Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Lietuvą atvykęs „Rotary“ prezidentas: savo talentais galime padėti kitiems

Ši organizacija pagal savo paplitimą prilygsta Jungtinėms Tautoms, vykdo humanitarinius projektus visame pasaulyje, o dabartinis jos tikslas – visiškas virusinės infekcijos poliomielito išnykimas. Tai – „Rotary“ organizacija, kuriai vien tik mūsų šalyje priklauso apie pusantro tūkstančio turtingų, įtakingų ir veiklių žmonių.
Temos: 1 Rotary

Vilniuje viešintis „Rotary International“ prezidentas Ravi Ravindranas tikino, jog vienas pagrindinių organizacijos narių bruožų yra ne tuščias kalbėjimas, o veikimas teigiamų pokyčių visame pasaulyje link.

Ketvirtadienį į Lietuvą atvykęs „Rotary International“ prezidentas K.R.Ravindranas dalyvavo 52-ojo „Rotary“ klubo Lietuvoje atidaryme, o jau penktadienį per pietus skris į Vidurio Europos šalis, prieš tai aplankęs Seimą.

Išskirtiniame interviu 15min ​K.R.Ravindranas papasakojo ne tik apie organizacijos veiklą ir siekius, bet ir tai, kaip nuobodulys jį atvedė į šią organizaciją.

– Kokie yra didžiausi „Rotary International“ pasiekimai pastaraisiais metais ir kokie ateities tikslai?

– Esame tokio paties dydžio kaip Jungtinės Tautos. Veikiame beveik dviejuose šimtuose šalių. Turime tik vieną jungtinį projektą, o atskiras šalis raginame daryti tai, kas joms būtiniausia. Pavyzdžiui, Afrikoje svarbus vandens, Indijoje – raštingumo, o kažkur kitur – sveikatos apsaugos klausimas. Kiekvienas regionas turi savo projektus.

Mūsų vienintelis bendras projektas – kova su poliomielitu. Kiekvienas „Rotary“ klubas, kiekviena šalis, kiekvienas regionas yra į jį įtraukta. „Rotary“ bendradarbiauja su UNICEF, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centru, Gates'ų fondu ir skirtingomis vyriausybėmis visame pasaulyje.

– Kokia situacija su poliomielitu yra dabar?

– Kai tik pradėjome šį projektą, kalbėjome apie tūkstančius (poliomielito) atvejų per dieną, 350 tūkst. atvejų per metus. Šiandien skaičius sumažėjo iki šešiolikos atvejų dviejose šalyse. Esame arti išnaikinimo, ir tai bus antras ligos išnaikinimo pasaulyje atvejis. Pirmieji buvo raupai. Esame labai arti poliomielito išnaikinimo, bet darbas dar nebaigtas.

„Rotary“ daugiausiai sudaro savo sričių profesionalai ir verslininkai. Esame skirtingų profesijų žmonės, kuriuos vienija panašios vertybės.

– Kuo skiriasi „Rotary“ nuo kitų nevyriausybinių ir tarptautinių organizacijų, kurios siekia padėti bendruomenėms?

– „Rotary” daugiausiai sudaro savo sričių profesionalai ir verslininkai. Esame skirtingų profesijų žmonės, kuriuos vienija panašios vertybės. Tai forumas būti kartu ir daryti kažką kita, o ne tik uždirbinėti pinigus. Kitose organizacijose pagrindinis dėmesys skiriamas tam, kokia viso to nauda yra tau. „Rotary“ padeda susirasti draugų, užmegzti ryšius, bet pirmiausia – mąstyti, kaip savo pagalba ir talentais galime padėti kitiems.

– Liepos 1 d. „Rotary“ yra naujieji metai, tada bus išrinktas ir naujas organizacijos prezidentas. Kodėl naujas organizacijos vadovas renkamas kas metus?

– Jeigu manęs paprašytų vadovauti dar vienerius metus, pasakyčiau, kad negaliu. Turiu savo verslą, šeimą, įsipareigojimus. Pastaruosius dvejus metus nuolat buvau kelyje, centrinėje būstinėje. Metas grįžti namo. O priežastis, kodėl mums sekasi, yra ta, kad kiekvienais metais įliejame šviežio kraujo.

– Kokia yra naujo organizacijos prezidento paskyrimo procedūra?

– Yra nominacijų komitetas, kurį sudaro atstovai iš viso pasaulio. Jie ieško nominantų, atrenka dešimt – penkiolika žmonių, ir atrankos būdu parenkamas tinkamiausias žmogus.

– Kokia yra jūsų prisijungimo prie „Rotary“ istorija?

– Prie „Rotary“ prisijungiau būdamas 21 metų. Mano giminėje trys kartos priklauso „Rotary“, tad organizacija man nebuvo nauja. Priežastis, kodėl prisijungiau, buvo ta, kad ieškojau bičiulių.

Tuo metu rūpinausi šeimos plantacijomis (arbatos), jaučiausi vienišas, ten atvykau iš karto po universiteto. Vietos „Rotary“ klube susidūriau su įvairiais žmonėmis, kurie kalbėjo ne tik apie arbatą.

– Ar tiesa, kad Europoje „Rotary“ klubams sunkiau sekasi pritraukti jaunų žmonių, kuomet kitose pasaulio dalyse su šia problema nesusiduriama?

– Europoje „Rotary“ klubai senesni amžiaus struktūra, Azijoje ateina daug jaunesni žmonės, čia (Lietuvoje) taip pat prisijungia jauni žmonės. Iš dalies taip yra dėl to, kad daug klubų ieško top profesionalų, kurie dažniausiai būna vyresni. Tai gali būti viena iš priežasčių. Bet pas mus ateina daug jaunų žmonių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ravi Ravindran
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ravi Ravindranas

– Kokią žinutę norėtumėte perduoti žmonėms?

– Noriu pasakyti, kad daug žmonių tik sėdi, kritikuoja vyriausybę ir sako, kad jos turi padaryta viena ar kita. Visiems sekasi sėdėti ir kritikuoti. „Rotary“ suteikia galimybę talentingiems žmonėms veikti. Kaip sakė Konfucijus: „Geriau uždegti žvakę, nei keikti tamsą“. Taigi mes stengiamės kažką daryti, o ne bambėti.

Vienas garsiausių „Rotary“ klubų projektų Lietuvoje – tuberkuliozės sergamumo mažinimo programa.

Aktyvi veikla

Lietuvoje „Rotary“ klubai gyvuoja jau beveik 25 metus. Per šį laiką skirtingi klubai prisidėjo ir toliau aktyviai dirba ties įvairiais humanitarinės paramos projektais. Šiuo metu itin didelis dėmesys skiriamas savižudybių prevencijai, kuriai siekiama gauti iki pusės milijono eurų iš „Rotary International“ Globalių dotacijų finansavimo biudžeto.

Vienas garsiausių „Rotary“ klubų projektų Lietuvoje – tuberkuliozės sergamumo mažinimo programa, kuomet per trejus metus šiai sričiai buvo skirta kiek daugiau nei pusės milijono eurų parama.

Rotariečiai per visą atkurtos nepriklausomos Lietuvos laikotarpį taip pat pirko medicininę įrangą, insulino pompas, rėmė jaunuosius talentus ir užsiėmė kitomis paramos rūšimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas