Sportas gyvai

Renkuosi Lietuvą: ką reikėtų žinoti grįžtantiems užsienio lietuviams?

Birželio viduryje darbą pradėjo Migracijos informacijos centras „Renkuosi Lietuvą“. Jau kelias savaites centro darbuotojai teikia konsultacijas visiems sugrįžusiems arba apie grįžimą galvojantiems užsienio lietuviams. „Renkuosi Lietuvą“ vieno langelio principu teikia informaciją, susijusią su darbo, socialinės apsaugos, švietimo, sveikatos, užsieniečių Lietuvoje bei kitais su grįžimu į Lietuvą susijusiais klausimais.
Žmogus su vaiku
Vis daugiau emigrantų sugrįžta į Lietuvą.

Idėją steigti tokį centrą paskatino tai, kad per pastaruosius metus pastebimas augantis grįžtančių lietuvių srautas. 2011 metais sugrįžusių buvo 14 tūkstančių, o pernai – jau dvidešimt tūkstančių. „Mes suprantame – kad žmonės sugrįžtų, tokio centro nepakanka. Tačiau tiems lietuviams, kurie galvoja apie grįžimą ar jau yra sugrįžę, vienu metu tenka spręsti daug klausimų, į kuriuos rasti atsakymus ilgai nebuvus šalyje – sudėtinga.  Būtent jiems ir skirtos mūsų konsultacijos“, – pasakoja centrą įsteigusio Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė dr. Audra Sipavičienė.

Per pastaruosius metus pastebimas augantis grįžtančių lietuvių srautas. 2011 metais sugrįžusių buvo 14 tūkstančių, o pernai – jau dvidešimt tūkstančių.

Nors centras veikia tik kelias savaitės, jo konsultantai sulaukia nemažai įvairių klausimų. Pasak centro koordinatorės Eglės Mačiulytės, jau dabar pastebima, kad besikreipiančiųjų  yra dvi grupės: tie, kurie turi labai konkrečius  klausimus ir tie, kurie nori ką nors pasiūlyti, patarti ar tiesiog išsakyti savo nuomonę. Kadangi metų pabaigoje migracijos informacijos centras planuoja padaryti gautų užklausų bei komentarų apibendrinimą ir pateikti jį susijusioms institucijoms, visi gaunami atsiliepimai yra naudingi.

„Kol kas daugiausiai teiraujamasi apie Lietuvoje teikiamas socialines garantijas, darbo stažo įskaitymą, su švietimu susijusias problemas. Tačiau tiksliau apibendrinti, kas labiausiai rūpi užsienyje gyvenantiems lietuviams, bus galima, kai centras veiks gerokai ilgiau nei kelias savaites“, – teigė E. Mačiulytė.

Moteris
 

Pastebime, kad užsienyje gyvenantys lietuviai vykdo labai daug įdomių su Lietuva susijusių veiklų, apie kurias šiandien mažai kas žino“,  – pastebi projekto koordinatorė E. Mačiulytė

Centras taip pat siekia išlaikyti ryšius su užsienyje gyvenančiais lietuviais. „Mes suprantame, kad ne visi šiandien gali ir turi galimybių sugrįžti. Tačiau pastebime, kad užsienyje gyvenantys lietuviai vykdo labai daug įdomių su Lietuva susijusių veiklų, apie kurias šiandien mažai kas žino“,  – pastebi projekto koordinatorė E. Mačiulytė. Todėl „Renkuosi Lietuvą“ siekia skatinti efektyvesnį bendravimą tarp Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių bei susijusių institucijų. Internetiniame „Renkuosi Lietuvą“ puslapyje veikia dvi skiltys, skirtos užsienio lietuvių iniciatyvoms – tiek vykdomoms sugrįžus į Lietuvos regionus, tiek tebegyvenant užsienyje.

Rudenį migracijos informacijos centras planuoja vykdyti kokybinį tyrimą apie į Lietuvą sugrįžusius lietuvius, jų grįžimo priežastis, poreikius bei iškilusias problemas reintegruojantis tėvynėje. Tyrimo rezultatus  planuojama pristatyti tiek visuomenei, tiek atsakingoms institucijoms. „Su migracija susijusios temos Lietuvoje sulaukia daug diskusijų. Tačiau dažnai jose stinga faktais paremtų argumentų. Tikimės, kad šio centro veikla padės geriau suprasti grįžtančiųjų lūkesčius, o grįžtantiems lietuviams suteiks informacijos apie realią situaciją Lietuvoje“, – teigė dr. A. Sipavičienė. 

Renkuosi Lietuvą yra LR Vyriausybės finansuojamas projektas, kurį vykdo Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) Vilniaus biuras.  Konsultacijas centras teikia telefonu, skype, el.paštu. Taip pat visa reikiamą informaciją bei kontaktus galima rasti interneto svetainėje www.renkuosilietuva.lt arba Facebook paskyroje.

renkuosi_lietuva_logo
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius