Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos centrinis bankas: žmonės investuoja į bitkoinus savo pačių rizika

Žmonės, investuojantys į bitkoinus, tai daro savo pačių rizika, pabrėžė Prancūzijos centrinio banko vadovas Francois Villeroy de Galhau.
Bitkoinas
Bitkoinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Valiuta Bitkoinai

Kalbėdamas per konferenciją Pekine jis pareiškė, jog „nei bitkoino kaina, nei didelis jo kurso svyravimas neturi ekonominio pagrindo ir nepatenka į kieno nors atsakomybės zoną“.

„Prancūzijos centrinis bankas primena, kad investuojantys į bitkoinus tai daro visiškai savo rizika“, – Prancūzijos centrinio banko vadovą cituoja finansų dienraštis „Financial Times“.

Šių metų pradžioje apie tūkstantį JAV dolerių kainavęs bitkoinas šią savaitę buvo pabrangęs iki 11395 JAV dolerių, o vėliau jo kursas smuktelėjo žemiau 9 tūkst. JAV dolerių ribos. Penktadienį už vieną bitkoiną mokama apie 10146,55 JAV dolerio, rodo „coindesk.com“ duomenys.

Tuo tarpu JAV centrinio banko funkcijas atliekančios Federalinio rezervo sistemos (FRS) atstovas Randalas Quarlesas, neseniai paskirtas FRS vadovės pavaduotojas, atsakingas už bankų priežiūrą, perspėjo, kad vis plačiau naudojamos skaitmeninės valiutos, tokios kaip bitkoinas, gali kelti grėsmę finansiniam stabilumui.

Decentralizuotos virtualios valiutos, tokios kaip bitkoinas, veikia kaip mokėjimų sistemos, kuriose nedalyvauja nė vienas centrinis bankas.

„Valiuta“ arba turtas, kuriuo pagrįstos kai kurios iš šių sistemų, nėra užtikrinamas kitu saugiu turtu, neturi jam būdingos vertės. Tai nėra reguliuojamos bankų įstaigos įsipareigojimas ir dažniausiai tai apskritai nėra jokių įstaigų įsipareigojimas“, – pažymėjo R. Quarlesas.

„Nors šios skaitmeninės valiutos esant dabartiniam jų naudojimo lygiui gali nekelti didesnių rūpesčių, tuo atveju, jeigu jas būtų pradėta plačiai naudoti, galėtų atsirasti rimtesnių su finansiniu stabilumu susijusių problemų“, – mano FRS atstovas.

Bitkoino vertė nuo metų pradžios padidėjo daugiau kaip 10 kartų. Be to, vis daugiau biržų kalba apie planus pradėti prekiauti bitkoino ateities sandoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?