Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savivaldybė laimėjo ginčą – toliau taikys didesnius mokesčius už apleistą žemę

Teismas nusprendė, kad Vilniaus savivaldybė teisėtai taiko didesnius žemės mokesčius nenaudojamų žemės sklypų savininkams, norėdama paskatinti gyventojus labiau rūpintis savo nuosavybe ir sumažinti nenaudojamų žemės sklypų skaičių Vilniuje. Laimėjusi bylą Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme prieš Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje.
Vilnius
Vilnius / Vilniaus m. savivaldybės nuotr.

Savivaldybė teisme įrodė, kad kriterijai, kuriais remiantis nustatoma, ar konkretus žemės sklypas yra naudojamas, ar nenaudojamas, yra teisėti.

Nuo kitų metų nenaudojamiems žemės sklypams įsigalioja naujas žemės mokesčio tarifas, kuris pakilo nuo 3 iki 4 proc. – jis bus net 33 kartais didesnis nei tarybos patvirtintas 2017 metų 0,12 proc. žemės mokesčio tarifas.

Per pastaruosius trejus metus papildomos pajamos iš nenaudojamų žemės sklypų apmokestinimo išaugo nuo 6 tūkst. eurų iki 500 tūkst. eurų.

Kaip teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime, taikydama didesnius tarifus netvarkantiems savo turimo turto, savivaldybė surinks papildomų pajamų į Vilniaus miesto biudžetą. Kitais metais tai gali siekti kelis milijonus eurų. Per pastaruosius trejus metus papildomos pajamos iš nenaudojamų žemės sklypų apmokestinimo išaugo nuo 6 tūkst. eurų iki 500 tūkst. eurų.

„Po teisme laimėtos bylos, bus išvengta daugybės ginčų dėl tam tikrų sklypų priskyrimo naudojamiems ar nenaudojamiems, be to, žemės mokesčio mokėtojai, kurių sklypai yra nenaudojami, nebegalės išvengti prievolės mokėti didesnį žemės mokestį“, – teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime.

Šiais metais nenaudojamų sklypų savininkai iš savivaldybės gavo 91 pranešimą dėl padidinto tarifo taikymo. Tikimasi, kad iki rugsėjo savo žemės neprižiūrintys savininkai ją susitvarkys ir tokiu būdu išvengs gerokai didesnių mokesčių už žemę. Praėjusiais metais Vilniuje buvo aptikti 75 nenaudojami sklypai. Po įspėjimų, 20 savininkų savo sklypus susitvarkė ir išvengė padidinto 3 proc. žemės mokesčio tarifo.

Prašome gyventojų, kurie savo kaimynystėje pastebėjo apleistų, nenaudojamų ir visiškai neprižiūrimų žemės sklypų, ar sklypų, kuriuose vykdoma nelegali statyba, pranešti apie tai Vilniaus savivaldybei.

Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Apleistas žemės sklypas Vilniaus mieste
Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Apleistas žemės sklypas Vilniaus mieste

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas