Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 07 /09:54

„Rimi“ ir „Iki“ už skelbtų nuolaidų netaikymą – baudos

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) už vykdytą nesąžiningą komercinę veiklą skyrė UAB „Palink“, valdančiai „Iki“ parduotuvių tinklą, 10 tūkst. eurų, baudą, o UAB „Rimi Lietuva“, valdančiai „Rimi“ parduotuvių tinklą, – 8 tūkst. eurų baudą.
Prekybos centras RIMI ir prekybos centras IKI
Prekybos centras RIMI ir prekybos centras IKI / 15min nuotr.

„Tyrimus dėl galimų Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams įstatymo pažeidimų pradėjusi VVTAT nustatė, kad 5 skirtingose UAB „Palink“ valdomose parduotuvėse „Iki“ vartotojams nebuvo pritaikytos nuolaidos, pritaikytos mažesnės nei skelbtos nuolaidos arba prekės kainos kasoje neatitiko kainų, nurodytų kainolapyje.

UAB „Rimi Lietuva“ atveju nustatyta, kad 2 „Rimi“ parduotuvėse prekių kainos lentynose neatitiko kasoje pateikiamos kainų, taip pat vartotojams nebuvo pritaikytos skelbtos nuolaidos“, – rašoma Teisingumo ministerijos antradienį žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Pažeidimus aiškina žmogiškosiomis klaidomis

Anot ministerijos, UAB „Palink“ pripažino pažeidimus ir situaciją esą aiškino žmogiškąja klaida, t.y. tuo, kad vartotojų nurodyti neatitikimai kilo prekybos centro darbuotojams laiku nespėjus pakeisti kainų etikečių.

„Visgi, rankomis pakeičiant ne vieną šimtą kainų etikečių, deja, bet retsykiais įsivelia žmogiškųjų klaidų“, – žiniasklaidai išplatintame komentare nurodo prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.

Prekybos tinklas, jos teigimu, apgailestauja dėl visų atvejų, kada vartotojai buvo suklaidinti ar patyrė nepatogumų dėl klaidų prekių kainolapiuose.

„Taip pat mes suvokiame atsakomybę prieš savo pirkėjus ir darome viską, kad tokios situacijos nepasikartotų. Gavę vartotojų skundus, aktyviai bendradarbiaujame su Valstybine vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir visada siekiame kompensuoti pirkėjams jų patirtus nepatogumus ir kitas išlaidas pirkėjams atlyginame žalą ir kompensuojame patirtus nepatogumus“, – komentuoja B.Čaikauskaitė ir ragina pirkėjus, pastebėjusius kainų neatitikimus, pranešti „Iki“ parduotuvių darbuotojams.

Nutarimas dar gali būti skundžiamas

UAB „Palink“, kaip nurodo Teisingumo ministerija, šį kartą kompensavo vartotojų patirtus nuostolius bei pateikė informaciją apie tokiems atvejams išvengti taikomas priemones – nemokama kokybės linija, mokymai bei konsultacijos darbuotojams.

„UAB „Rimi Lietuva“ pažeidimus taip pat aiškino darbuotojų klaidomis bei informavo apie veiksmus, kurių ėmėsi pažeidimams ištaisyti: pašalino kainų neatitikimus, per lojalumo kortelių informaciją identifikavo vartotojus, kurie įsigijo prekes didesne kaina, ir atlygino jų patirtas išlaidas“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

VVTAT komisijos nutarimas per vieną mėnesį nuo nutarimo įteikimo dienos gali būti skundžiamas teismui.

Baudos skirtos ir anksčiau

Šiemet UAB „Rimi Lietuva“ ir UAB „Palink“ jau buvo skirtos baudos po 11 tūkst. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centre
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prekybos centre

Kaip nurodo Teisingumo ministerija, bendrovės turi pareigą imtis visų įmanomų priemonių, kad parduotuvės darbuotojai atliktų visus veiksmus, susijusius su kainolapių pakeitimu ir vartotojai gautų teisingą bei neklaidinančią informaciją apie prekių kainas ir joms taikomas nuolaidas.

Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatyme įtvirtinta, jog komercinė veikla yra nesąžininga, jeigu ji neatitinka profesinio atidumo reikalavimų ir iš esmės iškreipia arba gali iš esmės iškreipti vidutinio vartotojo ekonominį elgesį siūlomo produkto atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento