Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

S.Skvernelis: kelių finansavimas turi būti didinamas iš degalų akcizų

Politikams ir Vyriausybei ginčijantis, kaip 2024 metais padidinti finansavimą keliams, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sako, kad didesnis finansavimas biudžete galėtų būti numatytas iš degalų akcizų.
Suvažiavimo akimirkos
Suvažiavimo akimirkos / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

„Naudoti tą modelį, kuris valstybėje yra įstatymiškai sureguliuotas, surenkami akcizai ir keliami akcizai už kurą, yra pirmiausiai skirti keliams. Labai blogai, kad iš tų surenkamų akcizų, kas skirta keliams, yra nuimami pinigai kitoms reikmėms. Padarykime tai, kas yra įstatyme, ir galbūt nereikės kalbėti apie papildomą finansavimą“, – žurnalistams Seime antradienį sakė S.Skvernelis.

„O tos programos, kurios finansuojamos iš šito šaltinio, jos turėtų būti finansuojamos administruojant tinkamai reikalingus mokesčius, kurių nesugebame surinkti, kad nebūtų priešpriešos finansavimo šaltinių“, – pridūrė jis.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė teigė, kad biudžete daugiau pinigų turi būti numatyta švietimui, keliams, sveikatai.

„Yra ir yra pavienių reikalų, kurie tikriausiai yra nusipelnę papildomo finansavimo. Parama jaunoms šeimoms įsigyjant pirmą būstą, suma nedidelė, 27 mln., ir atrodo, kodėl nepadėti jauniems žmonėms tokiomis sąlygomis, kai yra aukštų palūkanų era, gyventi ir įsigyti būstą, kad jis būtų prieinamas“, – Seime sakė parlamentarė.

„Kelių tragiška būklė, į kurią reikia investuoti, nepadaryta e. tollingo sistema, kuri neleidžia surinkti pakankamai lėšų. Akivaizdu, Vyriausybė nepadarė to, ką žadėjo – padarys reformas ir jų dėka mūsų biudžetas padidės daug daugiau“, – kalbėjo ji.

Pasak R.Budbergytės, neįvykdžiusi struktūrinės pertvarkos Vyriausybė finansinę atsakomybę perkėlė 2025-2026 metams.

Valdančiųjų koalicijos partnerės Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas taip pat kalbėjo, kad Vyriausybė turėtų apgalvoti didesnį kelių finansavimą.

„Vinječių klausimas, sunkaus transporto surenkamo mokesčio klausimas. Didėja pajamos kitąmet 37 mln. eurų, akcizai taip pat didėja gana ženklia suma. Manau, tiek į papildomas vinječių pajams, tiek į už kurą surenkamą akcizą Vyriausybė turėtų atsižvelgti svarstant kelių finansavimą“, – žurnalistams Seime sakė V.Mitalas.

„Biudžetas suplanuotas adekvačiai, bet keletas patobulinimų būtų reikalinga“, – pridūrė jis.

Paklaustas apie neįvykusią reformą V.Mitalas sakė, kad geriau tas variantas, kuris galioja dabar, o ne „nauji, prasti Vyriausybės parengti ir Europos Komisijos netenkinantys siūlymai“.

S.Skvernelis kalbėjo, kad neįgyvendinta mokesčių reforma yra valdančiosios daugumos neįgalumas padaryti esminį kadencijos darbą ir „sutvarkyti mokesčius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas