Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija konfiskavo per 130 mln. eurų iš IKEA ir apkaltino bendrovę „amoraliu V.Putino sankcijų apėjimu“

Maskvos srities arbitražo teismas patenkino Rusijos federalinės mokesčių tarnybos ieškinį pripažinti negaliojančiu sandorį, kuriuo „Torg LLC“ (viena iš Švedijos baldų mažmeninės prekybos bendrovės IKEA įmonių) pervedė kitai su IKEA susijusiai įmonei „Fami Limited“ (Airija) 12,9 mlrd. rublių (apie 131 mln. eur), ir nusprendė išieškoti šiuos pinigus kaip valstybės pajamas, rašoma teismo sprendime.
IKEA
IKEA / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.
Temos: 2 Rusija IKEA

Mokesčių pareigūnai teisme pranešė, kad, kontrolės veiksmų pagalba, nustatyta, jog „dėl nuoseklių atsakovų veiksmų grandinės, apeinant Rusijos Federacijoje įvestas specialiąsias ekonomines priemones, būtent pažeidžiant įsipareigojimų užsienio kreditoriams vykdymo tvarką“, bendrovei „Fami Limited“ buvo pervesta 12,9 mlrd. rublių. Tai tapo pagrindu mokesčių inspekcijai kreiptis į teismą.

Federalinė mokesčių tarnyba bendrovių veiksmus įvertino kaip „sandorį, sudarytą akivaizdžiai prieštaraujančiu teisėtvarkos ar moralės pagrindams“.

Atsakovo „Torg LLC“ atstovai teismo posėdyje nesutiko su pareikštais reikalavimais, pateikė rašytinę poziciją ir prašė atsisakyti tenkinti pareikštus reikalavimus, teigiama teismo medžiagoje.

„Torg LLC“ primygtinai tvirtino, kad mokėjimas nebuvo panaudotas paskolos sutarčiai su „Fami Limited“ (Airija) grąžinti ir prezidento dekretas jai netaikomas. Ginčijamas mokėjimas buvo pagrįstas prekių tiekimo sutartimi, o „barteriniai sandoriai nepažeidžia dekreto“, pranešė atsakovas.

Tuo tarpu Rusijos Federacijos generalinė prokuratūra palaikė mokesčių administratoriaus reikalavimus ir prašė teismo juos patenkinti.

„Generalinė prokuratūra nurodė, kad ginčijamas sandoris buvo vykdomas siekiant apeiti įvestas specialiąsias ekonomines priemones ir išvežti iš Rusijos 12 922 136 942,45 rublių dydžio sumą, padarant žalą valstybės ekonomikai. Sandoris buvo sudarytas turint tikslą, prieštaraujantį teisėtvarkos ar moralės pagrindams, laikomas negaliojančiu“, – sakoma teismo medžiagoje.

Teismas nusprendė patenkinti mokesčių administratoriaus reikalavimus, pripažinti lėšų pervedimo sandorį negaliojančiu ir išieškoti iš „Torg LLC“ į Rusijos Federaciją 12,9 mlrd. rublių mokestį.

Sprendimas per mėnesį gali būti apskųstas apeliaciniam teismui.

„Apskritai artimiausiais metais galime tikėtis, kad tokio pobūdžio bylų daugės, nes kontrolės ir priežiūros institucijos palaipsniui nustatys nesąžiningą rinkos praktiką, kuria siekiama apeiti 2022-2023 m. priešpriešinių sankcijų apribojimus“, – naujienų agentūra „RBC“ cituoja „Forward Legal“ teisininką Olegą Gruzdevą.

Bendrovių „Ikea“ ir „Torg LLC“ atstovai kol kas neatsakė į „Reuters“ užklausą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas