Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijai dar vienas kirtis – bijodami sankcijų, rusiškų „Mir“ kortelių neaptarnauja net sąjungininkių bankai

Rusijos centrinis bankas „Mir“ mokėjimų korteles pristatė kaip alternatyvą „Visa“ ir „Mastercard“, kurios iš šios rinkos pasitraukė po Rusijos invazijos į Ukrainą. Tačiau „Mir“, regis, išsigelbėjimu rusams netaps. Dėl baimės sulaukti JAV šalių sankcijų naudoti šias korteles atsisakė net Rusijos sąjungininkės, rašo „Bloomberg“.
Mir kortelė
„Mir“ kortelė / AFP/Scanpix nuotrauka

Rusijos tarptautiniai užmojai sukurti savo vietinę alternatyvą mokėjimo kortelėms „Visa“ ir „Mastercard“ žlugo, kai net artimiausios sąjungininkės atsisakė jos mokėjimo kortelių „Mir“. Tai nutiko po to, kai JAV rugsėjį pagrasino taikyti sankcijas visiems, kurie padeda ar remia „Mir“ naudojimą, rašo „Bloomberg“.

Iš devynių šalių, kurios buvo prisijungusios prie „Mir“ sistemos, šešių šalių bankai jau atsisakė aptarnauti šias korteles.

Pasak su situacija susipažinusių asmenų, kurie kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, Rusijos banko pareigūnai nustebinti tokios stiprios reakcijos ir sunkiai sugalvoja alternatyvas, nes Vašingtonas tarptautiniams skolintojams daro didelę įtaką – net ir tose šalyse, kurias Kremlius laiko draugiškomis.

Vos prieš kelis mėnesius, birželį, Rusijos centrinio banko vadovo pirmoji pavaduotoja Olga Skorobogatova gyrėsi, kad netrukus padaugės šalių, kuriose galima atsiskaityti „Mir“ kortele. Tad rusų turistai užsienyje galės apmokėti už prekes ir paslaugas net ir neturėdami „Visa“ ir „Mastercard“ kortelių.

Tačiau nutiko priešingai. Aptarnauti „Mir“ korteles nustojo kai kurie Uzbekistano, Kirgizijos, Kazachstano, Vietnamo bankai. Bet didžiausias smūgis buvo suduotas, kai penki Turkijos, neprisijungusios prie JAV ir jos sąjungininkių įvestų sankcijų Rusijai, bankai nutraukė „Mir“ mokėjimo kortelių aptarnavimą.

Tik Armėnijos, Baltarusijos ir kai kurie Kazachstano, Kirgizijos ir Tadžikistano bankai vis dar priima šias korteles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant