Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

SADM: dirbantys valstybinių pensijų gavėjai nuo rugsėjo turėtų gauti didesnes pensijas

Ministrų kabinetas pasitarime pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymui šių metų rugsėjo 1-ąją atstatyti pensijų dalį dirbantiems valstybinių pensijų gavėjams, kuri buvo sumažinta dėl draudžiamųjų pajamų sunkmečio laikotarpiui. Todėl nuo jau nuo šio rudens dirbantys valstybinių pensijų gavėjai gaus didesnes pensijas.
Pinigų dalybos
Pinigų dalybos / Kasparo Krafto/BFL nuotr.

Tai reiškia, kad valstybinių pensijų, kurių skyrimas ir (arba) mokėjimas nesiejamas su žmogaus draudžiamosiomis pajamomis, rentų buvusiems sportininkams, dirbantiems kūno kultūros ir sporto srityje, kompensacinių išmokų teatrų ir koncertinių įstaigų darbuotojams gavėjams, minėtos išmoks nebus papildomai perskaičiuojamos, jei jie turi draudžiamųjų pajamų.  

Be to, valstybinių pirmo ir antro laipsnių, nukentėjusių asmenų, pareigūnų ir karių, mokslininkų valstybinės pensijos dydis bei tam pačiam asmeniui priskirtų socialinio draudimo pensijos bendra suma negalės viršyti 1,5 užpraeito ketvirčio šalies vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio (sunkmečiu ši riba sumažinta iki 1,3 dydžio).

Tokiu būdu atsisakoma Konstitucijai prieštaraujančio valstybinių pensijų perskaičiavimo, kuris buvo taikomas iki šiol. Šių metų vasarį Konstitucinis Teismas (KT) nusprendė, kad valstybinės pensijos dirbantiems pensininkams neturi būti mažinamos labiau nei nedirbantiems, taip pat per daug nuleistos pensijų sumos „lubos“. KT sprendimu, nuo šių metų rugsėjo 21 d. šios nuostatos turi būti panaikintos. SADM jas pakeisti siūlo jau nuo rugsėjo 1 d.

Šiuo siūlomus pakeitimus apsvarsčius Vyriausybėje, jiems dar turės pritarti Seimas.

Atsisakius Konstitucijai prieštaraujančių valstybinių pensijų apribojimų, šiemet papildomai reikės apie 4,5 mln. litų biudžeto lėšų.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas