Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prašo patikslinti į Baltarusiją ir Kaliningradą važinėjančių žmonių apmokestinimo tvarką

Seimo kontrolierius kritikuoja tvarką, kai asmuo, daugiau nei 5 kartus per mėnesį kertantis sieną su Kaliningradu ar Baltarusija, yra apmokestinamas už kurą arba įvairias prekes. Mat galiojančios taisyklės, skirtos užkirsti pigesnio benzino, cigarečių ir kitų prekių srautui, leidžia reikalauti mokesčių iš tokio keleivio, net jei jis apmokestinamų prekių gabenasi pirmą kartą tą mėnesį.
Cigarečių kontrabanda
Cigarečių kontrabanda / MKT nuotr.

Tokią išvadą Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius paskelbė sulaukęs skundo dėl galimo Muitinės departamento (MD) pareigūnų biurokratizmo. Neįvardyto pareiškėjo abejones pareigūnas pripažino pagrįstomis.

Šiam asmeniui užkliuvo pernai liepą MD generalinio direktoriaus Antano Šipavičiaus patvirtinta keleivių įvežamų prekių neapmokestinimo importo pridėtinės vertės mokesčiu ir akcizais taisyklių taikymo tvarka. Šiame įsakyme nurodyta, kad muito ir mokesčių lengvatos taikomos, jei keleivis atvyksta į Lietuvą ne daugiau kaip 5 kartus per kalendorinį mėnesį.

Pareiškėjas MD pareigūnų buvo paprašęs paaiškinti šią nuostatą. Pernai gruodį gautame atsakyme nurodyta: jei keleivis per kalendorinį mėnesį atvyksta į šalį 6 ir daugiau kartų, nepriklausomai nuo sienos kirtimo būdo (su savo transporto priemone, autobusu, pėsčiomis), ir su savimi gabena akcizais apmokestinamų prekių, privalo už jas sumokėti importo mokesčius.

Vadinasi, pareiškėjo manymu, jei asmuo penkis kartus kirto sieną pėsčiomis ir be prekių, o šeštą kartą tą patį mėnesį turi važiuoti į Rusiją ir grįžti su transporto priemone, degalai kuro bake ir kitos prekės bus apmokestinami.

Pagal galiojančią tvarką, keleivis pasienio kontrolės punkte įvežamas prekes deklaruoja žodžiu, raštu arba veiksmu. Raštiškoje deklaracijoje ar kitaip pateikti duomenys įvedami į specialias informacines sistemas. Jei asmuo kirto sieną su transporto priemone, įvedami ir jos duomenys. Keleiviui deklaravus, kad negabena apmokestinamų prekių, sienos kirtimas šiose sistemose nefiksuojamas.

MD vadovo kontrolieriui pateiktame paaiškinime nurodyta, kad minėtos taisyklės taikomos visoms per sieną su trečiosiomis šalimis gabenamoms prekėms, ne tik toms, kurios apmokestinamos akcizais. Keleivis paprastai su savimi turi kelionės metu reikalingų daiktų: drabužių, asmens higienos reikmenų ir pan., kurioms mokesčiai netaikomi. Muitinė tikrina asmeniniame bagaže esančias prekes ir apmokestina jas importo mokesčiais, jei siena tą mėnesį kertama daugiau nei penktą kartą.

Vyriausybė yra nustačiusi, kad keleivių asmeniniame bagaže gabenamos prekės neapmokestinamos, kai jos skirtos asmeniniam naudojimui ar dovanoti; įvežamos ne komerciniais tikslais, kitaip tariant, nereguliariai; jų vertė ar kiekis neviršija nustatytųjų. Pernai gegužę Vyriausybė atkreipė dėmesį, kad „daugkartinis (daugiau kaip 5 kartai per mėnesį) sienos su trečiosiomis valstybėmis kirtimas įvežant prekes turi reguliarumo požymių ir kelia abejonių dėl jų įvežimo nekomerciniais tikslais“. Todėl MD nurodyta nustatyti, kaip taikyti minėtas prekių neapmokestinimo taisykles.

Anot MD, nauja tvarka davė teigiamų rezultatų (pernai muitinė nustatė 7 325 degalų gabenimo atvejus ir, apskaičiavusi mokėtinus mokesčius, surinko 1173 770 Lt, iš jų akcizo – 742 195 Lt), tačiau atsižvelgiant į neaiškumus galėtų būti tobulinama.

Vadovaujantis MD vadovo įsakymu, jei keleivis atvyksta šeštą kartą per kalendorinį mėnesį, tačiau tik pirmą kartą asmeniniame bagaže gabena prekes ir mašinos bake esantį kurą, jam negali būti taikomos lengvatos, pažymėjo R.Valentukevičius. Kitaip tariant, muitininkai kreipia dėmesį į sienos kirtimo reguliarumą, nors Vyriausybė akcentavo keleivio įvežamų prekių reguliarumą.

Seimo kontrolieriaus nuomone, MD dokumentas turi atitikti aukštesnės galios teisės aktą – Vyriausybės patvirtintas taisykles. Todėl jis rekomendavo patikslinti MD generalinio direktoriaus patvirtintą taisyklių taikymo tvarką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai