Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Salvadoro mėnuo su bitkoinu: gyventojai eksperimentuoja, verslai žiūri skeptiškai

Rugsėjo pradžioje Salvadoras tapo pirmąja ir kol kas vienintele pasaulio valstybe, įsivedusia kriptovaliutą. Prabėgus mėnesiui ir kiekvienam norinčiam išdalijus po 30 JAV dolerių vertės bitkoinų, jo vartojimas tarp gyventojų pakilo, tačiau didžiuma verslų dar nepasirengę šios kriptovaliutos priimti. Salvadoro valdžios kritikai spėja, kad kriptovaliutos gali padėti valstybei išvengti JAV sankcijų ateityje – apie ketvirtadalį Salvadoro BVP šiandien sudaro per užsienio bankus siunčiamos migrantų perlaidos.
Bitkoinas
Bitkoinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bitkoino šalininkai svajoja apie finansinę sistemą, kuri būtų laisva nuo valstybės įtakos. Tačiau pirmą kartą nacionaline valiuta bitkoinas tapo šalyje, kurioje buvo primestas gyventojams vis labiau autoritariniu tampančio lyderio, naudojančio užslaptintą valstybės valdomą sistemą, rašo „The New York Times“.

Bitkoinas, kaip atsiskaitymo priemonė, Salvadore buvo įvestas rugsėjo 7 dieną. Planai tai padaryti buvo paviešinti dar birželį, kai 40-metis šalies prezidentas Nayibas Bukele paskelbė bitkoiną nacionaline valiuta, kuri bus naudojama šalia kitos šalyje įteisintos valiutos, tai yra JAV dolerio.

„Tai padės kurti darbo vietas ir palengvins finansinę įtrauktį tiems, kurie dalyvauja neformalioje ekonomikoje“, – tuo metu teigė N.Bukele. Jis pridūrė, kad tai taip pat padės paversti šalį turizmo ir inovacijų centru.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nayibas Bukele
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nayibas Bukele

„The New York Times“ primena, kad pradinė bitkoino idėja Salvadore buvo išmėginta pora metų prieš paskelbiant ją oficialia valiuta. Salvadoro mieste El Zontėje, kuris yra labai populiarus tarp banglenčių entuziastų, aktyvistai aukodavo bitkoinus norėdami sukurti bendruomeninį kriptovaliutų mokėjimo tinklą. Projektas, pavadintas „Bitkoino paplūdimiu“ (angl. Bitcoin Beach), galiausiai įveikė vietinių pasipriešinimą ir bitkoinas įsiliejo į kasdienio gyvenimo mokėjimų sistemą.

„Mūsų strategija buvo sukurti ekosistemą, kurioje bitkoinas veiktų. Ją sudarė du elementai: laikas ir pasitikėjimas“, – dienraščiui teigė „Bitkoinų paplūdimio“ organizatorius Luisas Moralesas.

„New York Times“ pažymi, kad abiejų šių elementų trūksta M.Bukele strategijoje.

Remiantis apklausos, kurią vykdė Salvadoro komercijos rūmai, duomenimis, verslas, tarptautinės organizacijos ir 93 proc. Salvadoro žmonių priešinosi bitkoino įvedimui.

„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai
„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai

Nepaisant to, pasinaudodami šalies prezidento kongreso ir teismų kontrole, valdžia įpareigojo verslą priimti bitkoinus. Šis veiksmas sukėlė daug metų nematytas demonstracijas Salvadore, be to, kiek sumažino paties N.Bukele populiarumą.

„Mes suprantame, kad kriptovaliutos yra ateitis, bet negalima priversti visus jomis naudotis“, – „The New York Times“ cituoja šalies Komercijos rūmų vadovą Jorge Hasbúną.

Tam, kad išpopuliarintų kriptovaliutų naudojimą, valstybė sukūrė telefono programėlę „Chivo Wallet“, kuri leidžia gyventojams, taip pat ir tiems, kurie neturi sąskaitos jokiame banke, siųsti ir gauti pervedimus bitkoinais, konvertuoti juos į dolerius ir išsigryninti specialiuose bankomatuose. Valstybė taip pat davė 30 JAV dolerių vertės bitkoinų visiems, kas įsidiegė šią programėlę.

„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliutos
„Scanpix“ nuotr./Kriptovaliutos

Vis dėlto pirmasis mėnuo nebuvo sklandus – pranešama apie funkcionalius programėlės trūkumus, o kai kurie bankomatai pritrūko grynųjų, nes daugybė gyventojų skubėjo gautus bitkoinus paversti JAV doleriais. Tradicinė valiuta šalies žmonių akyse yra stabilesnė ir toks požiūris nėra be pagrindo – bitkoinas, kaip ir kitos kriptovaliutos, pasižymi labai intensyviu vertės svyravimu.

Štai rugsėjo 7 d., kai buvo paskelbtas kriptovaliutos įvedimas Salvadore, bitkoino kaina buvo 52 537 JAV doleriai. Tokią aukštą kainą iš dalies palaikė ir pats iš anksto anonsuotas įvedimo faktas. Kitą dieną po įvedimo bitkoino kaina krito 14 proc. iki 45 219 JAV dolerių, o blogiausia diena per pastarąsias 30 dienų pagrindinei pasaulio kriptovaliutai buvo rugsėjo 29, kai vieno bitkoino kaina nukrito iki 41 200 JAV dolerių.

Vis dėlto šiandien ji vėl sugrįžo į aukštumas – vieną bitkoiną nusipirktumėte už maždaug 55 700 JAV dolerių.

Kritikai teigia, kad Salvadoro bitkoinų politika palieka tam tikrų klausimų – mokesčių mokėtojų pinigais finansuota „Chivo Wallet“ yra valdoma privačios kampanijos, priklausančios neatskleidžiamiems asmenims, rašo „The New York Times“.

„NBC News“ šaltiniai: kuriama alternatyvi sistema

Vis dėlto pažadai suteikti pinigų vartotojams priviliojo valstybės gyventojus bent jau išbandyti naująją valiutą. Pranešama, kad bitkoiną naudojančių salvadoriečių skaičius auga, be to, apie pora milijonų JAV dolerių kasdien, naudodamiesi kriptovaliuta, savo artimiesiems persiunčia migrantai.

M.Bukele administracijos teigimu, trys milijonai salvadoriečių (arba daugiau nei pusė salos suaugusių žmonių) į savo telefonus įsirašė „Chivo Wallet“.

Salvadoro ekonomikos ir socialinės raidos fondo duomenimis, per pirmąjį mėnesį po paleidimo bitkoinu pasinaudojo 12 proc. klientų.

Kriptovaliutos leido bent jau daliai Salvadoro gyventojų be banko sąskaitų įsilietį į finansų sistemą, investuoti santaupas. Bitkoino populiarumas labiausiai auga tarp jaunesnės populiacijos dalies, rašo JAV naujienų portalas „NBC News“.

Šiais rezultatais tviteryje trečiadienį pasidžiaugė ir N.Bukele. „Nuo vakar Salvadoro gyventojai įneša daugiau grynųjų bitkoino pirkimui, nei išsiima iš „Chivo wallet“ bankomatų. Tai labai stebina tokioje ankstyvoje fazėje“, – rašė prezidentas.

Vis dėlto to paties fondo apsklausa, apėmusi 233 skirtingų sektorių bendroves, atskleidė, kad bitkoino naudojimas versle buvo labai žemas, kadangi net 93 proc. šalies verslų dar nepriima atsiskaitymų naująja šalies valiuta.

123RF.com nuotr./Kriptovaliutos
123RF.com nuotr./Kriptovaliutos

Skepticizmas neišnyko ir tarp paprastų žmonių, skelbia „NBC News“. Jie baiminasi dėl bitkoino kainos svyravimų, neturi daug skaitmeninių įgūdžių ar tiesiog įtariai žiūri į vyriausybės veiksmus.

Kritikai taip pat spėja, kad kriptovaliutos galėtų pagelbėti N.Bukele administracijai didesnio konflikto su JAV atveju. Perlaidos, salvadoriečių imigrantų siunčiamos iš kitų šalių, daugiausia iš JAV, sudaro apie ketvirtadalį šalies BVP.

Kurdamas paralelinę kriptovaliutomis paremtą finansinę sistemą, N.Bukele galėtų apeiti amerikietišką bankinę sistemą. Kriptovaliutos galėtų netrukdomai palaikyti pervedimus į valstybės valdomą „Chivo Wallet“ sistemą iš JAV net ir tuo metu, jei Salvadoras sulauktų ekonominio ir politinio spaudimo iš Vašingtono, du neįvardinti valstybės pareigūnai teigė portalui „NBC News“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas