Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PVM lengvatą maitinimo sektoriui siūloma pratęsti

Laisvės frakcijai siūlant 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) maitinimo paslaugoms pratęsti iki 2023 metų pabaigos, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas sako, kad sprendimas priklausys nuo Vyriausybės pozicijos ir bus priimtas kartu su kitų metų biudžetu.
Vilniaus gatvė
Vilniaus gatvė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

PVM lengvata maitinimo sektoriui baigia galioti šių metų pabaigoje. Ji buvo įvesta pernai siekiant padėti nuo COVID-19 pandemijos ypač nukentėjusiam verslui.

„Atsižvelgiant į ekonominį neapibrėžtumą ir dideles energijos išteklių kainas galima būtų diskutuoti dėl sumažintų tarifų pratęsimo dar bent keliems metams. Galutinis sprendimas priklausys nuo Vyriausybės pozicijos ir bus priimtas kartu su 2023 metų biudžetu“, – BNS teigė konservatorius Mykolas Majauskas.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą trečiadienį įregistravo du Laisvės frakcijos nariai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė.

V.Mitalas sako, kad smulkusis ir vidutinis maitinimo verslas vis dar moka susikaupusias skolas ir per pandemiją atidėtus mokesčius. Pasak jo, situaciją apsunkina ir atsigavimą po karantino stabdo nauji iššūkiai – kainų, darbo užmokesčio augimas, daugiau kaip trečdaliu didėję komunalinių paslaugų ir elektros kaštai, drastiškai kritęs užsienio turistų skaičius.

Anot jo, kad Viešojo maitinimo įstaigų asociacijos duomenimis, skolų šis verslas turi 3-4 metams.

„Vienus metus taikomas mažesnis mokestis padeda labiausiai nukentėjusiam verslui atsistoti ant kojų, pratęstas metams – padėtų ant jų išsilaikyti. Dabartinės ekonominės projekcijos ir ypač turizmo sektoriuje tvyrantis neapibrėžtumas leidžia manyti, kad šių kojų nukirsti nereikia“, – įsitikinęs V.Mitalas.

M.Majausko teigimu, viešbučiai daugelyje Europos Sąjungos šalių turi lengvatinį tarifą, nes didelę dalį pajamų gauna iš užsienio turistų, arba paslaugų eksporto, kuris paprastai PVM neapmokestinamas.

Kai kurios ES šalys taiko sumažintą tarifą ir maitinimo sektoriui padėdami išgyventi popandemiu laikotarpiu ir tuo pačiu skatindami smulkų ir vidutinį verslą.

9 proc. PVM tarifas dabar taikomas maitinimo paslaugoms ir maistui išsinešti, išskyrus alkoholinius gėrimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas