Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

S.Gentvilas: siūloma atsisakyti mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių

Aplinkos ministerija siūlo ateityje atsisakyti mechaninio biologinio atliekų apdorojimo vadinamuosiuose MBA įrenginiuose. Ministras Simonas Gentvilas sako, kad ši infrastruktūra tampa pertekline, jei gerai rūšiuojamos pirminės atliekos.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dar viena paralelinė diskusija, kurią pradėjome su RATC'ais (regioniniais atliekų tvarkymo centrais – BNS), – dėl galimybės atsisakyti MBA įrenginių“, – Seime vykstančioje diskusijoje apie plastiko atliekų ir pakuočių tvarkymą ketvirtadienį sakė S.Gentvilas.

Pasak jo, dabar rengiami regionų atliekų tvarkymo prevencijos planai ir tai yra proga savivaldybėms „įsivardinti, kokią infrastruktūrą suruošus būtų galima atsisakyti MBA įrenginių“.

„Daug kritikos jai (MBA sistemai – BNS) iš gyventojų, savivaldybių. Man atrodo, kad proporcingas geras pirminis rūšiavimas sugebėtų jau pertekline tampančią infrastruktūrą išimti iš regioninių atliekų tvarkymo centrų ir atliekų tvarkymo sistemos“, – teigė S.Gentvilas.

Lietuvos planas yra 2027 metais išrūšiuoti 80 proc. atliekų, o 20 proc. keliautų į mišrių atliekų konteinerius. Tam būtina, kad rūšiavimo konteinerių ir didelių gabaritų atliekų aikštelių tinklas turi būti patogus.

Atliekų rūšiavimas gyventojų namuose yra vadinamas pirminiu, o rūšiavimas MBA įrenginiuose – antriniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas