Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzija perspėjo JK „nežaisti“ Šiaurės Airijai taikomomis prekybos taisyklėmis

Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as perspėjo Didžiąją Britaniją nežaisti žaidimų specialiomis Šiaurės Airijai galiojančiomis prekybos po „Brexito“ taisyklėmis, provincijoje augant nerimui dėl galimos smurto bangos ateinančią vasarą.
Didžiosios Britanijos vėliava
Didžiosios Britanijos vėliava / 123RF.com nuotr.

C.Beaune'as paragino Londoną būti atsakingą dėl vadinamojo Šiaurės Airijos protokolo, kuriuo provincija išlaikoma ES bendrojoje rinkoje ir muitų sąjungoje, nepaisant Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš bloko.

„Negalime sutikti su politiniais žaidimais tokiu opiu klausimu“, – šeštadienį Hagoje po derybų su Nyderlandų užsienio reikalų ministru žurnalistams sakė C.Beaune'as.

„Tai pagrindinis Europos stabilumo elementas, negalima juo žaisti. Mes niekada tuo nežaisime. Tačiau negalime sutikti, kad kuri nors šalis lengvabūdiškai žiūrėtų į protokolą“, – sakė jis.

„Taigi aš tai primenu, ir mes, žinoma, apie tai diskutuojame su britais – nežaiskite protokolu“, – pareiškė jis.

Šiaurės Airijoje auga įtampa dėl šio protokolo, įsigaliojusio 2021 metų pradžioje. Balandžio mėnesį provincijoje kilo didžiausios per pastaruosius metus riaušės, o pirmoji ministrė Arlene Foster paskelbė apie atsistatydinimą.

Nepaisant 1998 metų taikos susitarimo, kuriuo buvo nutrauktas tris dešimtmečius trukęs smurtą dėl britų valdymo, Šiaurės Airija vis dar yra smarkiai susiskaldžiusi tarp JK palaikančių protestantų junionistų ir proairiškų katalikų nacionalistų.

Junionistai mano, kad protokolas kelia grėsmę Šiaurės Airijos statusui Jungtinėje Karalystėje.

JK „Brexito“ ministras Davidas Frostas pirmadienį paragino ES siekti kompromiso dėl protokolo, prieš Šiaurės Airijai pradedant įvykių kupiną vasarą, kai bus minimi protestantų dominavimo prieš katalikus pradžios įvykiai.

Stiprėja nerimas, kad įtampa gali vėl išaugti artėjant liepos 12 dienai, kai JK junionistai kasmet mini XVII amžiaus pabaigos įvykius, įtvirtinusius protestantų valdžią šiaurinėje katalikiškos Airijos dalyje.

Visgi C.Beaune'as, kuris šios savaitės pradžioje susitiko su Airijos užsienio reikalų ministru Simonu Coveney ir Prancūzijos užsienio reikalų ministru Jeanu-Yves'u Le Drianu, teigė, kad Londonas neturėtų mėginti panaikinti protokolo.

„Protokolas – ne problema. Protokolas yra sienų problemų, kurias sukūrė „Brexitas“, sprendimas“, – kalbėjo C.Beaune'as.

S.Coveney ketvirtadienį perspėjo Didžiąją Britaniją, kad vienašališkas taisyklių nepaisymas būtų „katastrofa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas