Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 17 /13:28

Seimas linkęs pritarti, kad PVM lengvata restoranams būtų pratęsta iki 2023 m. liepos

Ketvirtadienį parlamentarai svarstė didelių aistrų įplieskusius pasiūlymus dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų. Po svarstymo Seimo nariai buvo linkę palaikyti ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės siūlymą, jog 9 proc. PVM tarifas maitinimo sektoriui galiotų ne nuolat ir ne metus, o iki 2023 m. liepos 1 dienos.

M.Majauskas – prieš

Už tai balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo 33, o susilaikė 25.

I.Šimonytės pataisas palaikė visa valdančioji koalicija, išskyrus Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką Mykolą Majauską – jis balsavo prieš premjerės pasiūlytą PVM lengvatų variantą.

Tarp palaikiusiųjų Vyriausybės vadovės siūlymą buvo ir Laisvės frakcijos nariai, nepaisant to, kad jų seniūnas Vytautas Mitalas prieš posėdį teigė, jog sieks PVM lengvatos maitinimo paslaugoms visus metus, o ne pusmetį.

Iš opozicijos atstovų premjerės pataisas dėl lengvatinių PVM tarifų parėmė Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis ir socialdemokratas Liudas Jonaitis. Tačiau vėliau pastarasis Seimui pareiškė, kad balsuodamas suklydo ir prašė jo balsą įtraukti į balsavusiųjų prieš sąrašą.

VIDEO: Svarstant PVM lengvatas – netikėtas R.Žemaitaičio palaikymas I.Šimonytei

„Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) atidžiai apsvarstė Vyriausybės pateiktą PVM pateiktą įstatymo pakeitimo projektą. BFK patobulino įstatymo projektą, siūlydamas tvirtinti biudžetą, kad mokesčiai ateinančiais metais nedidėtų. Dėl to buvo balsuojama, tam komitetas pritarė“, – pradedant svarstymą dėl projektų sakė BFK pirmininkas Mykolas Majauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius priekaištavo Vyriausybei, jog ji nesiėmė sisteminės mokesčių reformos, o vietoje to PVM lengvatų klausimai išvirto į dideles diskusijas viešojoje erdvėje.

„Turime pasekmę, kad kai nesugebama pateikti mokesčių reformos laiku, sukeliame didžiules diskusijas dėl vieno pakeitimo ar vieno straipsnio“, – sakė A.Butkevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Butkevičius

Jis tvirtino, kad maitinimo sektoriui pratęsti PVM lengvatą būtina, nes kitaip didės šešėlinės ekonomikos dalis.

„Tai labiausiai atsilieps per tai, kad mes ateinančių biudžetinių metų pabaigoje matysime kad planuojamos biudžeto išlaidos prasilenkia su pajamomis. Gausime mažiau pajamų nei planuota, taip padidinsime ir fiskalinį deficitą“, – įspėjo politikas.

Įspėjo, kad dalis verslo trauksis į šešėlį

Už PVM tarifo lengvatą maitinimo verslui pratęsimą visiems metams pasisakęs M.Majauskas sakė, kad 90 proc. maitinimo sektoriaus sudaro smulkusis verslas, mažieji mokesčių mokėtojai, kuriems skaudžiai atsilieptų PVM tarifo grįžimas prie 21 proc.

„Realybė yra tokia, kad smulkus verslas, susidūręs su sunkumais, užsidaro, traukiasi į šešėlį“, – sakė M.Majauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./PVM
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./PVM

Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas sakė, kad dėl šios lengvatos biudžetas nesugrius, bet gali „sugriūti kelių dešimčių tūkstančių žmonių gyvenimai“, kurie priklauso nuo darbo vietų.

„O jos tikrai nėra tokios, kad būtų galima kalbėti, jog jiems pagalbos nereikia. Valdantieji kalba, kad didžioji dalis paramos nukeliaus tiems, kam jos nereikia. Bet suprantu, kodėl jūs galite apie tai kalbėti – jums Vilniuje restoranai yra prieinami, jūs galite juose lankytis, o žmonės, pavyzdžiui, Pagėgiuose, tokios galimybės arba neturi, arba ten restoranų tiesiog nėra“, – sakė V.Fiodorovas.

Pritarė neterminuotai lengvatai kultūros įstaigoms

Seimas po svarstymo taip pat pritarė, kad neterminuota 9 proc. PVM lengvata būtų taikoma tik meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, kaip siūlė I.Šimonytė.

Tuo metu lengvata sporto renginiams, klubams bei atlikėjų (aktoriaus, dainininko, muzikanto, šokėjo) paslaugoms turėtų būti taikoma iki 2023 metų liepos, kaip siūlė premjerė.

Pritarta ir tam, kad 5 proc. PVM būtų taikomas kompensuojamiems ir specialios medicinos paskirties maisto produktams. Dabar šis tarifas taikomas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokesčiai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mokesčiai

Nubalsavus už premjerės siūlymą, dalis Seimo narių ėmė priekaištauti, jog už jų iniciatyvas balsuojama nebuvo.

I.Šimonytė sakė, kad to daryti nebėra prasmės, nes pirminis balsavimas pakeitė situaciją.

„Ne kartą buvo situacija, kad balsuojant už vieną pasiūlymą balsuoti už antrą jau yra nebeįmanoma, nes ankstesnis Seimo sprendimas pakeitė situaciją taip, kad vėlesnis siūlymas nebetenka prasmės. Ten yra nuorodos į dalykus, kurių nėra, kurie yra susiję su pirminiu įstatymo projektu, kurį dabar Seimas pakeitė“, – aiškino I.Šimonyė.

Nors anksčiau M.Majauskas siūlė maitinimo sektoriui PVM lengvatą palikti galioti neribotą laiką, galiausiai Seimo BFK pritarė kompromisiniam pasiūlymam šiam sektoriui lengvatą įvesti metams. Tiesa, tai vis tiek išsiskyrė su Vyriausybės nuomone, kuri siūlė šią lengvatą taikyti iki 2023 m. liepos.

Komitete svarstant premjerės pasiūlymus, neišvengta ir nesusipratimų. Trečiadienį dėl siūlymų diskutavęs BFK į komitetą nepakvietė pasiūlymų autorės I.Šimonytės, todėl ketvirtadienio rytą turėjo rengti dar vieną posėdį, į kurį pakvietė ir premjerę. Tiesa, pastaroji posėdyje sudalyvauti negalėjo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Pridėtinės vertės mokesčio lengvatų klausimas įžiebė rimtų nesutarimų valdančiųjų konservatorių frakcijoje. M.Majauskui pateikus su Vyriausybe nesuderintą pasiūlymą neribotai pratęsti 9 proc. PVM tarifą restoranams, konservatorių frakcijos nariams uždrausta Seimui teikti su Ministrų kabinetu nesuderintus pasiūlymus dėl biudžeto.

M.Majauskas net buvo gavęs partijos ultimatumą – arba atsiimti siūlymą, arba trauktis iš pareigų komitete ir iš partijos. M.Majauskas tuo metu teigė palaikantis Vyriausybės rengtą biudžeto projektą, tačiau sakė negalintis sutikti su mokesčių didinimu kultūros, sporto, maitinimo paslaugoms.

Valdančiųjų konservatorių lyderiai balsavimą dėl PVM pataisų ir kitų metų biudžeto projekto yra prilyginę pasitikėjimo Vyriausybe klausimui. I.Šimonytė yra sakiusi, kad šis balsavimas parodys, ar Vyriausybė turi parlamento paramą.

Galutinai apsispręsta dėl PVM lengvatų bus kitą savaitę.

G.Šimkus: PVM lengvata verslui turi būti laikina

Tuo metu Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus skeptiškai vertina lengvatos pratęsimą. Jis sako, kad PVM lengvata maitinimo verslui gali būti tik laikina, o ne ilgalaikė, kitaip iškraipoma rinka.

„Tai yra politikų prerogatyva paskirstyti valstybės lėšas tarp įvairių poreikių, bet iš ekonomisto perspektyvos ilgalaikės lengvatos PVM poreikio restoranų verslui nėra pagrindo“, – spaudos konferencijoje teigė Lietuvos banko vadovas.

Pasak jo, lengvatos iškraipo tam tikrą stabdartą, kuris iš principo galioja visiems.

G.Šimkaus taip pat sakė, kad bet kokios mokestinės lengvatos turėtų galioti apibrėžtą laiką ir spręsti konkrečias problemas.

Lengvatas jis laiko pavoginga teritorija, nes ėmus jas taikyti, esą įsisukama į begalinį lengvatų ratą.

„Jau 2021 metų pradžioje, kai buvo pradėta kalbėti apie laikinas lengvatas restoranams, turėjome skeptišką požiūrį, ir gyvenimas jį patvirtino, kad nėra nieko labiau ilgalaikio už laikiną“, – sakė G. Šimkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas