Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 09 13 /15:20

Prezidentūra ir finansų ministrė patvirtino: jau nuo kitų metų gali didėti NPD

Nuo kitų metų gali įsigalioti sprendimai dėl didesnio neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), pirmadienį patvirtino prezidento patarėjas ekonominės ir socialinės politikos klausimais Vaidas Augustinavičius. Tuo metu valdantieji užtikrina, kad mokestiniai pakeitimai bus daromi itin atsargiai.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su finansų ministre Gintare Skaiste bei parlamentinių frakcijų atstovais.

„Prezidento nuomone, mokesčių reforma turi lemti tam tikrus struktūrinius pokyčius. Reformos tikslas negali būti didinti mokesčius, bet yra svarbus tikslas apmokestinimą padaryti tolygesnį ir teisingesnį tarp skirtingų visuomenės grupių“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sake V.Augustinavičius.

Pasak jo, diskusijos metu išaiškėjo, kad pradėti svarstyti kai kuriuos projektus rudenį yra įmanoma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grynieji pinigai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Grynieji pinigai

„Į ką labiausiai turi būti nukreipta mokesčių reforma: mokesčių sistemos teisingumo padidinimas, taip pat reforma neįsivaizduojama be socialiai atsakingo žaliojo kurso ir be produktyvumo arba našumo didinimo veiksmų“, – kalbėjo V.Augustinavičius.

15min nuotr./Vaidas Augustinavičius
15min nuotr./Vaidas Augustinavičius

„Būtina prielaida tam, kad reforma būtų priimta rudens sesijoje, būtina pateikti Seimui argumentuotus, informatyvius, reprezentuojančius skirtingas nuomones įstatymo projektus. Kuo operatyviau, spalio mėnesį“, – pabrėžė prezidento patarėjas.

Pasak jo, siekiant darbo santykių apmokestinimo patrauklumo ir sprendžiant socialines problemas, ypač svarbi priemonė yra NPD didinimas, kas, anot jo, suteiktų didžiausią naudą mažiausių pajamų gavėjams, ypač šiuo kainų padidėjimo laikotarpiu.

„Yra konsensusas dėl NPD didinimo ir NPD dydis galėtų koreguotis ir didėti, būtų suteikiama nauda mažiausių pajamų gavėjams nuo kitų metų sausio“, – tikino prezidento patarėjas.

Jis pastebėjo, kad darbo santykių apmokestinimas yra aukštesnis nei kitų pajamų, tad susitikimo metu pasidalyta įžvalgomis, kaip tai galėtų būti tobulinama.

„Galėtų būti taikomas estiškas modelis, kai pajamos metamos į bendrą katilą ir tada apmokestinamos atskirais tarifais“, – nurodė prezidento patarėjas.

Kalbėdamas apie žaliąjį kursą, jis pastebėjo, kad tai neturėtų būti derinama su mokesčių didinimu, svarbios ir naujos paskatos bei kompensacinės priemonės.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė kalbėjo, kad prie Finansų ministerijos veikiančios Mokesčių darbo grupės darbas eina link pabaigos, tad spalio mėnesį Vyriausybė pateiks Seimui visus siūlymus svarstyti kompleksiškai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

„Mažiausias pajamas uždirbantys asmenys gautų didžiausią naudą iš šitų instrumentų. NPD didinimas galėtų įsigalioti nuo sausio 1 dienos, o kiti įsigaliotų ne anksčiau nei po šešių mėnesių“, – patvirtino G.Skaistė.

Tuo metu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas užtikrino, kad mokestiniai pakeitimai bus daromi itin atsargiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

„Noriu užtikrinti, kad jokie sprendimai nebus priimami skubos tvarka, mokesčių sistemoje stabilumas yra vertybė. Keisdami mokesčius, turime elgtis kaip krištolo parduotuvėje, nes kiekvienas neatsargus judesys gali pridaryti žalos“, – tikino M.Majauskas.

Pasak jo, mokestiniai pakeitimai bus daromi tik juos gerai išdiskutavus, kalbantis su opozicinėmis partijomis.

Opozicinės socialdemokratų frakcijos narė Rasa Budbergytė tikino, kad reikia sutarti ne tik dėl to, kad reikia padidinti NPD ar pakeisti koeficientus formulėje, bet ir galvoti, kaip teisingai ir tolygiai apmokestinti pajamas, nepriklausomai nuo šaltinio, iš kur jas gauni.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Budbergytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Budbergytė

Ji taip pat optimistiškais vadino lūkesčius dar rudens sesijoje apsispręsti dėl reikalingų mokestinių pokyčių.

„Valdantieji nėra pateikę projektų, iki šiol Seime neregistruoti, kadangi dar nepasibaigė diskusijos. Yra didelės abejonės iš opozicijos, kad šiais metais galėtume turėti tuos patvirtintus Seimo projektus, nes prireiks didelių diskusijų. Be to, tai nusikels, matyt, net ir į pavasario sesiją“, – kalbėjo R.Budbergytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas