Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradedantysis ir patyręs investuotojas. Kas juos skiria?

Galimybė investuoti į tarpusavio skolinimosi platformas Lietuvoje atsirado prieš 7 metus ir tai toli gražu nebėra naujiena. Visgi, neturėjusiems jokios investavimo patirties dažnai kyla klausimų, kiek investuoti, kada investuoti ar kaip valdyti riziką. Apžvelgdamas investuotojų elgesį, tarpusavio skolinimosi platformos „Savy“ direktorius Audrius Žiugžda mato tris pagrindinius skirtumus tarp patyrusių investuotojų ir pradedančiųjų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Investuotojai
Investuotojai / 123RF.com nuotr.

8-asis pasaulio stebuklas: palūkanų įdarbinimas

Investavimo ikona Warenas Buffetas yra pasakęs, kad sudėtinės palūkanos yra 8-asis pasaulio stebuklas, tačiau šią garsiąją frazę dar XX a. pradžioje ištarė žinomas fizikas Albertas Einšteinas. Ką tai reiškia? Sudėtinės palūkanos tai yra palūkanos, gaunamos įdarbinant ne tik investicijoms skirtą sumą, bet ir gautas palūkanas. Tarkime, investavote 100 Eur ir turite 10 proc. metinę grąžą. Po pirmųjų metų jūsų turima kapitalo vertė bus 100 Eur + (10 proc.*100 Eur) = 110 Eur.

Po antrųjų metų, 10 proc. metinių palūkanų (sudėtinių) skaičiuojame ne tik nuo pradinių 100 Eur, bet ir nuo pirmųjų metų palūkanų. Bendras kapitalo dydis nustatomas taip: 110 Eur + (10 proc. * 110 Eur) = 121 Eur. Taigi, uždarbis antrais metais jau yra 121 Eur. Trečiaisiais metais uždarbis jau 133,10, ketvirtaisiais – 146,41, o penktaisiais jau – 161,05 Eur. Pradedantieji investuotojai labai dažnai apsidžiaugę pirmąją grąža išsiima pinigus ir išleidžia juos kažkokiam daiktui įsigyti ar svajonei įgyvendinti. Žinoma, tai nėra blogai, tačiau patyrę investuotojai paskiria tam tikrą sumą pinigų ir stengiasi nei tos sumos, nei susikaupusių palūkanų neliesti bent keletą metų, kad dirbtų ne tik numatyta suma, bet ir jau uždirbtos palūkanos.

Paimkime paprastą pavyzdį: jei 20 metų jaunuolis, pradėjęs dirbti, nuspręstų investuoti po 200 Eur kas mėnesį ir reinvestuoti palūkanas, tai būdamas 30 metų jis jau būtų sukaupęs 40 969 Eur, skaičiuojant 10 proc. metinių palūkanų grąžą. Būdamas 40 metų savo sąskaitoje jis turėtų daugiau nei 150 tūkst. Eurų, o sulaukęs 58 metų – daugiau nei milijoną eurų. Įdomu tai, kad per visus šiuos 38 metus investuodamas po 200 eurų kas mėnesį, jis būtų viso suinvestavęs 91 tūkst. eurų, o sukaupęs daugiau nei 1 milijoną. Tokia yra reguliaraus ilgalaikio investavimo galia.

Laiko taupymas ir racionalumas

Konkurencija tarp investuotojų nuolat didėja – jei pasirodo patraukli paskola, ji sufinansuojama automatu per 5-20 min., tad yra pakankamai sudėtinga pastebėti visas naujas paskolas. Galbūt pradedančiajam investuotojui atrodo nesaugu pasitikėti sistema, kuri investuos tavo pinigus, tačiau autoinvestavimo profilio susikūrimas yra geras būdas ne tik „pagauti“ norimas paskolas, bet ir vadovautis logika, o ne tik emocijomis. Numatyta suma bus investuota tik tuomet, jei paskola atitiks iš anksto pasirinktus investavimo kriterijus pagal paskolos gavėjo amžių, pajamas, paskolos sumą, terminą, metines palūkanas ar kitus turimus įsipareigojimus. Investuojant rankiniu būdu ir ypač skubant daug lengviau nepastebėti rizikingos informacijos.

Patyręs investuotojas – aktyvus investuotojas

Net jei investavimas į P2P platformas ir laikomas pasyviu investavimo būdu, nes besikeičiančios ekonominės sąlygos, vartojimas ar vartotojų lūkesčiai neturi įtakos sudarytos paskolos sutarčiai, tačiau yra daugybė kitų dalykų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį. Patyrę investuotojai prisijungia prie savo paskyrų bent kas 3 dienas ir seka, ar nėra vėluojančių paskolų, peržiūri visą paskolų srautą, palūkanų tendencijas ar paskolas, kurios gali būti investuojamos tik rankiniu būdu.

Patyrę investuotojai prisijungia prie savo paskyrų bent kas 3 dienas.

Taip pat verta patikrinti ir savo susikurtus autoinvestavimo profilius, peržiūrėti kriterijus bei investuojamas sumas ir koreguoti jas, jei yra pasiektos nustatytos lubos. Yra daugybė seminarų, knygų bei forumų, kuriuose investuotojai kelia klausimus ir aktyviai dalinasi savo patirtimi, tad verta ja pasinaudoti, praplėsti žinias, o galbūt ir išvengti klaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas