Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 07 /14:23

Dar didesnių ribojimų laukę prekybininkai atsikvėpė: sugriežtinimai dideli, bet taiklūs

Gyventojams nesiliaujant šturmuoti prekybos centrų, Vyriausybė nutarė dar labiau griežtinti prekybos centrų veiklą – prekybininkai turės užtikrinti 30 kv. m plotą vienam pirkėjui, o automobilius bus leidžiama statyti tik kas penktoje vietoje. Verslo asociacijos, baiminęsi, kad Vyriausybė iš viso gali savaitgaliams uždaryti prekybos centrus, tokius karantino griežtinimus sutiko palankiai.
Sausakimšos automobilių stovėjimo aikštelės prie prekybos centrų Vilniuje
Sausakimšos automobilių stovėjimo aikštelės prie prekybos centrų Vilniuje / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Kadenciją baigianti Vyriausybė pirmadienį surengė neeilinį posėdį, kurio metu nutarė dar labiau sugriežtinti ribojimus prekybos centrams.

Vyriausybė nurodė, jog dideliuose prekybos centruose vienam asmeniui turėtų būti skirta ne mažiau nei 30 kvadratinių metrų, o mažesniuose – bent 15 kvadratinių metrų.

Nutarta įvesti ir naują reikalavimą, valdant pirkėjų srautus – numatoma, kad stovėjimo aikštelėse būtų leidžiama užimti ne daugiau nei 20 proc. vietų. Vadinasi, pirkėjai turėtų statyti automobilius tik į kas penktą vietą.

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga per spaudos konferenciją tvirtino, kad šis reikalavimas padės suvaldyti pirkėjų srautus, nes gyventojai, žinodami, kad kils sunkumų pastatyti automobilį, gerai pagalvos, ar verta važiuoti apsipirkinėti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Didžioji dalis mūsų yra tinginiai. Jei reikia paeiti, apsisprendžiame, kad gal nereikia, nes viešuoju transportu žmonės mažai naudojasi – ir logiška, kad taip daro, nes užsikrėsti tikimybė yra. Dėl to, kad nebus galimybės statyti patogiai automobilį, nemaža dalis žmonių, matyt, kelis kartus pagalvos, ar reikia važiuoti į prekybos centrą“, – sakė laikinasis sveikatos apsaugos ministras.

Dėl to, kad nebus galimybės statyti patogiai automobilį, nemaža dalis žmonių, matyt, kelis kartus pagalvos, ar reikia važiuoti į prekybos centrą, – sakė A.Veryga.

M.Statulevičius: parkingo ribojimai sunkiai įgyvendinami

Tuo tarpu prekybininkai atsikvėpė, kad ribojimai ne tokie griežti, kaip kalbėta iki šiol.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius palankiau įvertino pirmadienį paskelbus suvaržymus nei tuos, apie kuriuos savaitgalį diskutavo prezidentas kartu su ekspertų taryba.

„Buvo svarstomas galimybė uždaryti prekybos centrus savaitgaliais ir penktadienį iki 17 val. Tokiu atveju srautai kaip tik susistumtų į trumpesnį laiką ir būriavimosi rizika būtų didesnė. O dabartiniai ribojimai yra įgyvendinami“, – 15min kalbėjo jis.

M.Statulevičiaus teigimu, nauji ploto vienam žmogui ribojimai yra labai artimi tam, kas šiuo metu ir taip dedasi prekybos centruose. Skaičiuojama, kad kiekvieną savaitę srautai juose mažėja, todėl, valdytojų nuomone, nebus sunku užtikrinti šį reikalavimą.

„Net ir savaitgaliais didžiuosiuose prekybos centruose tas rodiklis yra labai artimas tam 30 kvadratų ar jo net nepasiekia. Juolab kad didėja žmonių atsakomybė, raginami neiti ir neapsipirkinėti, tą daro ir patys prekybininkai. Srautai tikrai krenta, mūsų stebėjimais, lyginant lapkritį su spaliu, apsilankymų skaičius nukrito 20 proc.“, – komentavo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Išpardavimas prekybos centre

Dėl šios priežasties LNTPA vadovas tikino, jog ir gruodį, nepaisant šventinio periodo, prekybos centruose lankomumas nebus didelis.

Tiesa, jis pastebi kitą problemą – žmonių būriavimąsi prie prekybos centro durų.

„Problema gali kilti, jei atvyks per daug žmonių ir juos reikės laikyti už durų, lauke, kur jie vėl būriuosis. Tai irgi nėra labai gerai. Kai išsisklaido prekybos centre, tai galbūt ir mažesnė blogybė. Tačiau krentantys srautai tikrai tai kompensuos ir būriavimosi nebus“, – kalbėjo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius

Tačiau, pasak M.Statulevičiaus, LNTPA ir didžiųjų prekybos centrų valdytojų nuomone, ribojimas palikti tik 20 proc. parkavimo vietų yra labai sudėtingai įgyvendinamas. Jie abejoja, ar šis reikalavimas pakeis norinčių į prekybos centrus atvykti automobiliu įpročius.

„Atvirkščiai, prieššventiniu laikotarpiu prie automobilių aikštelių susidarys didelės spūstys ir galimai užsikimš gretimi kiemai, kils nepasitenkinimo ir konfliktų rizika. Jei tokia priemonė neišvengiama, apie tai reiktų pasikonsultuoti su tais, kurie turės šį reikalavimą įgyvendinti“, – aiškino M.Statulevičius.

Anot jo, įgyvendinamas reikalavimas būtų uždaryti apie 50 proc. automobilių stovėjimo vietų, bet ne 80 proc., kaip pirmadienį nurodė Vyriausybė.

„Dabartinis reikalavimas dalį prekybos centrų privers apskritai uždaryti automobilių aikšteles, išskyrus skirtas neįgaliesiems, dėl jų paprastesnio valdymo“, – įsitikinęs LNTPA vadovas.

R.Vainienė: reikalavimai sugriežtinti stipriai

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė 15min taip pat pritarė, kad numatyti papildomi sugriežtinimai prekybininkams yra labai dideli, tačiau taiklūs.

Jos nuomone, siekiant suvaldyti srautus šitie ribojimai veiks efektyviau negu prekybos centrų uždarymas savaitgaliais, kuris paskatintų didesnes grūstis kitomis dienomis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./LPĮA direktorė Rūta Vainienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./LPĮA direktorė Rūta Vainienė

„Reikalavimai sugriežtinti tikrai stipriai. Pirmas reikalavimas – plotas vienam pirkėjui padidėjo nuo 1,5 iki 3 kartų. Šis reikalavimas pažįstamas, jis taikytas kurį laiką. Tiesiog reikia atlikti matematinį veiksmą ir pakeisti skaičius, kurie būtini norint užtikrinti, kad vienu metu nebūtų daugiau lankytojų nei reikalaujama“, – komentavo R.Vainienė ir pridūrė, kad šia priemone siekiama valdyti srautus.

Tuo tarpu kalbėdama apie antrąjį reikalavimą, kuriuo prekybos centrų stovėjimo aikštelėse leidžiama statyti automobilius tik kas penktoje vietoje, R.Vainienė tvirtino, kad tokiu draudimu siekiama paskatinti apsipirkinėti arčiau namų, tačiau ji nesiryžo prognozuoti, ar ši priemonė bus veiksminga.

„Matyt, A – skatinama apsipirkti arčiau namų ir B – prieš važiuojant pagalvoti, ar nereikės sukti ratų, kol prisiparkuosi. Tai netiesioginis srauto reguliavimas. Kaip veiks, sunku pasakyti, tai nauja priemonė – gal taip ir veiks, kad žmonės nevyks, nevažiuos. Bet gali būti, kad jie ir toliau nebijos, tikės sąmokslo teorijomis ir veršis į prekybos centrus, tai suks ratus aplink ar stengsis parkuotis aplinkinėse vietose“, – svarstė R.Vainienė.

Pasak jos, tai naujas reikalavimas ir kaip jį įgyvendins prekybininkai, priklausys nuo kiekvieno atskirai – ar vietose, kur draudžiama statyti automobilį, padės bokštelius, ar sugalvos kitų priemonių.

Tiesa, prekybos centrą „Mega“ valdančios bendrovės „Baltic RED“ rinkodaros direktorė Ieva Goštautaitė-Gedutė 15min tvirtino, kad sureguliuoti srautą stovėjimo aikštelėse bus didžiausias iššūkis. Jos teigimu, šiuo metu dar tik vertinami ir analizuojami nauji ribojimai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Mega“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Mega“

„Esame tikri, jog pavyks užtikrinti asmeniui nurodytą kvadratinių metrų skaičių prekybos centre, nes stebime srautą realiuoju laiku. Taip pat prioriteto tvarka susisieksime su UAB „Baltic RED“ valdomų prekybos centrų nuomininkais bei informuosime apie privalomus užtikrinti lankytojų eilių ribojimus, didesnio dirbančių kasų skaičiaus reikalavimą. Dėsime visas pastangas, kad į rekomendacijas būtų atsižvelgta, o draudimai – užtikrinti“, – komentavo ji.

Ragina pirkti nuotoliniu būdu

Beje, prekybininkai ragina gyventojus nesiveržti į prekybos centrus be reikalo ir nesibūriuoti.

„Mes visą laiką raginame gyventojus be reikalo neiti, nesibūriuoti, pirkti nuotoliniu būdu. Atvykusiems užtikrinamos saugios apsipirkimo sąlygos, iki šiol nėra atvejų dėl apsikrėtimo tarp klientų. Tas trumpas kontaktas ir saugos priemonės pradedant ventiliacija, baigiant dezinfekcija, duoda rezultatą“, – sakė R.Vainienė.

„Ką matome, kad žmonės vis tiek eina, neapriboja savęs taip, kaip reikėtų, atsižvelgiant į dabartinę situaciją, tad ploto ribojimai labai griežti, bet taiklūs, nukreipti į problemą“, – apibendrino ji.

Uždraudė nuomoti patalpas šventėms

Vyriausybė taip pat apsisprendė uždrausti nuomoti apgyvendinimui skitas patalpas, kuriose būtų organizuojami privatūs renginiai, šventės ar kiti susibūrimai.

Kaimo turizmo asociacijai vadovė Agnė Vaitkuvienė atkreipė dėmesį, kad draudimas dėl švenčių yra nelogiškas.

„Vyriausybė leidžia susitikti dviem šeimoms, o išsinuomoti sodybos ar namelio jos jau nebegali. Aišku, vertiname nekaip, nes tame nėra logikos visiškai. Ar tos šeimos susitiks pas save namuose, ar išnuomotame namelyje, sveikatos ar tikimybės užsikrėsti tai niekaip nepakeis“, – kalbėjo ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kaimo turizmo sodyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kaimo turizmo sodyba

A.Vaitkuvienės teigimu, ir iki šio ribojimo sodybas savininkai ketino nuomoti tik vienai šeimai.

Sugriežtino karantiną

15min primena, kad kadenciją baigianti Vyriausybė pirmadienį surengė neeilinį posėdį dėl karantino griežtinimų.

Bendru sutarimu nutarta karantiną pratęsti iki Naujųjų metų, įvesta naujų suvaržymų prekybos centrams, rekomenduojama nevesti vaikų į darželius, jei įmanomas nuotolinis darbas tėvams, o pradinukus siūloma išleisti atostogų. Viešose vietose uždrausta būriuotis daugiau nei po du asmenis, jei jie – ne šeimos nariai. Tačiau namuose susitikti dviem šeimoms nedraudžiama.

PLAČIAU SKAITYKITE: Vyriausybė imasi naujų karantino suvaržymų – taisyklės griežtinamos ir pratęsiamos iki Naujųjų Metų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas