„Šis projektas leis atsiverti lankytojams ir parodyti visas „Švyturio“ daryklos galimybes – ne tik kaip alaus gamybos vietos, bet ir kaip vienos seniausių Lietuvos įmonių, savo istorija glaudžiai susijusios su Klaipėdos krašto istorija ir žmonėmis. Rekonstruota darykla suteiks galimybes nedidelėmis partijomis virti išskirtinės kokybės craft alų, kurio paklausos nespėjame patenkinti dabartine labai sėkmingų „Raudonų plytų“ mikrolinija“, – sako „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.
Įmonės analitikų duomenimis, vadinamojo craft (išskirtinio skonio, mažomis partijomis verdamo) alaus pardavimai Lietuvoje sparčiai didėja – per pastaruosius dvejus metus kilo 57%. Plečiasi ir kito aukščiausios kokybės alaus – premium – segmento pardavimai: nuo 2011 iki 2014 šio segmento dydis visoje alaus rinkoje padidėjo nuo 18,3 iki 25,3 procento. Visa alaus rinka pernai didėjo 5,3%.
Jame bus stengiamasi atspindėti laikmetį, prasidėjusį 1784-siais, kuomet daryklą valdė įkūrėjas J.W.Reincke ir jo vaikaičiai.
Šiuo metu rengiami daryklos rekonstrukcijos dokumentai, o rudenį prasidėsiančių darbų metu bus nugriautos sovietiniais laikais pastatytos administracijos patalpos, kurių vietoje iškils pagal senąją Klaipėdos architektūrą projektuojamas pastatas. Jame bus stengiamasi atspindėti laikmetį, prasidėjusį 1784-siais, kuomet daryklą valdė įkūrėjas J.W.Reincke ir jo vaikaičiai.
Planuojama, kad naujasis statinys užims apie 3 tūkst. kv. metrų plotą, jame bus įrengtas lankytojų centras, supažindinsiantis su alaus gamyba bei kultūra, veiks šiuolaikiškas restoranas, tačiau svarbiausias naujojo pastato akcentas – atvira alaus gamybos linija, kurios darbą lankytojai stebės gyvai.
„Klaipėdai reikia naujo šiuolaikiško traukos centro. Planuojamą „Švyturio“ daryklos rekonstrukciją vadinčiau pavyzdine, nes bendrovė savo projekte planuoja apjungti pramonės istoriją bei šiandienos funkcionalumą, o tai yra labiausiai lankytojus traukiantys dalykai. Tikiu, kad baigus darbus atsinaujinusi darykla bus vienas įdomiausių lankytinų objektų ne tik uostamiestyje, bet ir visoje Lietuvoje“, – sako Klaipėdos turizmo centro vadovė Romena Savickienė.
Atsinaujinusios daryklos lankytojai galės stebėti visą alaus gamybos procesą ir restorane ragauti ką tik šia linija išvirto ir subrandinto alaus. Bendrovės vadovo teigimu, naujoji craft alaus linija padidins dabartines „Švyturio“ gamybos galimybes ir leis gerokai išplėsti alaus asortimentą jį papildant naujomis alaus rūšimis.
„Prieš kelerius metus atidaryta „Raudonų plytų“ linija nespėja susidoroti su išaugusia paklausa. Naujoji craft gamybos linija bus vidutinio pajėgumo – suteiks galimybę vienu metu pagaminti iki kelių tūkstančių litrų alaus, tačiau turės daug brandinimo talpų, kurios leis vienu metu brandinti 18 skirtingų rūšių. Be to, ji leis naudoti skirtingo dydžio ir aukščio alus butelius, keisti jų etiketes, naudoti šampano kamštį išskirtinėms alaus rūšims ir suteiks kitų galimybių. Šie pokyčiai dar stipriau įtvirtins „Švyturio“, kaip aludarystės inovacijų ir kultūros lyderio, poziciją“, – apie naujos įrangos pranašumus kalba R.Viršilas.
Statybos darbai ir rekonstrukcija nedarys įtakos „Švyturio“ daryklos veiklai – alaus gamybos linijos veiks įprastu režimu ir gamins savo nuolatinę produkciją.