Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Populistinė Lenkijos valdžia gali nuvaikyti užsienio investicijas

Kova dėl Lenkijos Konstitucinio Teismo padidino politinę riziką šioje Vidurio Europos šalyje ir gali pakirsti užsienio investicijas, pirmadienį įspėjo pasaulinė kredito reitingų agentūra „Moody‘s“.
Protestas Lenkijoje
Protestas Lenkijoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Agentūra taip pat pažymėjo, kad grynosios užsienio investicijų įplaukos pastaraisiais mėnesiais sumažėjo, o nutekėjimas smarkiai padidėjo.

„Dėl konstitucinės krizės didėja politinė rizika ir tai gali pakenkti investicinei aplinkai“, – rašoma „Moody‘s“ pranešime.

Reitingų agentūros skaičiavimais, grynosios portfelio įplaukos pastaraisiais mėnesiais palaipsniui mažėjo, o sausio mėnesį buvo užfiksuotas 3,1 mlrd. JAV dolerių grynasis portfelio nutekėjimas, kuris buvo antras pagal dydį per pastarąjį dešimtmetį.

Didesnis nutekėjimas minėtu laikotarpiu buvo užfiksuotas tik 2008 metų spalį po JAV banko „Lehman Brothers“ žlugimo, kuris išprovokavo finansų krizę visame pasaulyje.

Pasak agentūros, portfelio investicijų mažėjimas, jeigu jis tęsis, gali sukelti problemų.

„Lenkija gerokai priklauso nuo užsienio investicijų, ypač nuo investicijų portfelio įplaukų“, – rašo agentūra ir primena, kad 2015 metais Lenkijos „skola užsieniui sudarė 68,9 proc. BVP“.

Lenkijos ekonomika nuosekliai auga nuo 1989 metų, kuomet žlugo šalies komunistinis režimas.

2015 metų lapkritį į valdžią atėjusi Lenkijos populistinė Teisės ir teisingumo partija priėmė kelis prieštaringai vertinamus įstatymus, kurie, pasak priešininkų, pažeidžia žiniasklaidos laisvę ir teismų nepriklausomumą.

Siekdama nustatyti, ar šie Lenkijos įstatymai nepažeidžia Europos Sąjungos (ES) demokratijos principų, Europos Komisija jau pradėjo precedento neturintį tyrimą.

Lenkijos ekonomika nuosekliai auga nuo 1989 metų, kuomet žlugo šalies komunistinis režimas. 2015 metais šalies BVP padidėjo 3,5 proc., o šiemet tikimasi 3,8 proc. augimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas