa, didesnę paramą partijos ir kitos organizacijos galės gauti dar ne kitąmet, o tik nuo 2020-ųjų, kai bus deklaruojamos pajamos už 2019-uosius.

Kainuos 10 milijonų eurų

Finansų ministerija 15min informavo, kad toks poveikis jau buvo įvertintas ir jo našta biudžetui sieks po 10 mln. eurų per metus.

„Vyriausybė nesiūlė keisti nustatyto GPM procento, kuris gyventojo sprendimu gali būti skiriamas paramos gavėjams ir politinėms partijoms, dydžio, įvertinus ir taip gana kompleksišką mokesčių reformą ir taip pat siekiant nekeisti besiformuojančių gyventojų įpročių sąmoningai skirti dalį savo sumokėto mokesčio paramos tikslams“, – teigiama 15min atsiųstame komentare.

Jei gyventojų aktyvumas išliks toks pats, paramos gavėjams galėtų būti pervesta apie 10 mln. eurų daugiau, suskaičiavo ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito