Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas apsisprendė: valstybė rems leidinių prenumeratos pristatymą ir mažesniuose miestuose

Seimo nariai ketvirtadienį pritarė pataisoms, numatančioms, kad valstybė turėtų remti prenumeruojamų leidinių pristatymą mažesniuose miestuose ir miesteliuose. Tai negalios didmiesčiuose – juose leidiniai ir toliau bus pristatomi rinkos sąlygomis.
Laikraštis
Laikraštis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Už“ pataisas balsavo 129 Seimo nariai, „prieš“ nebuvo, susilaikė 2 parlamentarai.

Pakeitimas leis leidinių pristatymą į miestus ir miestelius, kuriuose gyvena mažiau negu 50 tūkst. gyventojų, remti tokiomis pat sąlygomis kaip ir kaime.

Maksimalus įkainis, kurį viršijus paslaugos teikėjams kitąmet būtų mokamos kompensacijos, kaime nesikeistų ir neviršytų 5 centų, o miesteliuose ir miestuose – 7 centų (be PVM).

Projekte numatoma, kad kai leidinys priimamas pašto logistikos centruose, maksimalus pristatymo tarifas kaimiškosiose vietovėse būtų 4, o miestuose ir miesteliuose – 45 centai, o kai priimamas skirstymo centre ar pašto skyriuje – atitinkamai 3 ir 37 centai.

Lietuvoje leidžiami žurnalai / Gretos Skaraitienės "ŽMONĖS Foto" nuotr.
Lietuvoje leidžiami žurnalai / Gretos Skaraitienės "ŽMONĖS Foto" nuotr.

Didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje – leidiniai ir toliau bus pristatomi rinkos sąlygomis, siekiant išlaikyti konkurenciją.

Iki šiol valstybė spausdintų leidinių pristatymą rėmė tik kaimo vietovėse.

Susisiekimo ministerija anksčiau nurodė, kad dėl išaugusių sąnaudų Lietuvos paštui didinant periodinių leidinių pristatymo tarifus, leidėjai turės gerokai padidinti jų prenumeratos įkainius ir dalis visuomenės prenumeruoti spausdintų leidinių neturės galimybės.

„Tai stipriai paliestų socialiai jautrią visuomenės dalį. Esant tokiems kainų pokyčiams spaudos leidiniai taps mažiau prieinami Lietuvos visuomenei, o dalis leidinių išnyks“, – apie galimas pasekmes anksčiau kalbėjo Susisiekimo ministerija.

2023 metams prenumeratos pristatymui kaime skirta 7,9 mln. eurų valstybės paramos, o valstybės rėmimą įtraukus dalį miestų ir miestelių, būtų skirta dar 2,1 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas