Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ribojamąsias priemonės švelninančios Jungtinės Karalystės ekonomika įgauna pagreitį

Didžiosios Britanijos ekonomikos atsigavimas antrąjį ketvirtį įsibėgėja, šaliai palaipsniui atšaukiant dėl koronaviruso įvestus apribojimus, parodė penktadienį paskelbti duomenys.
Londonas
Londonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

COVID-19 pandemija praėjusiais metais sukėlė didžiulį Didžiosios Britanijos ekonomikos nuosmukį – giliausią tarp Didžiojo septyneto (G7) šalių, tačiau viltis dėl atsigavimo skatina masinis vakcinavimas, leidęs palaipsniui atverti ekonomiką.

Tuo pat metu pastarosiomis savaitėmis akcijų rinkas apėmė nerimas, kad pasaulio ekonomikos atsivėrimas gali sukelti pasaulinį infliacijos šuolį.

Didžiosios Britanijos mažmeninė prekyba balandžio mėnesį ūgtelėjo 9,2 proc., nes vėl buvo atidarytos nebūtinų prekių parduotuvės, rodo oficialūs duomenys.

Drabužių paklausa išaugo beveik 70 procentų. Panašiai padidėjo ir automobilių degalų poreikis.

„Beprecendentis augimo šuolis“

Didžiosios Britanijos privataus sektoriaus veikla gegužę augo rekordiniu tempu, stiprėjant gamybos ir paslaugų sektoriams.

„IHS Markit“ atliktas Didžiosios Britanijos sudėtinis pirkimų vadybininkų indekso (PMI) tyrimas – pagrindinis verslo veiklos rodiklis – šoktelėjo iki 62 punktų.

Tai yra aukščiausias lygis nuo indekso skaičiavimo pradžios 1998 metų sausį.

Balandį šis rodiklis siekė 60,7 punkto.

Jei indeksas viršija 50 punktų lygį, tai rodo augimą.

„JK išgyvena beprecedentį augimo spurtą, ekonomikai atsinaujinant“, – teigė „IHS Markit“ vyriausiasis verslo ekonomistas Chrisas Williamsonas.

„Gamyklos pateikiamų užsakymų apimtis auga rekordiškai sparčiai, nes pasaulinė prekių paklausa ir toliau plečiasi, o paslaugų sektorius praneša apie beveik rekordinį augimą, kadangi vis daugiau įmonių gali vėl prekiauti atsiveriant ekonomikai“, – pridūrė jis.

Didžioji dalis paklausos augimo teko viešbučiams, restoranams ir kitiems paslaugų teikėjams.

„Tuo tarpu verslo pasitikėjimas pasiekė aukščiausią lygį, nes nerimas dėl pandemijos poveikio ir toliau blėsta“, – pridūrė Ch.Williamsonas.

Didžioji Britanija ribojamąsias priemones atšaukia palaipsniui.

Nurodymas „likti namuose“ pradėtas švelninti kovo pradžioje, o barai, restoranai ir kavinės praėjusį mėnesį vėl atsidarė, kaip ir nebūtinų prekių parduotuvės, nors klientus galėjo aptarnauti tik lauko terasose.

Nuo balandžio 12 dienos Anglijoje ir Velse, o dar po dviejų savaičių – ir Škotijoje, veiklą atnaujino mažmenininkai, prekiaujantys ne pirmo būtinumo prekėmis.

Mažmeninės prekybos pardavimai išaugo 42,4 proc., palyginti su praėjusių metų balandžiu, kuris buvo pirmas visas JK galiojusio pirmojo karantino mėnuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas