Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

SADM: per dešimtmetį šeimų skurdo riziką planuojama sumažinti daugiau kaip 5 procentais

Vaikus auginančių šeimų skurdo rizikos lygis 2030 metais turėtų neviršyti 12 proc., 65 metų ir vyresnių asmenų – 25 proc., moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis turėtų būti ne didesnis kaip 10 proc., neįgaliųjų gyvenimo kokybės indeksas padidėtų iki 63 balų, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Skurdas
Skurdas / 123RF.com nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė Šeimos politikos stiprinimo, Socialinės sutelkties plėtros ir Neįgaliems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėtros programas, kuriose numatytos priemonės, kaip pasiekti šių ir kitų tikslų, įtvirtintų 2021–2030 metų Nacionaliniame pažangos plane. Šioms programoms šiandien pritarė ministrų kabinetas.

„Siekiame, kad mūsų šalyje kuo mažiau žmonių patirtų atskirtį, skurdą ar būtų pažeidžiami. Programose numatėme priemones, kurios ateityje padėtų sukurti palankesnę aplinką negalią turintiems žmonėms, šeimoms auginančioms vaikus, vyresnio amžiaus žmonėms, mažintų skurdą, nelygybę ir diskriminaciją. Tikimės, kad kaštų - naudos būdu atrinktos priemonės, kurias pradėsime taikyti iki 2030 metų, padės pasiekti konkrečių rezultatų“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Šeimos politikos stiprinimo programoje

Šiuo metu krizinėse situacijose atsiduriančios šeimos ne visada operatyviai sulaukia pagalbos ir ji teikiama fragmentiškai. Šeimos politikos stiprinimo programoje numatoma sukurti nacionalinį socialinių paslaugų kokybės standartą, gerinti šių paslaugų kokybę ir prieinamumą, didinti socialinės paramos veiksmingumą šeimoms, patekusioms į krizines situacijas, plėtoti trūkstamas specializuotas paslaugas, stiprinti į individualius vaikų ir šeimų poreikius orientuotą pagalbą, paramą ir paslaugas.

Taip pat numatoma įsteigti ir individualios priežiūros darbuotojo pareigybes – šie specialistai teiktų socialinę priežiūrą šeimoms, auginančioms mažamečius vaikus. Globojamiems (rūpinamiems) vaikams planuojama padidinti teikiamą paramą būtiniausiems poreikiams užtikrinti.

Numatomas vyrų įsitraukimo į šeimos gyvenimą didinimas, neperleidžiamų vaiko priežiūros atostogų mėnesių mamoms ir tėčiams įtvirtinimas. Bus stiprinamas ir atstovavimas šeimos interesams, skatinamas valstybės institucijų, savivaldybių ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimas sprendžiant su šeimos politikos formavimu ir įgyvendinimu susijusius klausimus, šeimų interesų atstovavimas per savivaldybių šeimos tarybas.

Socialinės sutelkties plėtros programoje

Lietuvoje vis dar skursta ar patiria socialinę atskirtį net trečdalis žmonių su negalia ir šeimų, auginančių vaiką su negalia, daugiau nei trečdalis vyresnių nei 65 metų žmonių, be tėvų globos augę jaunuoliai neturi reikiamų gebėjimų integruotis į visuomenės gyvenimą, vis dar aukštas smurto artimoje aplinkoje lygis, atstumiami iš įkalinimo įstaigų išėję asmenys, benamiai ar turintys priklausomybių, būstas prieinamas ne visiems, – tikimasis, kad sumažinti šių problemų mastą padės Vyriausybės patvirtinta Socialinės sutelkties plėtros programa. Siekiama, kad 2030 m. Lietuvoje 65 metų ir vyresnių asmenų skurdo rizikos lygis sumažėtų iki 25 proc. (2020 m. siekė 36 proc.), neįgaliųjų gyvenimo kokybės indeksas nuo 52 balų padidėtų iki 63.

Kompleksinė neįgaliųjų socialinės integracijos sistema: bus sukurtas vieno langelio principu veikiantis pagalbos neįgaliems vaikams ir šeimoms, auginančioms neįgalius vaikus, mechanizmas, parengtas naujas negalios nustatymo modelis, pereinama nuo institucinės globos prie bendruomeninių paslaugų, atsiras atokvėpio paslauga neįgaliuosius ar vyresnio amžiaus slaugomus šeimos narius prižiūrintiems asmenims.

Tvari nestacionarios ilgalaikės priežiūros sistema: bus teikiamos nestacionarios, bendruomeninės paslaugos negalintiems pasirūpinti savimi – senjorams, neįgaliesiems, bus plečiama ir modernizuojama socialinės globos namų senyvo amžiaus žmonėms infrastruktūra bendruomenėje.

Būstas taps labiau prieinamas socialiai pažeidžiamiems žmonėms: tėvai, vieni auginantys vaikus, būstą gaus palankesnėmis sąlygomis, bus didinamas socialinio būto prieinamumas gausioms šeimoms bei neįgaliesiems.

Taip pat bus stiprinama prevencija ir pagalba patiriantiems smurtą artimoje aplinkoje. Didės visuomenės ir nevyriausybinių organizacijų dalyvavimas sprendimų priėmimo procesuose, bus kuriamas piliečių asamblėjos modelis, socialinės srities viešosios paslaugos pasidalijamos su nevyriausybinėms ir bendruomeninėms organizacijoms.

Neįgaliems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėtros programoje

Šiuo metu mūsų šalyje net 65 procentai negalią turinčių žmonių dėl aplinkos neprieinamumo patiria sunkumų savarankiškai gyvendami, naudodamiesi viešosiomis paslaugomis ir įsigydami prekes ar paslaugas.

Pasirūpinti, kad žmonėms su negalia būtų prieinamos reikalingos įstaigos, objektai, informacija būtų pateikta patogiai ir suprantamai, o paslaugos ir prekės pritaikytos neįgaliųjų poreikiams – tai pasiekti iki 2030 metų numatyta įgyvendinant Neįgaliesiems tinkamos aplinkos visose gyvenimo srityse plėtros programą. Bus siekiama, kad fizinės ir informacinės aplinkos prieinamumo neįgaliesiems lygis padidėtų iki 70 proc. 2030 metais (2020 m. – 43,55 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas