Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šaltiniai: dėl ginčo su Kinija į Lietuvą atvyksta įtakinga Vokietijos politikė

Į Vilnių kitą savaitę atvyksta įtakinga Vokietijos vyriausybės narė aptarti verslo patiriamų problemų dėl Kinijos įvestų ribojimų, 15min patvirtino trys nesusiję šaltiniai. Ekonomikos ministerijos valstybės sekretorė Franziska Katharina Brantner su Lietuvos valdžios atstovais susitiks praėjus kelioms savaitėms po to, kai Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai įspėjo apie vokiečių investuotojų problemas Lietuvoje.
Franziska Katharina Brantner
Franziska Katharina Brantner / Christian Spicker/Scanpix nuotr.

Vokietijos pozicija Lietuvos ir Kinijos ginče dėl Taivano atstovybės gali suvaidinti kertinį vaidmenį.

Berlynas palaiko gilius prekybinius ryšius su Kinija, kurie ypač svarbūs vokiečių automobilių pramonei. Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje gamyklas turi Vokietijos automobilių pramonės įmonės „Hella“ ir „Continental“.

Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai gruodį įspėjo, kad vokiečių įmonės Lietuvoje patiria problemų, nes negauna reikalingų komponentų iš Kinijos, o Kinija nepriima gaminių, kurių kilmės šalis yra Lietuva.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock kelis kartus žodžiu yra išsakiusi solidarumą Lietuvai. Tiek užsienio reikalų ministrė, tiek į Lietuvą atvykstanti politikė priklauso Vokietijos žaliesiems, kurie yra kritiškiau nusiteikę Kinijos valdžios atžvilgiu.

„Mes kaip europiečiai stovime solidariai su Lietuvos puse“, – sakė ministrė šią savaitę po susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Anthony Blinkenu.

Tačiau iki šiol nėra aišku, kokios konkrečios paramos, be retorikos, Lietuva gali tikėtis iš Vokietijos vyriausybės, ir kokią poziciją užims kancleris socialdemokratas Olafas Scholzas.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Arūnas Laurinaitis neseniai perspėjo, jog „Vokietija turi per daug interesų Kinijoje, kad aiškiai paremtų Lietuvą".

15min žiniomis, buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel pernai susitikime su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda yra kritiškai atsiliepusi apie Lietuvos sprendimą leisti Vilniuje veikti taivaniečių atstovybei.

Jos atidarymas supykdė Pekiną dėl įstaigos pavadinimo. Lietuviškai ji vadinama Taivaniečių atstovybe, angliškai – Taiwanese representative office, o kinų kalba skamba kaip Taivano atstovybė.

Kitose Europos šalyse ir JAV atstovybės vadinamos Taipėjaus ekonominiais ir kultūriniais biurais, taip pabrėžiant nepolitinį jų pobūdį, nes „vienos Kinijos“ politika neleidžia Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Kinija ragino Lietuvą pervadinti atstovybę.

F.K.Brantner vizito nė viena pusė oficialiai nekomentuoja. 15min žiniomis, susitikimai Vilniuje planuojami antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas