Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ragina Lietuvą investuoti į duomenų specialistų ugdymą: šių kompetencijų poreikis auga

Pasaulyje sparčiai augant didžiųjų duomenų sprendimų paklausai, Lietuva turėtų skubiai investuoti į duomenų specialistų ugdymą, tam skirtų studijų ir mokymo programų kūrimą. Tai suteiktų galimybę pasinaudoti eksponentiniu šio pasaulinio sektoriaus augimu ir sukurti naują, aukštą pridėtinę vertę kuriančią valstybės ekonomikos šaką, teigia lietuvių įkurta viena didžiausių pasaulyje viešųjų duomenų rinkimo bendrovių „Oxylabs“, rašoma pranešime spaudai.
kompiuteris
kompiuteris / 123RF.com nuotr.

Pasaulinė duomenų sprendimų rinka apima įvairias veiklos sritis, pradedant duomenų talpinimu ir valdymu, baigiant jų rinkimu, apdorojimu, analize, taikomaisiais sprendimais. Nors šis sektorius aktyviau veikia tik kiek daugiau nei dešimtmetį, pernai jo vertė pasiekė beveik 140 mlrd. JAV dolerių, o iki 2025 m., prognozuojama, išaugs iki 230 mlrd. (tyrimų bendrovės MarketsandMarkets duomenys).

„Tai vienas sparčiausiai augančių sektorių pasaulio ekonomikoje, kuriam papildomą postūmį suteikė per pandemiją dar labiau suaktyvėjusi paslaugų skaitmenizacija, elektroninės prekybos bumas. Lietuvos viešasis sektorius ir verslas turėtų atkreipti dėmesį į šias tendencijas ir skubiai investuoti į su duomenimis susijusias kompetencijas: kurti ir pritaikyti studijų programas, ugdyti duomenų specialistus, įmonės ieškoti perspektyvių veiklos nišų. Tai suteiktų galimybę Lietuvai atsiriekti dalį eksponentiškai augančios rinkos ir potencialiai tapti duomenų kompetencijų centru regione“, – sako Julius Černiauskas, „Oxylabs“ vadovas.

Į didžiųjų duomenų potencialą atkreipti dėmesį proaktyviai kviečia ir patys „Oxylabs“, skiriantys daug dėmesio edukacijai. Bendrovė organizuoja įvairius internetinius seminarus tiek verslui, tiek specialistams, kuriuose užsiregistravus dalyvauti ir plėsti savo žinias gali kiekvienas norintis. Be to, „Oxlyabs“ kasmet organizuoja tarptautinę duomenų ekonomikos konferenciją „OxyCon“, kurioje pranešimus skaito su didžiausiomis pasaulio organizacijomis dirbantys specialistai. Didelis dėmesys skiriamas ir esamų darbuotojų ugdymui: jie nuolatos plečia savo žinias tarptautiniuose mokymuose bei konferencijose.

Anot J.Černiausko, išsivysčiusiose ekonomikose fiksuojamas nuolat augantis duomenų mokslininkų, architektų, analitikų, su duomenų sprendimais susijusių rinkodaros, pardavimo, vizualizavimo specialistų poreikis. Tokių specialistų ieško ne tik specializuotos duomenų ar technologijų bendrovės, bet ir įvairiose srityse dirbantys „tradiciniai“ verslai – nuo mažmeninės prekybos iki finansinių paslaugų įmonių. Be to, kadangi šios kompetencijos yra universalios, konkurencija dėl gerų duomenų specialistų yra ne tik lokali, bet ir tarptautinė, o jų atlygis gerokai aukštesnis už vidutinį.

Šias tendencijas puikiai atspindi pačios „Oxylabs“ pavyzdys: įsteigta vos prieš 5 metus, šiuo metu įmonių grupė jau yra įdarbinusi per 300 žmonių. Planuojama, kad iki 2023 m. pabaigos šis skaičius turėtų padvigubėti. Didžiąją dalį samdomų specialistų dirbti su duomenimis apmokyti tenka pačiai bendrovei, nes tokių kompetencijų rinkoje kol kas beveik nėra.

J.Černiausko teigimu, šiuo metu didžioji dalis su duomenimis dirbančių įmonių ir specialistų telkiasi tokiose rinkose kaip JAV, Izraelis, Didžioji Britanija, tačiau sektorius yra jaunas, sparčiai augantis, dinamiškas, todėl net ir iš mažos šalies kaip Lietuva yra daug galimybių rasti perspektyvią nišą ir konkuruoti. Pavyzdžiui, nepaisant to, kad „Oxylabs“ dirba iš Lietuvos, jos klientų sąraše yra kelios dešimtys „Fortune 500“ sąrašo bendrovių.

„Per artimiausius 4-5 metus liks labai mažai vidutinių ir didelių bendrovių, viena ar kita forma nenaudojančių didžiųjų duomenų, kadangi jie atveria galimybes kurti naujas paslaugas, optimizuoti

procesus, įvertinti paklausą, priimti geresnius verslo valdymo sprendimus. Ne veltui duomenys dažnai vadinami naująja nafta. Todėl dabar juntamas su duomenimis galinčių dirbti talentų trūkumas kasmet tik didės. Kuo anksčiau pradėsime į tokių specialistų ugdymą investuoti – tuo didesnę grąžą gaus šalies ekonomika“, – pažymi J.Černiauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento