Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Bilkštytė: PVM atotrūkis pernai toliau mažėjo

Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) atotrūkis Lietuvoje pernai toliau mažėjo, sako finansų viceministrė Rūta Bilkštytė. Pasak jos, tai rodo neoficialūs Europos Komisijos (EK) duomenys.
Rūta Bilkštytė
Rūta Bilkštytė

„Neoficialiais duomenimis turime informaciją, kad ir toliau prognozės bus malonios išgirsti ir tolesnė ta pati lieka tendencija, kad 2022 metais PVM atotrūkis mažėjantis“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete teigė viceministrė.

R.Bilkštytės teigimu, EK duomenimis, PVM atotrūkis 2021 metais, palyginti su 2020-aisiais, Lietuvoje sumažėjo nuo 19,3 proc. iki 14,3 proc.

„Per penkis punktus – tai didelis mažėjimas“, – pabrėžė R.Bilkštytė.

Pasak jos, galutinius 2021 metų PVM atotrūkio duomenis EK paskelbs šių metų rudenį, o 2022 metų duomenys bus paskelbti vėliau.

EK Socialinių ir ekonominių tyrimų centro (CASE) vertinimu, PVM atotrūkis Lietuvoje 2021 metais smuko labiausiai per visą skaičiavimo laikotarpį.

Pasaulio bankas pernai lapkritį rekomendavo Lietuvai mažinti PVM atotrūkį. PB makroekonominės ir fiskalinės politikos vadovė Europai ir Centrinei Azijai Jasmin Chakeri lapkritį Vilniuje sakė, kad Lietuvos šešėlinė ekonomika pagal ES standartus vis dar išlieka labai didelė, o PVM mokesčio surinkimas yra apie 15 proc. mažesnis nei Bendrijos vidurkis.

PB mokesčių ekspertas Munaweras Khwaja (Munaveras Kvaja) tuomet sakė, kad pagal PVM atotrūkį Lietuva yra trečia tarp paskutinių ES. Jo žodžiais, šalies PVM atotrūkis yra milžiniškas – daugiau nei dukart didesnis nei ES vidurkis.

PVM atotrūkis reiškia skirtumą tarp faktinių įplaukų ir įplaukų, kurias valstybė galėtų surinkti, jei nebūtų šešėlio, lengvatų ir įstatymų pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas