Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijos ir Vokietijos ekonomistai ragina įvesti naujas euro zonos taisykles

Pirmaujantys Prancūzijos ir Vokietijos ekonomistai trečiadienį paragino euro zonoje įvesti naujas finansines taisykles ir įsteigti nepriklausomą priežiūros tarnybą, kuri padėtų ateityje paversti bendros valiutos zoną atsparesnę krizėms.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Euras Euro zona

Toks raginimas išsakytas Vokietijai ir Prancūzijai siekiant įpūsti naujos gyvybės stringančioms Europos Sąjungos reformų pastangoms, o taip pat tą pačią dieną, kai Euro grupės vadovas Mario Centeno pažadėjo, kad euro zonos finansų ministrai iki birželio paskelbs reformų planą.

Savo raginimu parengti euro zonos reformų planą ekonomistai siekia sumažinti skirtumus tarp griežtesnės finansinės drausmės norinčios Vokietijos ir Prancūzijos, kuri nori, kad šalys labiau dalintųsi rizika.

Dokumentą „Rizikos dalijimosi ir rinkos disciplinos sutaikymas: konstruktyvus požiūris į euro zonos reformą“ parengė ekonomistai ir tokių institutų, kaip Briugelis., „Ifo“ ir DIW, o taip pat Paryžiuje veikiantis „Sciences Po Paris“.

„Mūsų tikslas yra nepalikti visko taip, kaip yra dabar. Europai reikia reformų ir jos turėtų būti įgyvendinamos per Prancūziją ir Vokietiją“, – per spaudos konferenciją Berlyne sakė DIW atstovas Marcelis Fratzscheris.

25 puslapių apimties dokumente ekonomistai perspėjo, kad net jei euro zona „pagaliau sparčiai atsigauna ... po beveik dešimtmetį fiksuotos stagnacijos“, ji vis dar „išlieka trapi“.

Ekspertų nuomone, ES stabilumo ir augimo pakte išdėstytos taisyklės, ypač taisyklė, kad euro zonos narės biudžeto deficitas neturėtų viršyti 3 proc. BVP, „nelabai gerai iki šiol veikė“.

„Didžiulės valstybės skolos susikaupė dėl bankų krizės ir Didžiosios recesijos, tačiau taip pat dėl to, kad arba šalys nesilaikė Europos finansinių taisyklių, arba taisyklės nebuvo pakankamai griežtos“, – konstatavo ekonomistai.

Ekonomistų nuomone, finansinės taisyklės turėtų būti „kaip galima skaidresnės ir paprastės“. O priežiūra turi būti vykdoma tiek nacionaliniu lygmeniu – ją turėtų vykdyti nepriklausoma finansų institucija, tiek ir „prižiūrint euro zonos finansų institucijai“.

Ir taisyklių laikymosi priežiūra „negali remtis tik nuobaudų, kurios vargiai bus įtikinamos, grėsme“.

„Mes mokomės iš euro zonos krizės ir sakome, kad buvo ne tik solidarumo stoka, bet ir atsakomybės prieš krizę stoką“, – sakė „Sciences Po Paris“ profesorius Philippe‘as Martinas.

„Status quo nėra galimybė. Privalome siekti kompromisų, net jei mūsų nuomonės labai skiriasi“, – anksčiau trečiadienį Vokietijos verslo dienraščiui „Handelsblatt“ sakė Euro grupės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai