Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

PPO vadovas niekada nekalbėjo su D.Trumpu, bet pripažįsta, kad prekybos reformų reikia

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas nuolat kalba su pasaulio lyderiais, įskaitant Prancūzijos, Vokietijos, Japonijos ir Jungtinės Karalystės vadovus, bet jis pripažino iki šiol niekada asmeniškai nediskutavęs su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, nors šis nuolat kalba apie prekybą bei PPO.
Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas brazilas Roberto Azevedo
Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas brazilas Roberto Azevedo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nepaisant to, generalinis direktorius Roberto Azevedo teigė pripažįstantis, kad jo vadovaujamai organizacijai reikia imtis reformų, ir tą daryti reikia greitai.

Tuo pat metu per interviu „Freaconomics“ tinklalaidei PPO vadoas perspėjo valstybes nemanyti, kad baudžiamieji muitai, kuriuos viena kitai įvedinėja didžiosios pasaulio valstybės, neatsisuks prieš jas pačias.

D.Trumpas ne kartą kaltino PPO, kad ši esą su JAV elgiasi nesąžiningai.

Bet paklaustas, ar kada nors šias problemas aptarinėjo su D.Trumpu asmeniškai, R.Azevedo patvirtino apie tai su JAV vadovu tiesiogiai niekada nekalbėjęs.

„Tai yra neįprasta, nes veiksmai, kurių imasi Jungtinės Valstijos, turi pasekmes visam pasauliui“, – sakė R.Azevedo.

Tuo pat metu jis pripažino „jaučiantis pritarimą kai kuriems JAV skundams“, pavyzdžiui, dėl perprodukcijos plieno sektoriuje bei dėl poreikio geriau saugoti technologijas ir patentus. Pastaroji problema yra itin svarbi JAV ir Kinijos ginčų dalis.

Tačiau „vyriausybėms ir politikams lengviau dėl problemų, kurios vyksta jų ekonomikose, kaltinti užsieniečius“, sako R.Azevedo.

„Mes turime šią situaciją sutvarkyti kaip įmanoma greičiau“, – pripažino jis, nes antraip, PPO vadovo teigimu, PPO ginčų sprendimo sistema žlugs.

Be to, R.Azevedo perspėja, kad prekybos įtampa galiausiai smogs ir realiai ekonomikai.

„Neįtikėtina, kad vis dar girdžiu žmones sakančius, „bet juk ekonomika yra puiki“. Be abejo, kad ji yra puiki! Nes jos dar tai (prekybos muitai – BNS) nepaveikė!“, – teigia jis.

Apie galimą prekybos karų įtaką perspėja įvairios organizacijos ir institucijos, įskaitant JAV Federalinę rezervo sistemą (FSR), tačiau ekonominiai duomenys šios įtakos kol kas dar neatspindi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas