Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 09

Seimas įteisino solidarumo mokestį: paskutinė bankų viltis – prezidentas

Seimas pritarė Vyriausybės siūlymui įvesti laikiną bankų solidarumo įnašą. Tikimasi surinkti daugiau nei 400 mln. eurų. Jie bus naudojami gynybai ir karinei bei civilinei infrastruktūrai. Už balsavo 103 Seimo nariai, prieš buvo 12, o 13 susilaikė. Lietuvos bankų asociacija prašo prezidento Gitano Nausėdos vetuoti įstatymą. Ką darys prezidentas?
„Swedbank“, „Luminor“ ir SEB bankai
„Swedbank“, „Luminor“ ir SEB bankai / BNS nuotr.

Apie tai 15min video laidoje „15/15“ diskutavo prezidento vyriausioji patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Irena Segalovičienė ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė.

Pradėkime nuo Bankų asociacijos prašymo vetuoti. Ar prezidentas vetuos šį įstatymą?

I.Segalovičienė: Na, tikrai negaliu atsakyti už prezidentą, mačiau, kad prašymas yra jau įkritęs į sistemą, tikrai reikia nagrinėti argumentus ir sistemiškai vertinti, taip, kaip visada vertiname prieš pasirašant bet kokį įstatymą.

Tačiau esame jau ne kartą išreiškę palaikymą šitam solidarumo mokesčiui ir manome, kad jis yra tikrai pagrįstas, pateisinamas, aktualus. Ir tos solidarios investicijos į šalies gynybą, jos stiprinimą yra reikalingos ne tik mūsų nacionaliniam saugumui, bet ir ekonomikai, socialinei sanglaudai bei žmonių gerovei plačiąja prasme.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Irena Segalovičienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Irena Segalovičienė

– Pasak asociacijos, toks mokestis sukuria nevienodas sąlygas ir iškraipo konkurenciją tarp bankų, nes, pavyzdžiui, „Revolut“ bankas nemokės tokio mokesčio. Ar išties neiškraipoma konkurencija šiuo atveju?

I.Segalovičienė: Pirmajam įstatymo projekto variantui turėjo pastabų Konkurencijos taryba. Kiek esame susipažinę su galutiniu įstatymo tekstu, tai tame jau priimtame įstatyme šitie konkurencijos dalykai yra išspręsti. Ir to poveikio turbūt nefiksuosime.

– Taip pat asociacija sako, kad mokėti reikės greitai, bankai neturi laiko pasiruošti, o tai, pasak jų, prieštarauja Konstitucijai. Ar jūs matote tokį prieštaravimą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas