Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praėjus metams nuo užimtumo krizės pradžios, JAV bedarbių skaičius tebėra aukštas

Praėjus metams nuo COVID-19 pandemijos pradžios, Jungtinėse Valstijose naujų paraiškų dėl nedarbo išmokų skaičius tebėra didelis, parodė ketvirtadienį paskelbti vyriausybės duomenys, nors šalyje sparčiai vyksta skiepijimo nuo COVID-19 kampanija, o Kongresas patvirtino naują ekonomikos skatinimo paketą.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

JAV darbo departamentas pranešė, kad per savaitę, pasibaigusią kovo 13 dieną, buvo pateikta 770 000 naujų paraiškų dėl nedarbo išmokų, remiantis pagal sezoniškumą pakoreguotais duomenimis.

Tai taip pat buvo 52-a savaitė iš eilės, kai paraiškų skaičius viršijo didžiausią lygį, užfiksuotą per 2008–2010 metų pasaulinę finansų krizę, kuomet JAV pastarąjį kartą susidūrė su masiniu nedarbu.

Paraiškų skaičius, pateiktas pagal specialią programą, skirtą laisvai samdomiems darbuotojams, kurie paprastai neatitinka paramos reikalavimų, sumažėjo iki 282 394, remiantis pagal sezoniškumą nepakoreguotais duomenimis. Beveik 200 tūkst. siekiantis sumažėjimas užfiksuotas daugiausia dėl sumažėjusio paraiškų skaičiaus Ohajuje.

Iš viso praėjusią savaitę paraiškas praėjo dėl nedarbo išmokų pateikė beveik milijonas žmonių, o vasario 27 dieną pasibaigusią savaitę pagal visas paramos programas pagalbą gavo daugiau kaip 18,2 mln. žmonių. Šie skaičiai rodo, kad pandemijos sukelta užimtumo krizė neatsitraukia.

Tyrimų bendrovės „Oxford Economics“ analitikė Nancy Vanden Houten teigė, kad naujausi duomenys pagrindžia trečiadienį JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) priimtą sprendimą negriežtinti pinigų politikos.

„Padidėjęs paraiškų skaičius – vis dar didesnis nei per pasaulinės finansų krizės piką – pabrėžia, kodėl centrinis bankas išliks kantrus prieš keisdamas politiką ir nesielgs prevenciškai“, – sakoma analitikės komentare.

Paraiškų skirti nedarbo išmokas skaičiai pradėjo didėti milijonais po to, kai prasidėjus pandemijai vyriausybė nurodė verslui stabdyti veiklą, o 2020 metų kovo 28 dieną pasibaigusią savaitę šis skaičius pasiekė daugiau nei 6,8 milijono, prieš imdamas trauktis.

Visgi nuo to laiko paraiškų skaičius išlieka aukštas kaip niekada šalies istorijoje, o pastaraisiais mėnesiais jis svyruoja ir dar nėra nusileidęs žemiau blogiausio per pasaulinę finansų krizę užfiksuoto rodiklio – 665 tūkstančių.

Prezidentas Joe Bidenas praėjusią savaitę pasirašė 1,9 trln. JAV dolerių vertės pagalbos paketą, kurio tikslas – paskatinti ekonomiką. Šios priemonės poveikis paraiškų dėl nedarbo išmokų skaičiui pasijus kiek vėliau.

„High Frequency Economics“ vyriausioji JAV ekonomistė Rubeela Farooqi teigė, kad paskatų paketas kartu su valstijų ir miestų pastangomis vėl atverti verslą gali padėti mažinti bedarbių skaičių.

„Verslui grįžus į visišką pajėgumą, darbo ir pajamų perspektyvos pagerės, o kartu su fiskaline parama tai suteiks galingą postūmį ekonomikai“, – mano analitikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas