Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Premjeras: Ukraina įvykdė sąlygas, reikalingas gauti antrąją finansinės ES paramos dalį

Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis pareiškė manantis, jog Ukraina įvykdė sąlygas, būtinas, kad Europos Sąjunga (ES) skirtų šaliai antrąją makrofinansinės pagalbos dalį.
Denysas Šmyhalis
Denysas Šmyhalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Žinoma, mums svarbus paramos žingsnis bus antrosios makrofinansinės paramos dalies skirymas prieš baigiantis dabartinei programai šių metų rugsėjį. Ukraina įvykdė gavimo sąlygas“, – teigė D.Šmyhalis per susitikimą su ES prekybos komisaru Valdžiu Dombrovskiu.

Premjero žodžius pacitavo Ukrainos vyriausybės spaudos tarnyba.

Ministro pirmininko teigimu, Ukraina tęsė mokesčių ir muitinės tarnybų reformą, atnaujino konkursinę valstybės tarnautojų atrankos procedūrą, padidino medicinos priemonių ir paslaugų pirkimų skaidrumą ir efektyvumą.

D.Šmyhalis taip pat pažymėjo, kad vyriausybė ėmėsi svarbių veiksmų kovos su korupcija infrastruktūrai gerinti. Taip pat buvo sukurtas Ekonominio saugumo biuras, pagerintas gamtinių dujų rinkos funkcionavimas, tęsiama valstybės įmonių korporatyvinio valdymo sistemos reforma.

Be to, pasak ministro pirmininko, Ukraina užtikrino struktūrinių pokyčių įgyvendinimą pagal TVF rezervinę programą, kurie yra būtini pirmajai reikalavimų įgyvendinimo peržiūrai.

Savo ruožtu V.Dombrovskis pažymėjo, kad ES sutelkė precedento neturinčią finansinę ir techninę pagalbą Ukrainai, o pirmosios 600 mln. eurų vertės makrofinansinės pagalbos suteikimas 2020 metais tapo ES solidarumo su šalimi ženklu.

„Ukraina dėjo dideles pastangas įvykdyti ES makrofinansinės pagalbos programos sąlygas, kad gautų antrąją paramos dalį, ir, remiantis preliminaria analize, šios sąlygos iš esmės buvo įvykdytos“, – pažymėjo jis.

Be to, D.Šmyhalis ir V.Dombrovskis aptarė tolesnį susitarimo dėl išsamios ir visapusiškos laisvosios prekybos zonos tarp Ukrainos ir ES įgyvendinimą.

„Esu tikras, kad rugsėjį įvyks pirmasis derybų ratas dėl tolesnio muitų tarifų panaikinimo dvišalėje prekyboje pagal Ukrainos ir ES asociacijos susitarimą“, – kalbėjo D.Šmyhalis.

Pasak jo, ekonominė Ukrainos integracija su ES įgavo naują dinamiką, nes buvo sudarytas susitarimas dėl pramonės produktų atitikties vertinimo ir pripažinimo (ACAA).

Be to, D.Šmyhalis išreiškė viltį, kad Europos Komisija palaikys Ukrainą priimant galutinį sprendimą dėl Ukrainos vežėjams išduodamų leidimų kvotų didinimo šiems ir kitiems metams.

Kaip pranešama, Ukraina ir ES 2020 metų liepos mėnesį pasirašė memorandumą ir paskolos sutartį pagal penktąją 1,2 mlrd. eurų vertės makrofinansinės pagalbos programą. Paskola išduota 15 metų (iki 2035 metų) dviem dalimis, taikant 0,125proc. palūkanas per metus.

Pirmoji 600 mln. eurų dalis buvo paskirta neįvykdžius jokių konkrečių sąlygų iš Ukrainos pusės. Antrosios dalies skyrimas priklauso nuo aštuonių sąlygų, kurios apima tam tikrų priemonių įgyvendinimą viešųjų finansų valdymo, kovos su korupcija, verslo aplinkos gerinimo ir valstybės įmonių valdymo srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas