Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rekordiniai pelnai bankų apetito neapmalšina – dar vienas bankas kelia įkainius

„Luminor“ ir „Revolut“ bankams pabranginus paslaugas įkandin jų seka ir kiti. SEB bankas praneša, kad nuo šių metų balandžio 9 dienos atnaujins paslaugų planus privatiems klientams – papildys juos naujomis paslaugomi, pavyzdžiui, draudimu nuo traumų. Tačiau atnaujinti planai kainuos brangiau, nors pernai per 9 mėnesius bankas uždirbo dvigubai daugiau pelno nei ankstesniais metais.
„SEB“ bankas
„SEB“ bankas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Kaina SEB bankas

2023 metais per 9 mėnesius SEB bankas uždirbo 229,8 mln. eurų grynojo pelno – dvigubai daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus ir finansų ministrė Gintarė Skaistė yra ne kartą pabrėžę, kad rekordinius bankų pelnus lemia ne geresnis šių finansų įmonių darbas, o nenumatytos aplinkybės – Europos centrinio banko (ECB) pakeltos palūkanų normos.

Vis dėlto dvigubai didesni pelnai nestabdo bankų, nutarusių kelti paslaugų įkainius gyventojams. Apie tai, kad kels kai kurių paslaugų įkainius anksčiau pranešė „Luminor“ ir „Revolut“ bankai, o trečiadienį – ir SEB bankas.

Išplečia paslaugų spektrą

SEB bankas trečiadienį pranešė, kad atnaujins paslaugų planus privatiems klientams papildydamas juos naujomis paslaugomis, pavyzdžiui, momentiniu draudimu nuo traumų, ir praplės esamų paslaugų apimtis, pavyzdžiui, suteiks didesnį grynųjų pinigų paėmimo limitą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Slidūs šaligatviai Gruodžio 22-osios rytą
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Slidūs šaligatviai Gruodžio 22-osios rytą

Klientai, turintys paslaugų planą ir kredito kortelę, galės naudotis ne tik kelionių draudimu, bet ir pirkinių draudimu mokėdami tik paslaugų plano mokestį, rašoma pranešime spaudai. Be to, bankas pristatys mokėjimo korteles iš aplinkai draugiškesnės medžiagos – didžiąją dalį kortelės sudarys bioplastikas, gaminamas iš pašarinių kukurūzų atliekų. Taip pat SEB bankas keis paslaugų planus ir verslo klientams.

„Prieš atnaujindami paslaugų planus privatiems klientams atlikome įvairaus amžiaus klientų apklausas ir atsižvelgėme į jų poreikius ir pageidavimus kartu su įprastomis kasdienės bankininkystės paslaugomis, tokiomis kaip pinigų pervedimas, naudojimasis mokėjimo kortelėmis, gauti įvairesnių paslaugų ir daugiau naudų iš vienų rankų. Kad teiktume didesnę naudą savo klientams, pridėjome naują paslaugą – momentinį draudimą nuo traumų.

Įmonės nuotr./Eglė Dovbyšienė
Įmonės nuotr./Eglė Dovbyšienė

Be to, atsižvelgdami į infliaciją, augančias pragyvenimo išlaidas ir klientų pageidavimus kartais pasiimti daugiau grynųjų pinigų ir turėti daugiau lankstumo, nustatėme didesnį grynųjų pinigų limitą“, – komentuoja Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė.

Vis dėlto, palyginus ankstesnių planų ir naujų planų įkainius matyti, kad labai panašūs planai brangs.

Pavyzdžiui, šiuo metu galiojantis pigiausias planas „Sumanu“ kainuoja 1 eurą per mėnesį ir už tai vartotojas gali nemokamai išsigryninti iki 550 eurų per mėnesį iš bankomatų ir neribotai pervedinėti lėšas į SEB ir kitų bankų sąskaitas.

Tuo tarpu tokio plano nuo balandžio neliks – pigiausias planas (vyresniems negu 25 metai klientams) bus „Minimalus“, kuris kainuos 1,37 eurus per mėnesį. Tačiau pasirinkus šį planą gyventojui paslaugų spektras susitrauks – jis vis dar galės nemokamai bankomatuose išsigryninti iki 550 eurų per mėnesį, tačiau vietoj neribotų pervedimų internetu liks tik 10 pervedimų.

Tad norint naudotis panašiu planu į „Sumanu“ vartotojas turės rinktis „Kasdienį“ planą, kuris kainuos dvigubai brangiau – 2 eurus per mėnesį. Šį planą pasirinkęs klientas galės išsigryninti iki 600 eurų per mėnesį iš bankomatų ir turės neribotus pervedimus internetu. Tiesa, jis gaus dar ir naują paslaugą – 50 eurų per metus momentinį draudimą nuo traumų.

Tuo tarpu „Sumanu Plius“ planą, kuris kainavo 2,5 eurus per mėnesį, keis planas „Kasdienis+“, kainuojantis 4 eurus per mėnesį. Papildomai klientas gaus 100 eurų per metus momentinį draudimą nuo traumų ir kelionių bei pirkinių draudimą.

Atsiranda ir planas „Premium“, kuris kainuos 7 eurus per mėnesį, tačiau iki šių metų pabaigos jam taikoma nuolaida, tad kaina siekia Eur
3,50 euro.

Iš viso atnaujinti paslaugų planai privatiems klientams kainuos nuo 0,69 eurų per mėnesį iki 7 eurų per mėnesį.

  • Momentinis draudimas nuo traumų apims visus netikėtus nelaimingus atsitikimus, dėl kurių reikia apsilankyti skubios pagalbos skyriuje. Pavyzdžiui, paslydus ant plikledžio ir susimušus ar susilaužius pirštą, ranką ar kitą kūno vietą, netyčia nusideginus ranką, gaminant valgyti, įsipjovus atliekant buities darbus, susižeidus sportuojant ar užsiimant mėgstama veikla, pavyzdžiui, dirbant sode. Tereikės turėti nelaimingą atsitikimą liudijantį skubios pagalbos skyriaus gydytojo išduotą medicininį dokumentą, ir per dvi darbo dienas bus išmokama draudimo išmoka. Klientams, turintiems paslaugų planą KASDIENIS, ji sieks 50 Eur, KASDIENIS+ – 100 Eur, PREMIUM – 200 Eur. Toks momentinis draudimas nuo traumų paslaugų planų turėtojams galios ir užsienyje.
  • Didesnė išgryninama suma. Priklausomai nuo pasirinkto plano, klientai galės naudotis nuo 550 Eur/mėn. (planas MINIMALUS) iki 2000 Eur/mėn. (planas PREMIUM) grynųjų pinigų paėmimo limitu už paslaugų plano mokestį. Šis limitas galioja ne tik SEB bankomatuose, bet ir pasiimant grynuosius pinigus Lietuvoje ir užsienyje. Tai reiškia, kad klientams nereikia ieškoti SEB bankomato ir prireikus grynųjų gali pasiimti ten, kur jiems patogu.
  • Aplinkai draugiškesnės mokėjimo kortelės. Siekdamas mažinti plastikinių kortelių poveikį aplinkai, bankas pristatys aplinkai draugiškesnes nei plastiko korteles, turinčias mažesnį CO2 pėdsaką nei įprastos kortelės. Be to, debeto kortelės turės specialų apčiuopiamą įkirpimą, kuris padeda regėjimo negalią turintiems žmonėms patogiai ir intuityviai ja naudotis bankomatuose ir prekybos vietose.
  • Pirkinių draudimas. Klientai, turintys paslaugų planą ir kredito kortelę, galės naudotis ne tik kelionių draudimu, bet ir pirkinių draudimu mokėdami tik paslaugų plano mokestį. Ši draudimo paslauga taikoma kredito kortelių savininkų pirkiniams, atsiskaičius už juos kredito kortele ir fizinėse, ir el. parduotuvėse visame pasaulyje. Pirkinių draudimas apsaugo pirkinius nuo sugadinimo, sunaikinimo ar praradimo dėl bet kokio staigaus ir netikėto įvykio iki šešių mėnesių nuo pirkimo datos.

Kaip praneša bankas, jauni klientai (vaikai ir jaunimas) paslaugų planu naudosis nemokamai. Senjorai galės naudotis paslaugų planu, suteikiančiu neribotą sąskaitų ir pervedimų skaičių, 600 Eur/mėn. grynųjų pinigų paėmimo limitą ir 50 Eur per metus momentinį draudimą nuo traumų ir kitas naudas. Senjorams paslaugų planas KASDIENIS kainuos 1 Eur/mėn.

Atnaujintus paslaugų planus bus galima rinktis nuo balandžio 9 dienos, o dabartiniai paslaugų planai galios iki š. m. trečio ketvirčio – jam artėjant bankas informuos klientus apie tolesnius veiksmus.

Lietuvos banko vadovas įvertino bankų įkainių kėlimą

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus interviu 15min metu anksčiau paklaustas, kaip vertina rekordinius pelnus uždirbusių bankų ketinimus branginti įkainius (tuo metu apie tokius planus buvo paskelbę „Revolut“ ir „Luminor“) žodžių į vatą nevyniojo.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Šimkus
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Šimkus

„O kaip čia gali vertinti? Aš nenoriu komentuoti atskirų įstaigų sprendimų, bet kartais godumas yra didelis“, – sakė Lietuvos banko vadovas.

VIDEO: Lietuvos banko vadovas G.Šimkus – apie tai, kada Lietuvoje sulauksime fiksuotų paskolų ir naujo banko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas