Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjerė: dėl derybų su „Rheinmetall“ gali vėluoti gamyklos statybų pradžia

Dėl tebevykstančių derybų su Vokietijos gynybos pramonės milžine „Rheinmetall“ gali vėluoti koncerno planuojamų gamyklos statybų Radviliškio rajone pradžia, sako premjerė Ingrida Šimonytė. 
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Aš galiu tik pasakyti, kad procesas tebevyksta, derybos tebevyksta. Kadangi derybos tebevyksta, tai nelabai galiu ką ir komentuoti. (...) Mūsų tikslas yra geras rezultatas, o ne greitas rezultatas, juoba, kad čia yra rimti įsipareigojimai ir rimti sprendimai ir tiek, kiek laiko reikės susitarti, tiek to laiko ir bus skiriama“, – interviu BNS trečiadienį sakė I. Šimonytė.

„Jeigu (statybų pradžia – BNS) vėluos mėnesį ar du ar kažką, taip irgi gali būti, bet svarbiau yra sutarti dėl gero projekto, kadangi tikrai ir Lietuva, skirdama daug dėmesio šitam projektui, neturėtų prisiimti įsipareigojimų tokių, kurie neatitinka Lietuvos interesų“, – teigė premjerė, atsakydama į klausimą, ar gali vėluoti 155 mm artilerijos amunicijos gamyklos statybų pradžia. 

Žemės nuomos sutartį su „Rheinmetall“ anksčiau planuota pasirašyti liepą, o gamyklos statybas pradėti spalį.

Premjere neįvardijo konkrečių datų, kada bus baigtos derybos su Vokietijos koncernu, tačiau pabrėžė, kad Lietuva už savo interesus „kovos pakankamai“. 

„Manome, kad kaip Vyriausybė tikrai daug dalykų šitame procese jau tų procedūrinių esame padarę tiek dėl sklypo, tiek dėl kitų reikalų. Bet mes norime turėti čia tai, ko mums reikia visų pirma“, – teigė I. Šimonytė, neatskleidusi, kokie „Rheinmetall“ pasiūlymai neatitinka Lietuvos interesų.

„Mes tiesiog turime susitarti dėl to, kad mes perkame tai, ko mums reikia“, – pridūrė ji. 

Anot I. Šimonytės, derybos vyksta ir dėl „Rheinmetall“ įmonės Lietuvoje valdymo formos. 

krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas praėjusią savaitę teigė, kad su „Rheinmetall“ deramasi, kiek ir kokių parametrų 155 mm amunicijos Lietuva įsigytų iš vokiečių. Anot jo, derybos eina į pabaigą, o susitarimai turėtų būti įtvirtinti sutartimi.

Ukrainiečių planų dėl sprogmenų gamyklos nedetalizuoja 

I. Šimonytė nepateikė daugiau informacijos apie neįvardytos Ukrainos įmonės planus Lietuvoje statyti vadinamųjų RDX sprogmenų gamyklą. Ekonomikos ir inovacijų ministerija trečiadienį pranešė apie su ukrainiečiais pasirašytą tai numatantį ketinimų protokolą.

„Šituose procesuose informacija būna atskleidžiama tada, kada būna sutarta atskleisti informaciją. Tai, matyt, tą informaciją atskleis tuo metu, kada Ekonomikos ir inovacijų ministerija galės tą padaryt“, – sakė premjerė. 

Ji teigė negalinti nei patvirtinti, nei paneigti, kad gamykla bus statoma Panevėžio rajone, Upytės seniūnijoje.

Vyriausybė praėjusią savaitę šioje vietoje rezervavo tris valstybinės žemės sklypus, iš kurių dviem domisi potencialus gynybos ir saugumo pramonės investuotojas.

Apie savo planus Lietuvoje šiemet paskelbė jau du gynybos pramonės investuotojai. 

Rugsėjo pabaigoje Vilniuje pasirašytas memorandumas su JAV gynybos pramonės milžine „Northrop Grumman“, ji Giraitės ginkluotės gamyklos teritorijoje Kauno rajone iki 2026-ųjų vidurio ketina įdiegti 30 mm kalibro šaudmenų gamybos liniją.

Tuo metu Vokietijos gynybos pramonės koncernas „Rheinmetall“ į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą Radviliškio rajone ketina investuoti daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito