Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 15 /15:58

R.Šimašius svarsto teikti pagalbą vilniečiams, kreipiasi pagalbos į verslą

Sostinės meras Remigijus Šimašius sekmadienį feisbuke paskelbė, kad karantino metu bus stengiamasi imtis priemonių, jog viruso pasekmės vilniečiams finansiškai būtų kuo mažiau skaudžios. Socialiniame tinkle „Facebook“ jis paskelbė, kad savivaldybė svarsto ekonominės pagalbos priemonių paketą vilniečiams ir Vilniuje veikiantiems verslams.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pirmiausiai svarstoma laikinai atidėti komunalinių mokesčių mokėjimą, jei žmogus neteko darbo ar pajamų šaltinio per viruso laikotarpį.

„Tie, kas šiuos mokesčius moka ne internetu – tikrai nesiveržkite į bankus ar kasas, ne pats geriausias laikas. Perduokite tai vyresniems asmenims, kurie nesinaudoja e-bankininkyste“, – aiškina meras.

Taip pat už savivaldybės darželių nelankymą viruso metu nereikės mokėti.

Už savivaldybės darželių nelankymą viruso metu nereikės mokėti.

„Įsigytų verslo liudijimų pratęsimas kitiems metams atitinkamam laikotarpiui – toms paslaugoms, kurių teikimą suvaržo karantinas, ir kurių niekaip neįmanoma bent didžiąja dalimi teikti nuotoliniu būdu. Kviečiame LRV analogiškai elgtis Gyventojų pajamų mokesčio atžvilgiu“, – teigia R.Šimašius.

Žemės, žemės nuomos ar nekilnojamojo turto mokesčiai, kurie mokami už objektus, kurių paslaugos apribotos karantino metu, ar kurių veikla tuo metu praradusi paklausą dėl karantino (viešbučiai, restoranai) – mokestis už karantino laikotarpį galėtų būti nemokamas arba perkeliamas į kitus metus.

„Taikomos priemonės, kurios užtikrintų, kad šia išimtimi pasinaudotų realiai nuostolius dėl veiklos nevykdymo patyręs subjektas, o ne savininkas, jei jis veiklos pats nevykdė“, – teigia R.Šimašius.

Taip pat siūloma netaikyti nuomos mokesčio už karantino laikotarpį savivaldybės patalpų nuomininkams, jei jie dėl karantino priemonių negalėjo vykdyti veiklos arba ji buvo esmingai teisiškai apribota.

Laisvės partijos nuotr./Remigijus Šimašius
Laisvės partijos nuotr./Remigijus Šimašius

Nurodoma, kad renginiai ir savivaldybės kofinansavimas jiems – netaikomos jokios sankcijos, jei jie perkeliami, pakeičia formą, ar, nesant tokių galimybių, nevykdomi dėl COVID-19 užkardymo priemonių.

Vilniaus miesto būstui siūloma galimybė taikyti mokėjimo atidėjimus ir delspinigių neskaičiavimo, jei klientai patiria sunkumų dėl priemonių, susijusių su karantinu.

Savivaldybės kompensacijos lankantiems privačius darželius (100 eurų), taip pat neformalaus ugdymo krepšelis paslaugų teikėjus pasieks nepriklausomai nuo to, ar pagal sutartis paslaugų gavėjai turės mokėti už paslaugas, nesuteiktas dėl viruso, ar ne.

Siūloma netaikyti sankcijų vykdant viešuosius pirkimus, jei tai nėra viruso prevencijai ar žalos mažinimui skirti dalykai, ir rangovas įrodo, kad sutarties nebuvo įmanoma įvykdyti laiku dėl karantino.

„Sieksime, kad ne visi darbai būtų stabdomi, pavyzdžiui, galėtų tęstis, ypač gamyboje, statybose ir pan., kai užtikrinamos visos saugumo priemonės.

Savivaldybė turi teisę savo sprendimu teikti socialines išmokas išskirtiniais atvejais. Artimiausiu metu įsivertinsime, kiek šį įrankį galėsime taikyti karantino atveju ir kokiais atvejais“, – aiškina R.Šimašius.

Anot miesto mero, šios priemonės dar tik planuojamos, jų patvirtinimui reikės plataus, kai kuriais atvejais ir Tarybos pritarimo. Taip, sąrašas nėra galutinis ir tikslus, jis gali pildytis ir būti koreguojamas.

„Be abejo, tai kainuos Vilniaus mokesčių mokėtojams. Dėl šių priemonių, kaip ir dėl sąnaudų, susijusių su koronaviruso valdymu, gali tekti atsisakyti kai kurių projektų ar išlaidų, tačiau būtina visiems susitelkti, elgtis racionaliai ir darniai, prisiimti tekusią naštą bei taikyti savitarpio pagalbos priemones – tik tada šią krizę įveiksime sklandžiai“, – teigia R.Šimašius.

Vilnius kovai su virusu kreipiasi pagalbos į verslą

Sekmadienį išplatintame sostinės savivaldybės pranešime žiniasklaidai rašoma, kad dėl šalies mastu paskelbto karantino Vilniaus miesto savivaldybė ieško papildomų būdų užtikrinti sostinės gyventojams būtinųjų paslaugų teikimą. Verslo įmonės, teikiančios maitinimo, maisto pristatymo, apgyvendinimo paslaugas, kviečiamos prisidėti ir tokiu būdu greičiau patenkinti kylančius nekasdienius gyventojų poreikius.

„Jau sulaukėme verslo pasiūlymų padėti spręsti šią sudėtingą situaciją – visi suprantame, kad tai nėra tik valdžios problema, o mūsų visų, todėl tik visi kartu galime ją išspręsti. Verslo pagalba čia itin svarbi ir, neabejoju, bus efektyvi, todėl ieškome partnerių kovai su karantino pasekmėmis", – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Vilniaus miesto savivaldybė kviečia teikti pasiūlymus tiek fizinius, tiek ir juridinius asmenis, galinčius suteikti laikino apgyvendinimo paslaugas (kartu su maitinimu arba be jo), maisto gamybos paslaugas (kartu su tiekimu arba be jo), maisto tiekimo paslaugas.

„Galime pirkti, galime priimti nemokamai siūlomą pagalbą – esame atviri įvairiems pasiūlymams, svarbiausia, kad tai vyktų greitai, nes visi matome, kaip sparčiai keičiasi situacija. Už bet kokią partnerystę būsime dėkingi savivaldybės ir visų vilniečių vardu", – teigia Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Poderskis

Laikino apgyvendinimo vietos būtų skirtos žmonėms, kuriems yra būtina saviizoliacija ir kurie neturi galimybės izoliuotis savarankiškai. Panaudotas patalpas savivaldybė įsipareigoja dezinfekuoti, todėl tolesnis jų naudojimas nekels pavojaus žmonių sveikatai.

Informaciją apie galimybę teikti šias paslaugas savivaldybė prašo pateikti el. p. budintis@vilnius.lt įvardijant, kokią paslaugą ir kokiomis sąlygomis (artimiausias paslaugos teikimo laikas, trukmė, apimtis, kainos, kontaktinis asmuo) galite teikti arba dar patogiau – užpildant šią informaciją registravimosi formoje https://bit.ly/3cYQvMc

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas