Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 13 /13:09

Seimas padidino supaprastintų viešųjų pirkimų lubas

Nuo 2023 metų sausio mažos vertės prekių ar paslaugų viešųjų pirkimų lubos didinamos nuo 58 tūkst. iki 70 tūkst. eurų, o darbų – nuo 145 tūkst. iki 174 tūkst. eurų.
Lietuvos Seimo, Lenkijos Seimo bei Senato ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narių Asamblėjos 12-osios sesija
Seimas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Mažos vertės pirkimų riba padidinta apie 20 proc. atsižvelgiant į kainų kilimą dėl karo Ukrainoje.

Seimas antradienį priėmė tai numatančias Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas: už balsavo 117 Seimo nariai, prieš nebuvo, o du susilaikė.

Didinti maksimalias mažos vertės pirkimų ribas pasiūlė Švietimo ir mokslo komitetas, reaguodamas į Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prašymą.

Seimas taip pat žodžiu leido sudaryti sutartis, kai pirkimų vertė yra iki 15 tūkst. eurų, o ne iki 10 tūkst. eurų, kaip dabar.

Tokius mažos vertės pirkimus galima vykdyti neskelbiamų derybų būdu.

VPT: viešųjų pirkimų sistemos tobulinimas įneš aiškumo, leis pirkimus vykdyti efektyviau

Lietuvos Respublikos Seimui pritarus įstatymų pakeitimų paketui, kuriuo siekiama sumažinti administracinę naštą viešųjų pirkimų dalyviams, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) mano, kad pakeitimai leis pirkimus vykdyti efektyviau, orientuojantis ne į procesą, o į rezultatus.

Gruodžio 13 d. Seimas pritarė Viešųjų pirkimų įstatymo (VPĮ); Viešųjų pirkimų, atliekamų gynybos ir saugumo srityje įstatymo; Pirkimų, atliekamų vandentvarkos, energetikos, transporto ar pašto paslaugų srities perkančiųjų subjektų, įstatymo bei Koncesijų įstatymų pakeitimams, kuriuos inicijavo Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

VPT prisidėjo prie projekto rengimo, ir anot VPT direktoriaus Dariaus Vedricko, nors ne į visas pastabas projekte buvo atsižvelgta, tačiau priimti sprendimai turės teigiamos įtakos efektyvinant viešuosius pirkimus.

„Priimti įstatymų pakeitimai yra labai laukiami ir nemaža dalimi inicijuoti pačių perkančiųjų organizacijų. Tarnyba taip pat aktyviai įsitraukė į įstatymų svarstymo procesą, teikė siūlymus, organizavo perkančiųjų organizacijų ir suinteresuotų institucijų diskusijas, kad būtų surasti visoms pusėms priimtini sprendimai.

Nors ne visur pavyko pasiekti norimą rezultatą, pavyzdžiui, atitikties nacionalinio saugumo interesams tikrinimo srityje, tačiau, manome, kad pakeitimai įneš aiškumo ir lankstumo – jais sprendžiama problema, kai priežiūrą atliekančios institucijos skirtingai vertina tą pačią situaciją – tokiu atveju šios institucijos turės vadovautis Viešųjų pirkimų tarnybos formuojama praktika. O ženklūs palengvinimai supaprastintuose pirkimuose perkančiosioms organizacijoms suteiks galimybę lanksčiai ir operatyviai reaguoti į kylančius iššūkius“, – sako VPT vadovas D.Vedrickas.

Pakeitimais įtvirtinta, kad supaprastinto pirkimo dokumentuose, esant netikslumams, bus leidžiama keisti pirkimo sąlygas pratęsiant pasiūlymų pateikimo terminą. Tai suteiks galimybę susipažinti su reikalinga informacija ir pirkime dalyvauti visiems norintiesiems. Jeigu pirkimo dokumentuose bus esminių klaidų, perkančioji organizacija galės nutraukti pirkimą.

Atsisakoma prievolės skaidyti pirkimą į dalis, sprendimai turės būti priimami atsižvelgiant į smulkiojo ir vidutinio verslo galimybes. Keičiant sutartis nebeliks ribojimo bendrai sutarties keitimo vertei. Atliekant supaprastintas skelbiamas derybas pirkimų procesą pagreitins ir galimybė praleisti paraiškų teikimo etapą. O pasiūlymų tikrinimo dėl jų atitikimo nacionalinio saugumo interesams procesas bus paprastesnis.

Mažinamas asmenų, apie kuriuos tiekėjas turi pateikti informaciją dėl teistumo, ratas. Reikės tikrinti tik vadovo ir asmens, turinčio teisę pasirašyti tiekėjo finansinės apskaitos dokumentus, duomenis. Tarp pokyčių ir mažos vertės pirkimų ribų padidinimas. Atsisakyta pareigos, kuri turėjo įsigalioti nuo 2023-01-01, skelbti mažos vertės pirkimų suvestinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas