Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEB: Estijos BVP šiemet smuks 4,7 proc.

Estijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet smuks 4,7 proc., bet kitąmet padidės 4 proc., pareiškė SEB banko Estijoje analitikas Mihkelis Nestoras.
Talinas
Talinas / 123rf.com nuotr.

„Užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimas ir čia, ir kitose vietose ir toliau apsunkina ekonominių prognozių rengimą, tačiau atsižvelgiant į tai, ką mes žinome šiandien, ūkio nuosmukis Estijoje šiemet bus kur kas mažesnis, negu mes baiminomės pavasarį“, – pareiškė ekspertas banko paskelbtame pranešime.

„Tai, kad koronaviruso plitimo mastas Estijoje buvo mažesnis negu daugelyje kitų šalių, taip pat teikia vilčių dėl mūsų ekonomikos“, – pridūrė jis.

Pasak analitiko, nors eksportas Estijos ekonomikai tebėra svarbus, pinigų politikos sąlygos, kurios yra beprecedentės, leidžia vidaus vartojimą koreguoti mažiau negu per 2008–2009 metų krizę.

„Bendros centrinių bankų ir vyriausybių pastangos atgaivinti ekonomiką kitąmet paskatins platų ekonomikos augimą, kuris bus stebimas ir Estijoje. Prognozuojama, kad 2021 metais Estijos ūkio prieaugis sieks 4 proc., o 2022 metais augimo tempas sulėtės iki 3,5 proc.“, – pažymėjo M.Nestoras.

Anot jo, sunku įsivaizduoti, jog padėtis pasaulio ekonomikoje galėtų normalizuotis, kol viruso plitimas nėra sustabdytas.

„Vienintelis realus būdas tai padaryti yra išleisti į rinką veiksmingą vakciną, – pareiškė analitikas. – Šiandien labai sunku apskaičiuoti, kada galėtų būti pradėta masinė vakcinacija. Pagal optimistiškesnius scenarijus, tai galėtų įvykti jau 2021 metų pirmąjį pusmetį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai