Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

07:21

SADM iš paramos šeimai sistemą naujinusios „Proit“ reikalauja grąžinti sumokėtas lėšas

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teigia iš programinės įrangos kūrimo bendrovės „Proit“ reikalaujanti grąžinti visas lėšas, sumokėtas už socialinės paramos šeimai informacinės sistemos (SPIS) atnaujinimą – maždaug 1 mln. eurų.
Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Ministerija iš „Proit“ raštu reikalauja grąžinti visas jos pagal sutartį gautas lėšas, o ministerija savu ruožtu grąžins „Proit“ visas jai perduotas paslaugas. Be to, ministerija priskaičiavo ir pareikalavo papildomų delspinigių“, – komentare BNS teigė SADM.

Be kita ko, ginče su „Proit“ ministerija teigė šiuo metu rengianti ir ketinanti teismui pateikti priešieškinį.

Buvusi ministerijos kanclerė Ana Selčinskienė rugsėjo pradžioje teigė, kad už sistemos modernizavimą „Proit“ jau yra sumokėjusi 982 tūkst. eurų (be PVM). Visa dabar jau nutrauktos sutarties vertė siekė 1,26 mln. eurų (su PVM).

„Proit“ rugsėjo 16 dieną pranešė nutraukianti 1 mln. eurų vertės SPIS atnaujinimo sutartį su SADM. Ministerija dabar pranešė, jog dėl vienašališko sutarties nutraukimo pati kreipėsi į įmonę.

Kiek anksčiau – rugsėjo 10 dieną – SADM trejiems metams įrašė „Proit“ į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Vilniaus apygardos teismas rugsėjo 18 dieną netekino „Proit prašymo laikinai išbraukti ją iš sąrašo.

Praėjusią savaitę ministerija informavo šalies savivaldybes, jog stabdo SPIS modernizavimą, jo klaidų taisymą bei nuo ketvirtadienio grąžina vienkartinių išmokų nėščiosioms bei už daugiau nei vieną gimusį vaiką skyrimą į ankstesnę jų apskaitos sistemą „Parama“.

Naudojimąsi SPIS sistema SADM buvo apribojusi dar rugpjūčio viduryje pastebėjus, kad dėl techninio jos gedimo dalis informacijos galimai buvo pasiekiama ne tiems asmenims, kuriems ji skirta.

Pasak SADM, šiuo pažeidimu buvo paveiktas 9 asmenų duomenų saugumas, tačiau šios spragos buvo pašalintos.

SPIS turi sąsajas su 26 valstybės informaciniais registrais bei kitomis valstybės sistemomis, daugiau nei 80 sąsajų su elektros energijos tiekėjais, notarais, VMI ir kitomis įstaigomis. Sistema naudojasi praktiškai visi Lietuvos gyventojai, per 2,7 tūkst. savivaldybių ir kitų įstaigų darbuotojų.

Anot ministerijos, šiuo metu vystomų trijų SPIS projektų, finansuojamų ES lėšomis, bendra vertė yra 6 mln. eurų, dviejų biudžeto lėšomis finansuojamų projektų – 3,5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas