Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Profsąjungų vadovė: darbuotojai nusivylę, pavargę ir pikti

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė tvirtina, kad jei prasidėjus karantinui darbuotojai daugiausiai teiraudavosi dėl neapmokamų atostogų, jam įsibėgėjus – apie darbų saugą, tai šiuo metu dažnai kreipiasi dėl atleidimų.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė Inga Ruginienė tvirtino, kad pandemijos krizė tik išryškino seną tiesą, kad Lietuvoje nėra darbdavių ir darbuotojų tarimosi kultūros.

Transliaciją iš Vyriausybės žiūrėkite žemiau

„Darbuotojai nusivylę, pavargę ir pikti. Lietuvoje niekada nebuvo išvystyta tarimosi kultūra, niekada nebuvo noro su darbuotojais kalbėtis kaip su lygiaverčiais partneriais, dažniausiai jie buvo traktuojami kaip darbo įrankiai. Pandeminė krizė tik apnuogina šią tiesą“, – tvirtino I.Ruginienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Inga Ruginienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Inga Ruginienė

Pasak jos, prasčiausia situacija įmonėse, kuriose nėra darbuotojų profesinių sąjungų ir kolektyvinių sutarčių.

Antrą mėnesį tęsiantis karantinui ir prastėjant ekonominei padėčiai šalyje keičiasi ir problemos, su kuriomis susiduria darbuotojai. Prasidėjus karantinui darbuotojai daugiausiai kreipdavosi į profsąjungas teiraudamiesi dėl neapmokamų atostogų, vėliau – dėl darbų saugos. Tuo tarpu dabar nemažai užklausų sulaukiama dėl atleidimų.

„Daugybė žmonių net nežino, kad darbdaviai juos yra atleidę – sužino tik iš „Sodros“. Atleidinėjami bandomajame laikotarpyje esantys darbuotojai be jokio paaiškinimo. Nemaža dalis darbuotojų teiraujasi ir dėl prastovų apmokėjimo, tai rodo, kad dialogo tarp darbdavio ir darbuotojo nėra, nes situaciją dėl prastovų turi išaiškinti darbdavys“, – sakė I.Ruginienė.

Labiausiai profsąjungas šiuo metu neramina iš darbdavių jaučiamas didelis spaudimas darbuotojams išeiti savo noru.

Dauguma atleidimų, kai darbuotojai išėję savo noru. Ar tikrai darbuotojai tokiu metu nori išeiti iš darbo? Tikrai ne, tai būdas nemokamai atleisti darbuotoją, – piktinosi I.Ruginienė.

„Jei pažiūrėtume statistiką, didžioji dalis atleidimų, kai darbuotojai išėję savo noru. Ar tikrai darbuotojai tokiu metu nori išeiti iš darbo, keisti jį? Tikrai ne, tai vienas iš būdų nemokamai atleisti darbuotoją ar atsikratyti balasto. Tai nesuprantama ir nesolidaru“, – piktinosi I.Ruginienė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovė ragino darbuotojus konsultuotis su Valstybine darbo inspekcija ar profsąjungų konfederacija ir domėtis nei ginti savo teises, nepasirašinėjant dokumentų jų neskaičius.

Ragina viešinti informaciją apie prastovas gaunančias įmones

Kalbėdama apie darbuotojų padėtį šiuo sunkiu metu I.Ruginienė taip pat pabrėžė, kad dabar itin svarbu užtikrinti darbuotojų pajamas ir paragino greitinti prastovų išmokėjimo tempus.

Tiesa, profsąjungos ragina užtikrinti kontrolę ir skaidrumą, siekiant, kad mokesčių mokėtojų pinigai nueitų ne į darbdavio kišenę, o pasiektų kiekvieną darbuotoją.

„Matome plyšių, kad gali atsitikti ir taip, kad į darbdavių, kurie turėjo didelių skolų, duris vieną dieną pasibels antstoliai, nusirašys subsidijas ir vargu, ar jos pasieks darbuotojus. Kontrolė ir skaidrumas esminis raktas šiame periode“, – pabrėžė I.Ruginienė.

Matome plyšių, kad į darbdavių, kurie turėjo didelių skolų, duris vieną dieną pasibels antstoliai, nusirašys subsidijas ir vargu, ar jos pasieks darbuotojus“, – sakė I.Ruginienė.

Siekiant skaidrumo profsąjungos reikalauja, kad visuomenei būtų viešai prieinami duomenys apie tai, kurios įmonės gaus subsidijas, kiek pinigų bus skirta konkrečiai bendrovei, kokie jos įsipareigojimai ir kiek darbuotojų dirba.

L.Kukuraitis: subsidijos bus išmokėtos šią savaitę

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis spaudos konferencijoje tvirtino, kad išmokų dalijimas įsibėgėja. Pasak jo, 257 eurų išmokos savarankiškai dirbantiems ir nuo koronaviruso nukentėjusiems asmenims išmokamos per 2-3 dienas nuo kreipimosi. Iš 57 tūkst. besikreipusių, išmokas jau gavo 48 tūkst.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Tiesa, subsidijos darbuotojams už kovo mėnesį paskelbtas prastovas, kurių įmonės dar iki šiol nesulaukia, dalijamos ne taip sparčiai. Visgi ministras žadėjo, kad visoms įmonėms, kurios kreipėsi dėl kovo mėnesio subsidijų iki šios dienos, pavedimai bus padaryti dar šią savaitę. Ketvirtadienio duomenimis, iš beveik 10 tūkst. besikreipusių įmonių subsidijas gavo 7012 įmonių. Iš viso išmokėta apie 7,2 mln. eurų.

„Subsidijų išmokėjimas įsibėgėjo per kelias pastarąsias dienas. Viską darome, kad subsidijos pasiektų kaip galima greičiau. Subsidijų priemonė už prastovas visiškai nauja, jos nebuvo iki kovo 16 ir nuo idėjos iki įgyvendinimo daugiau nei mėnuo užtruko, darome, ką galime, net rankiniu būdu suvedinėjome“, – sakė ministras.

Kritikavo siūlymus keisti Darbo kodeksą

Spaudos konferencijos metu apie grėsmes darbuotojams kalbėdama I.Ruginienė kritikavo ir Liberalų sąjūdžio iniciatyvą keisti sumines darbo laiko apskaitos nuostatas, įteisinti „nulines“ darbo sutartis Darbo kodekse.

„Nulinės“ darbo sutartys neapibrėžtų konkretaus darbuotojo darbo laiko – nei minimalios, nei maksimalios trukmės. Tad jis būtų iškviečiamas į darbą jo prireikus, o už darbą jam nereikėtų mokėti minimalios mėnesinės algos.

„Buldozerius stumiamos „nulinės“ darbo sutartys mūsų traktuojamos kaip nusikalstama veikla. Šitos pataisos akivaizdžiai blogina darbuotojų sąlygas, tad nesuprantamas politikų noras pasižymėti šioje srityje. Vietoj to, kad stengtųsi pagerinti darbo sąlygas, išsaugoti darbo vietas, teikia iniciatyvas, kurios dar labiau nuves į nebūtį darbuotojus“, – kritikavo profsąjungų atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas