Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 15 /19:29

Sankcijos Rusijai: ES dar kartą kirto R.Abramovičiui ir virtinei kitų Rusijos oligarchų

Rusijos turtuoliams Vakarų sankcijos kerta toliau – Jungtinė Karalystė antradienį uždraudė į Rusiją eksportuoti prabangos prekes, o populiariausioms rusiškoms prekėms įvedė papildomą 35 proc. importo tarifą. Be to, Vakaruose toliau įšaldomas rusų oligarchų turtas – Ispanijoje areštuota 85 metrų ilgio jachta „Valery“, priklausanti Sergejui Čemezovui, Lietuvoje taip pat įšaldyta su S.Čemezovu ir dar dviem oligarchais susijusio turto už 4,4 mln. eurų.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

Suprasti akimirksniu

  • Europos Sąjunga įves sankcijas Romanui Abramovičiui ir kitiems oligarchams.
  • Lietuvoje įšaldyta turto už 4,4 mln. eurų, susijusio su Rusijos oligarchais Aleksejumi Čemezovu, Aleksejumi Mordašovu ir Andrejumi Melničenko.
  • Antradienį WTI naftos kainos smuko daugiau nei 5 proc., nukrisdamos žemiau 100 JAV dolerių už barelį ribos.
  • Rublio kursas nustojo kristi, bet išlieka žemumose. Xe.com duomenimis, antradienį apie 11.30 val. Lietuvos laiku, vienas doleris buvo vertas 112 rublių.
  • Jungtinė Karalystė antradienį uždraudė į Rusiją eksportuoti prabangos prekes. Be to, populiariausiems rusiškiems produktams įvestas papildomas 35 proc. tarifas.

Žemiau skaitykite naujausias žinias, susijusias su sankcijomis Rusijai.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

ES įvedė sankcijas R.Abramovičiui ir virtinei kitų Rusijos oligarchų

19:28

Europos Sąjunga antradienį įvedė sankcijas Rusijos milijardieriui Romanui Abramovičiui ir virtinei kitų šios šalies oligarchų, paskelbusi ketvirtąjį priemonių paketą dėl Maskvos karo prieš Ukrainą.

R.Abramovičius, Anglijos „Premier“ lygos futbolo klubo „Chelsea“ savininkas, ir kiti oligarchai buvo įtraukti į asmenų, kurių turtas ES, įskaitant superjachtas ir didžiulius namus, gali būti konfiskuotas ir kurie gali būti neįleidžiami į bloko teritoriją, sąrašą, sakoma Bendrijos oficialiajame leidinyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

ES seka Didžiosios Britanijos ir Kanados, kurios praėjusią savaitę įtraukė R.Abramovičių į savo sankcijų sąrašus, pavyzdžiu. Londono sprendimas sustabdė skubų R.Abramovičiaus bandymą parduoti „Chelsea“ – apie jį buvo paskelbta kovo 2 dieną.

Briuselis nurodė, kad R. Abramovičius „turėjo privilegijuotą galimybę susisiekti su prezidentu ir palaikė labai gerus santykius su juo. Šie ryšiai su Rusijos vadovu padėjo jam išlaikyti didelį turtą“.

„Jis yra vienas pagrindinių plieno pramonės grupės „Evraz“, kuri yra viena stambiausių Rusijos mokesčių mokėtojų, akcininkų. Taigi jis gavo naudos iš Rusijos sprendimus priimančių asmenų, atsakingų už Krymo aneksiją arba Ukrainos destabilizaciją. Be to jis yra vienas iš pagrindinių Rusijos verslininkų, vykdantis veiklą ekonomikos sektoriuose, užtikrinančiuose didelių pajamų šaltinį Rusijos Federacijos vyriausybei, atsakingai už Krymo aneksiją ir Ukrainos destabilizaciją“, – sakoma dokumente.

Savaitgalį R.Abramovičiaus 140 m ilgio superjachta „Solaris“ buvo pastebėta atplaukianti į vieną uostą Juodkalnijoje. Ši šalis nepriklauso ES, bet siekia į ją įstoti. „Solaris“ prieš kelias dienas išplaukė iš Ispanijos Barselonos uosto.

55 metų R.Abramovičiaus turtas vertinamas 12,4 mlrd. dolerių (11,3 mlrd. eurų), nurodo žurnalas „Forbes“. Kalbama, kad šiam oligarchui priklauso pustuzinis jachtų. Jis taip pat yra įgijęs Portugalijos ir Izraelio pilietybes.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen praėjusį penktadienį, po ES viršūnių susitikimo Prancūzijoje, užsiminė apie naujas sankcijas ir sakė, kad jos „dar labiau izoliuos Rusiją ir sekins išteklius, jos naudojamus šiam barbariškam karui finansuoti“.

ES prekybos komisaras Valdis Dombrovskis pirmadienį sakė: „Kaip pamatysite, neliečiamų nėra.“

„Šis oligarchų sąrašas nuolat pildomas, [įtraukiami] ne tik oligarchai, [bet] ir Rusijos aukšto rango... valstybės ir kariuomenės pareigūnai“, – nurodė V. Dombrovskis.

Jis pridūrė, kad sąraše taip pat yra rusų, kaip manoma, „aktyviai dalyvaujančių Rusijos propagandos mašinoje“.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis lankydamasis Šiaurės Makedonijoje sakė, kad „tai bus dar vienas didelis smūgis“ Rusijos ekonomikai.

Prognozuojama, kad Rusijos BVP dėl ES, JAV ir jų sąjungininkių sankcijų Rusijos centriniam bankui ir kompanijoms, įskaitant oro bendroves, smarkiai trauksis.

Ispanija areštavo dar vienam Rusijos oligarchui priklausančią jachtą

16:47

Ispanijos valdžios institucijos sulaikė dar vieną prabangią jachtą, priklausančią Rusijos oligarchui – šįkart Aleksandrui Michejevui. 

„Reuters“ šaltinių teigimu, „Lady Anastasia“ pavadinta jachta negali išvykti iš Adrijano uosto Maljorkoje, rašo „The Guardian“.

Pirmadienį ispanai areštavo 85 metrų ilgio jachtą „Valery“, priklausančią buvusiam KGB karininkui, laikomam artimu V.Putinui, Sergejui Čemezovui, kuris vadovauja valstybinei korporacijai „Rostec“.

140 mln. dolerių vertės jachta buvo prisišvartavusi Barselonos uoste.

 

Rusija apribojo grūdų tiekimą į EAES nares – pagrindines ekonomines partneres

16:02

Rusija laikinai apribojo grūdų eksportą į Eurazijos ekonominei sąjungai (EAES) priklausančias valstybes, siekdama patenkinti vidaus rinkos poreikius bei išvengti kainų šuolio, paskelbė Rusijos vyriausybė.

EAES yra Maskvos vadovaujamas buvusių sovietinių respublikų prekybos klubas, kuriam priklauso Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Rusija.

Be to, Rusijos vyriausybė nusprendė dėl tos pačios priežasties sustabdyti „baltojo ir žaliavinio cukraus eksportą į trečiąsias šalis“.

Grūdų eksporto apribojimai galios iki šių metų vidurio, o cukraus – iki rudens.

Dėl Rusijos invazijos į Ukrainą paskelbtos tarptautinės sankcijos smarkiai smogė rublio kursui bei sukėlė plataus vartojimo prekių ažiotažą šalyje. Didžiųjų parduotuvių tinklų Rusijoje operatoriai buvo priversti riboti būtiniausių maisto produktų pardavimus, nes prasidėjo jų pirkimai kiekiais, akivaizdžiai didesniais nei būtina privačiam vartojimui, vėlesniam perpardavimui juodojoje rinkoje.

Nacionalinės statistikos tarnybos „Rosstat“ duomenimis, cukrus šalies mažmeninėje rinkoje kovo 5-11 dienomis pabrango 13 procentų.

Rusijos vyriausybės sprendime numatytos tam tikros eksporto ribojimų išimtys, įskaitant prorusiškus separatistinius Donecko ir Lugansko regionus Rytų Ukrainoje.

Rusija ir Ukraina yra pagrindinės kviečių eksportuotojos, o konfliktas jau sukėlė bangas pasaulinėse žaliavų rinkose ir lėmė staigų grūdų kainų šuolį. Tarptautinis valiutos fondas pirmadienį įspėjo, kad šis karas gali kelti grėsmę pasauliniam apsirūpinimui maistu.

„UniCredit“ svarsto galimybę išeiti iš Rusijos

15:52

Didžiausias Italijos bankas „UniCredit“ svarsto galimybę išeiti iš Rusijos rinkos, skelbia „Bloomberg“. Tiesa, kol kas tokia galimybė svarstoma atsargiai ir teigiama, jog galutinis sprendimas dar nepriimtas.

Banko atstovai sako, kad reikia apsvarstyti visas su galimu išėjimu susijusias problemas. Banko padalinyje Rusijoje dirba 4000 žmonių. Kol kas bankas nusprendė sustabdyti investicijas Rusijoje. 

Rusija patenkina beveik ketvirtadalį Vokietijos naftos ir dujų importo

15:15

Rusija yra svarbiausia energijos išteklių tiekėja Vokietijai, tačiau Rusijos dalis bendrame importe į Vokietiją siekia tik 3,7 proc., praneša visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“, remdamasi nacionalinės statistikos tarnybos „Destatis“ antradienį paskelbtais duomenimis.

Pirmąjį šių metų mėnesį rusiška nafta ir dujos sudarė 24,1 proc., anglis – 49,1 proc., metalai – 6,7 proc. viso šių prekių importo į Vokietiją. Iš Rusijos importuotos naftos ir dujų vertė – 2,6 mlrd. eurų, anglies – 330 mln. eurų, metalų – 452 mln. eurų.

„Scanpix“/AP nuotr./Naftos gavyba
„Scanpix“/AP nuotr./Naftos gavyba

Palyginti su praėjusių metų sausiu, visas Vokietijos prekių importas iš Rusijos išaugo beveik 58 proc. iki 4 mlrd. eurų.

Vokietijos prekių eksportas į Rusiją pirmąjį šių metų mėnesį įvertintas 2,1 mlrd. eurų – vos 2 proc. viso Vokietijos eksporto. Pagrindinės eksporto į Rusiją prekės – mechanizmai, automobiliai ir jų dalys, chemijos pramonės produkcija.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Europos Sąjunga įvedė sankcijas aviacijos ir kosmoso pramonės prekių ir technologijų tiekimui į Rusiją. Pernai Vokietija į Rusiją eksportavo orlaivių už 895 mln. eurų. „Destatis“ patikslino, jog jų sąraše – dideli keleiviniai ir krovininiai lėktuvai, priklausantys Rusijai, tačiau Vokietijoje buvo techniškai pertvarkyti.

Praėjusiais metais Vokietija pardavė Rusijai naftos perdirbimo įrangos už 674 mln. eurų. Dėl karo Ukrainoje šių prekių  eksportas taip pat yra sustabdytas. 

Argentina paskelbė sustabdžiusi sojų miltų ir aliejaus eksportą

14:59

Argentinos vyriausybė pirmadienį paskelbė sustabdžiusi sojų miltų ir aliejaus eksportą, tuo metu rinkos dalyviai sunerimo dėl planuojamų mokesčių didinimų išaugus pirminių medžiagų sąnaudoms po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Vienas ekspertas naujienų agentūrai AFP teigė, jog eksporto įšaldymas greičiausiai yra priemonė, skirta užkirsti kelią įmonėms registruoti būsimą eksportą prieš įsigaliojant mokesčių padidinimui.

Pietų Amerikos šalis yra didžiausia pasaulyje sojų miltų ir aliejaus eksportuotoja. 

123RF.com nuotr./Milltai
123RF.com nuotr./Milltai

2021 metais sojos pupelių produktai sudarė 30 proc. Argentinos eksporto, o iš jų pardavimo šalis gavo 9 mlrd. JAV dolerių.

Žemės ūkio ministerijos agentūra savo pranešime teigė, kad eksportas sustabdytas „iki tolesnio pranešimo“.

2021 metais sojų miltai buvo daugiausia eksportuotas Argentinos produktas (14,2 proc.), o sojų aliejus – trečias pagal apimtis (6,9 procento).

Pramonės šaltiniai teigia, kad vyriausybė analizuoja galimybę padidinti eksporto muitus šiems dviem produktams nuo 31 iki 33 procento.

Tai gali atnešti papildomai 450 mln. JAV dolerių vyriausybei, kuriai reikia visų lėšų šaltinių, kad galėtų sumokėti 44 mlrd. JAV dolerių skolą Tarptautiniam Valiutos fondui (TVF).

„Eksportas uždaromas tam, kad įmonės negalėtų užsiregistruoti eksportui prieš mokesčių pakeitimą,“ – naujienų agentūrai AFP teigė analitikas Dante Romano.

„Tačiau tai turėtų trukti tik trumpą laiką ir neturėtų turėti įtakos tarptautinei rinkai,“ – pridūrė jis.

Pasak analitiko, šiuo žingsniu tik siekiama maksimaliai padidinti vyriausybės pajamas ir jis neturėtų apriboti eksporto.

Dėl Rusijos įsiveržimo į Ukrainą ir daugelio Vakarų šalių Rusijai įvestų sankcijų pirminių medžiagų kainos visame pasaulyje išaugo.

Baiminamasi, kad tai gali išprovokuoti maisto kainų augimą Argentinoje ir paskatinti infliaciją šalyje, kurioje jau dabar yra vienas didžiausių pasaulyje rodiklių (2021 metais – daugiau nei 50 procentų).

Pasaulinis kviečių kainų kilimas jau išprovokavo duonos brangimą Argentinoje, kur 40 proc. gyventojų gyvena skurde.

Argentina yra viena didžiausių maisto gamintojų pasaulyje, o pirminių medžiagų kainų padidėjimas yra naudingas šaliai.

Visgi jis taip pat padidina maisto kainas Argentinoje.

Skirtingai nuo kitų maisto produktų, tokių kaip kviečiai, kukurūzai ir jautiena, Argentina neriboja eksportuojamų sojų produktų kiekio.

Argentinos žemės ūkio gamintojų sąjunga pareiškė „griežtai nepritarianti“ bet kokiam mokesčių didinimui ir pridūrė, kad „negalima toliau apiplėšinėti gamintojų“.

„YandexGo“ programėlė nebepasiekiama Lietuvos „iPhone“ vartotojams“

14:33

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė išreiškė padėką „App Store“, kurie pašalino prieigą prie „YandexGo“ programėlės savo elektroninėje parduotuvėje Lietuvoje.

„Dėkoju ,,App Store“ atstovams už greitą reakciją ir šiandien jau turime rezultatą – „YandexGo“, kurios duomenų rinkimas jau prieš kelerius metus kėlė klausimų, nebepasiekiama Lietuvoje „iPhone“ vartotojams“,  – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Kibernetinio saugumo centro atlikta išmaniesiems įrenginiams skirtos programėlės analizė parodė, kad ji reikalauja prieigos prie didelio kiekio asmeninių vartotojų duomenų ir leidimo naudotis įrenginio funkcijomis. Naudotojo įrenginio surinkti duomenys saugomi organizacijos serveriuose, kurios būstinė yra Rusijoje.

Taip pat grėsmė, kad asmeniniai duomenys nutekinami Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms, kyla visiems Lietuvos piliečiams, besinaudojantiems rusiškais socialiniais tinklais ir elektroninio pašto paslaugomis.

 

Ukrainos vyriausybė: Rusijos sukelto karo nuostoliai Ukrainai jau siekia 500 mlrd. dolerių

12:29

Rusijos invazijos materialiniai nuostoliai Ukrainoje jau siekia mažiausiai 500 mlrd. JAV dolerių, antradienį paskelbė Ukrainos vyriausybės spaudos tarnyba.

Finansų ministras Serhijus Marčenka pabrėžė, jog ši suma preliminari, juolab kad Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą tęsiasi.

„Daugelis logistikos grandinių visiškai nutrauktos, sunaikinta daug įmonių, o dauguma tebesančių tiesiog negali dirbti, nes jų darbuotojai išvyko. Ekonomikos ministerija skaičiavo, kad karo kaina sieks nuo trečdalio iki pusės šalies bendrojo vidaus produkto. Vadovaujantis kitais vertinimas kalbama apie 500 mlrd. dolerių. Tačiau tiksli nuostolių vertė bus žinoma tik pasibaigus karui“, – pabrėžė S.Marčenka.

Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja, kad dėl Rusijos invazijos Ukrainos bendrasis vidaus produktas 2022-aisiais sunyks dešimtadaliu, o infliacija išaugs iki beveik 20 procentų.

Jungtinė Karalystė uždraudė į Rusiją eksportuoti prabangos prekes

12:22

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė antradienį paskelbė draudimą eksportuoti į Rusiją prabangos prekes, o šimtams svarbiausių Rusijosproduktų nustatė naujus importo tarifus.

JK finansų ministras Rishi Sunakas tviteryje paskelbė, kad nauji tarifai palies 900 mln. svarų (1,2 mlrd. dolerių) vertės produktus, tokius kaip degtinė, trąšos ir kiti. 

Šiems produktams be dabar galiojančių importo tarifų bus taikomas papildomas 35 proc. tarifas.

 

JK premjeras ragina Vakarus atsikratyti priklausomybės nuo rusiškos energijos

12:08

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį paragino Vakarus atsikratyti „priklausomybės“ nuo rusiškų energijos išteklių, kurie, anot jo, leidžia prezidentui Vladimirui Putinui „šantažuoti“ pasaulį.

Vakarų lyderiai padarė „siaubingą klaidą“, kai leido V.Putinui „išsisukti“ po 2014 metais įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos ir tapo dar labiau priklausomi nuo rusiškos energijos, rašė B.Johnsonas dienraštyje „The Daily Telegraph“.

Dėl to „kai jis (V.Putinas) galiausiai pradėjo savo baisų karą Ukrainoje, jis žinojo, kad pasauliui bus labai sunku jį nubausti“, rašė premjeras.

„Pasaulis negali pasiduoti šiam nuolatiniam šantažui“, – pabrėžė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

B.Johnsonas šiuos komentarus paskelbė prieš vizitą į Saudo Arabiją, kur susitiks derybų su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, degalų kainoms dėl Rusijos karo prieš Ukrainą šoktelėjus į rekordines aukštumas.

„Kol Vakarai bus ekonomiškai priklausomi nuo Putino, jis darys viską šiai priklausomybei išnaudoti“, – rašė britų premjeras.

„Jei pasaulis atsikratytų priklausomybės nuo rusiškos naftos ir dujų, galėtume priversti jį pajausti pinigų stygių, sugriauti jo strategiją ir pastatyti jį į vietą“, – rašė B.Johnsonas.

Jungtinės Valstijos jau uždraudė rusiškos naftos importą, jų pavyzdžiu paseks ir Jungtinė Karalystė, o Europos Sąjunga sutarė tai padaryti „kiek įmanoma greičiau“, rašė premjeras.

Jis pripažino, kad Vakarams rusiškų energijos išteklių atsisakymas „bus skausmingas“.

B.Johnsono atstovas spaudai prieš premjero vizitą į Saudo Arabiją sakė, kad vyriausybė „nori sumažinti nestabilumą ir kainas JK verslui“.

JK vyriausybė vėliau šį mėnesį turi paskelbti šalies energetinio saugumo strategiją. B.Johnsonas sakė, kad būtina investuoti į atsinaujinančiuosius energijos išteklius, įskaitant jūros vėjo elektrinių parkus ir saulės energiją.

Pasak premjero, taip pat reikia „virtinės naujų statymų branduolinės energijos srityje“, įskaitant „mažus modulinius reaktorius ir dideles elektrines“.

Rublio kursas stabilizavosi, bet išlieka žemumose

11:40

Šią savaitę Rusijos rublio kursui pavyko pasiekti stabilizaciją – tai reiškia, kad kol kas jo kritimas sustojo, bet dolerio atžvilgiu jis vis dar žemumose. 

Kaip rašo „Financial Times“, antradienį dolerio kursas rublio atžvilgiu buvo 3 proc. silpnesnis nei ankstesnę dieną ir sudarė 110,9 rublių. Rublio kurso kritimą pristabdė viltys dėl taikos derybų tarp Rusijos ir Ukrainos.

Xe.com duomenimis, antradienį apie 11.30 val. Lietuvos laiku, vienas doleris buvo vertas 112 rublių.

123RF.com nuotr./Rublis
123RF.com nuotr./Rublis

Nuo karo Ukrainoje pradžios rublis patyrė staigų nuosmukį, o vertinant per pastaruosius tris mėnesius valiuta praradusi pusę savo vertės dolerio atžvilgiu.

Pavyzdžiui, kovo 1 d. doleris buvo vertas 105 rublių, o po savaitės jo vertė jau siekė 136 rublius. Rublio kursui įtakos turės ir trečiadienio įvykiai – Rusija turės sumokėti sumokėti 117 mln. dolerių palūkanų už euroobligacijas, tačiau Rusijos užsienio valiutos atsargos yra įšaldytos. Rusijos vadovai yra užisiminę, kad mokėjimą gali atlikti rubliais ar juaniais, o ne doleriais. 

Ukraina atidarė interneto svetainę, skirtą paramai kriptovaliutomis

11:13

Ukrainos vyriausybė pirmadienį kartu su kriptovaliutų platformomis FTX ir „Everstake“ atidarė interneto svetainę, per kurią surinktos aukos kriptovaliutomis bus nukreiptos į Ukrainos centrinį banką ir naudojamos padėti šaliai kovoti su Rusijos invazija.

Svetainėje „Pagalba Ukrainai“ (angl. Aid for Ukraine) vartotojai šiuo metu gali paaukoti dešimčia kriptovaliutų, įskaitant bitkoiną, eterį, „tether“ ir „dogecoin“.

„Kriptovaliutos vaidina svarbų vaidmenį Ukrainos gynyboje,“ – sakoma Ukrainos skaitmeninės transformacijos viceministro Oleksandro Borniakovo pranešime.

„Pasirodė, jog kriptovaliutos yra nepaprastai vertingos palengvinant finansavimo srautą Ukrainos piliečiams ir kariams bei didinant pasaulinės visuomenės informuotumą ir susidomėjimą,“ – pridūrė jis.

123RF.com nuotr./Kriptovaliutos
123RF.com nuotr./Kriptovaliutos

Kriptovaliutų įmonė „Everstake“, viena didžiausių Ukrainoje, leis vartotojams skirti paramą ir kitomis kriptovaliutomis nei tomis, kurios nurodytos svetainėje.

Svetainė taip pat planuoja ateityje pasiūlyti galimybę aukoti nepakeičiamus žetonus (angl. Non-Fungible Token, NFT).

Bahamuose įsikūrusi kriptovaliutų keitimo platforma FTX, kurią įkūrė JAV milijardierius Samas Bankmanas-Friedas, paaukotas lėšas konvertuos į JAV dolerius ir nukreips į Ukrainos centrinį banką.

Iniciatyvoje dalyvauja ir Ukrainos kriptovaliutų keitimo platforma „Kuna“.

Svetainės „Aid for Ukraine“ stebėjimo sistemos parodė, kad iki antradienio 02.30 val. GMT (04.30 val. Lietuvos) laiku iš užsibrėžtos surinkti 200 mln. JAV dolerių sumos buvo surinkta beveik 49 mln. JAV dolerių.

Pinigai bus naudojami paremti Ukrainos kariuomenę ir civilius gyventojus, kuriems „labai reikia humanitarinės pagalbos“, sakoma pranešime apie partnerystę.

Rusija žengė rimtą žingsnį link užsienio kompanijų lėktuvų nacionalizavimo

10:43

Pirmadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo Rusijos oro linijoms leidžiama registruoti Vakarų šalių išnuomotus lėktuvus skraidymui šalies viduje, rašo naujienų portalas ABCnews. Ekspertai tai vadina nacionalizacija, kadangi daugiau nei 500 vakarų bendrovėms priklausančių lėktuvų, joms greičiausiai nebebus gražinti.

V.Putinas tokį sprendimą pasirašė po to, kai savaitgalį Bermudų civilinės aviacijos administracija panaikino dalies Rusijos oro linijų lėktuvų tinkamumo skristi sertifikatus. Rusijos oro linijos ne vienerius metus didelę dalį nuomojamų ir naudojamų lėktuvų registruodavo būtent Bermuduose dėl mažesnių administracinių kaštų.

ES yra įpareigojusi lėktuvus nuomojančias įmones iki kovo 28 d. nutraukti sutartis su Rusijos oro linijomis. Tačiau jei atsiimti šiuos lėktuvus atrodė sudėtinga užduotis nuo pat pradžių, po pirmadienį priimto V.Putino sprendimo tai padaryti taps beveik neįmanoma. Pasisavinti lėktuvai toliau skraidys Rusijos viduje, baiminantis, kad kitų šalių oro uostuose jie gali būti konfiskuoti ir grąžinti teisėtiems savininkams.

Labiausiai dėl to nukentės Airijos kompanija „AerCap“. Konsultacijų bendrovė IBA skelbia, kad Dubline įsikūrusi bendrovė Rusijai yra išnuomojusi 152 lėktuvus, kurių vertė siekia 2,4 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, AerCap“ atstovai teigia, kad tai tesudaro apie 5 proc. viso jų lėktuvų parko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Aeroflot“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Aeroflot“

Skaičiuojama, kad visas užsienio komapnijų lėktuvų parkas Rusijoje „ant popieriaus“ yra vertas maždaug 10-12 mlrd. JAV dolerių.

Faktinė vertė ilgainiui turėtų gerokai sumažėti, kadangi lėktuvų savininkai nebegalės gauti patikimos informacijos apie per tą laiką atliktus skrydžius, remontus ir kitus konkretaus orlaivio naudojimo aspektus. Be pilnos registruotos orlaivio naudojimo informacijos tokie lėktuvai faktiškai nebegalėtų skraidyti kitose šalyse, tad net ir po kurio laiko kompanijoms atsiėmus tokius lėktuvus, jų vertė būtų gerokai mažesnė. Spėjama, kad dėl šios priežasties dalis įmonių šiuos lėktuvus paprasčiausiai nurašys.

Taip pat manoma, kad dalis lėktuvų gali būti išardyti, siekiant patenkinti atsarginių dalių poreikį – Rusijos vidaus rinkoje dominuoja „Airbus“ ir „Boeing“ lėktuvai, o po Rusijos karinės invazijos į Ukrainą šios kompanijos atsisakė tiekti atsargines dalis Rusijos įmonėms.

Sankcijos pakeitė ir paprastų rusų gyvenimą

10:31

Vakarams pritaikius precedento neturinčias sankcijas Ukrainą užpuolusiai Rusijai, šios šalies gyventojai jau ima jausti neigiamas pasekmes. Kaip skelbia britų nacionalinis transliuotojas BBC, sparčiai auga pagrindinių maisto produktų ir vaistų kainos, gyventojai baiminasi dėl pavojaus prarasti darbo vietas, o turintys verslus patiria sunkumų.

Pirmąją Rusijos invazijos į Ukrainą savaitę kainos išaugo 2,2, proc., labiausiai brango maisto produktų kainos. Kai kurios parduotuvės jau riboja pagrindinių maisto produktų pardavimą, gavus žinių, jog gyventojai kaupia atsargas.

„Scanpix“/AP nuotr./Eilė prie bankomato Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Eilė prie bankomato Rusijoje

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, krito rublio kursas, todėl daugelis mažmenininkų padidino kainas. 

Plačiau skaitykite ČIA.

Nerimas dėl naftos paklausos Kinijoje nusmukdė WTI kainą žemiau 100 JAV dolerių ribos

10:28

Antradienį WTI naftos kainos smuko daugiau nei 5 proc., nukrisdamos žemiau 100 JAV dolerių už barelį ribos, kai nerimas, susijęs su galimu Kinijos ekonomikos augimo sulėtėjimu, paskatino investuotojus permąstyti savo lūkesčius dėl paklausos.

Balandžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina sumenko 5,7 proc. iki 97,13 JAV dolerio už barelį, tuo metu gegužės mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina  sumažėjo 6 proc. iki 100,54 JAV dolerio už barelį.

Staigus kainų smukimas fiksuotas praėjus vos kiek daugiau nei savaitei, kai abiejų rūšių nafta pabrango daugiausia per beveik 14 metų investuotojams sunerimus dėl tiekimo, kuriam įtakos, neabejojama, turės Maskvos įsiveržimas į Ukrainą bei JAV ir Didžiajai Britanijai draudimas importuoti „juodąjį auksą“ iš Rusijos, trečios pagal dydį žaliavų gamintojos pasaulyje.

Tuo metu Kinija sekmadienį paskelbė uždaranti technologijų centrą Šendženą – 17 mln. gyventojų turintį ir vieną didžiausių šalies miestų – dėl koronaviruso omikron varianto bangos.

Kadangi Kinija yra didžiausia pasaulyje žalios naftos importuotoja, naujienos apie karantiną sumažino lūkesčius dėl paklausos, be to, rinkai įtaką padarė optimizmo dėl pažangos Rusijos ir Ukrainos taikos derybose kibirkštėlės.

Lietuvoje įšaldyti milijonai eurų, susijusių su Rusijos oligarchais – tarp jų ir turtingiausiu rusu

10:15

Europos Sąjungai pritaikius sankcijas Rusijos oligarchams, Lietuvoje jau įšaldyta su jais susijusio turto už 3,2 mln. eurų ir 1,3 mln. JAV dolerių, 15min informavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas. Tarp šių oligarchų – žinomi ir Kremliui artimi vardai.

Pasak M.Majausko, nuo vasario 24 dienos dėl Rusijos ir Baltarusijos agresijos prieš Ukrainą sankcijos Lietuvos teritorijoje buvo pritaikytos 11 juridinių ir 5 fiziniams asmenims.

„Šiems asmenims priklausančių įšaldytų lėšų bendra suma jau siekia 3,224 mln. eurų, 1,368 mln. JAV dolerių ir 645 tūkst. Rusijos rublių“, – 15min vardijo M.Majauskas.

„Scanpix“ nuotr./Sergejus Čemezovas
„Scanpix“ nuotr./Sergejus Čemezovas

Pasak jo, šios sankcijos apima ir asmenis, susijusius su karinės pramonės konglomerato „Rostec“ vadovu Aleksejumi Čemezovu, turtingiausiu Rusijos žmogumi vadinamu plieno ir kalnakasybos kompanijos „Severstal“ vadovu, „Lenta“ akcininku, kelionių organizatoriaus TUI dalininku Aleksejumi Mordašovu ir stambių trašų bei akmens anglies kompanijų vadovu Andrejumi Melničenko.

Viena didžiausių pasaulyje kompiuterių gamintojų „Asus“ sustabdė tiekimą Rusijai

10:12

Taivano elektronikos milžinė „Asus“ – viena iš penkių didžiausių kompiuterių gamintojų pasaulyje – pranešė stabdanti savo produkcijos tiekimą Rusijai.

„Padėtis Ukrainoje, problemos logistikoje ir bankininkystėje, taip pat kiti veiksniai nulėmė siuntų į Rusijos rinką sustabdymą“, – pranešė „Asus“ per „Twitter“ socialinį tinką.

„Topo Centro“ nuotr./„ASUS VivoBook X512DA“
„Topo Centro“ nuotr./„ASUS VivoBook X512DA“

„Tikimės, kad netrukus bus atkurta taika ir humanitarinė pagalba laiku pasieks visus jos laukiančius žmones“, – pridūrė „Asus“.

Nuo komunistinės Kinijos atsiskyrusio Taivano bendrovė taip pat pranešė paaukosianti apie 1 mln. JAV dolerių Taivano nevyriausybinei organizacijai „Disaster Relief Foundation“, kuri renka lėšas Ukrainai.

Ispanija areštavo vieno iš pagrindinių Rusijos oligarchų jachtą

10:11

85 metrų ilgio jachta „Valery“ priklauso buvusiam KGB karininkui, laikomam artimu V.Putinui, Sergejui Čemezovui, kuris vadovauja valstybinei korporacijai „Rostec“, rašo UNIAN.

Ispanijos valdžios institucijos areštavo rusų oligarcho 140 mln. dolerių vertės jachtą, kuri yra Barselonos uoste.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Čemezovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Čemezovas

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas teigia, kad planuojama sulaikyti ir daugiau laivų, tačiau detalių nepateikė.

Stebėsenos svetainės „Marine Traffic“ duomenimis, Barselonoje taip pat švartuojasi jachtos, susijusios su dar dviem rusų oligarchais, kuriems sankcijos kol kas nebuvo pritaikytos.

Japonija pritaikė sankcijas dar 17 rusų

10:10

Japonijos finansų ministerija įšaldė dar daugiau Rusijos asmenų turto dėl šios šalies invazijos į Ukrainą, rašoma BBC.

Ji pritaikė sankcijas 11 Valstybės Dūmos (Rusijos parlamento rūmų) narių, penkiems bankininko Jurijaus Kovalčiuko ir milijardieriaus Viktoro Vekselbergo giminaičiams.

Tokiu būdu rusų, kuriems taikomos Japonijos sankcijos, skaičius išaugo iki 61, pranešė ministerija.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?