Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas priėmė svarstyti Finansų ministerijos siūlymus, kurie lengvintų mokėjimus

Finansų ministerijos ir Lietuvos banko parengtas Atsiskaitymų baigtinumo įstatymo projektas, kuriuo siekiama padidinti konkurenciją mokėjimų rinkoje ir suteikti geresnes paslaugas vartotojams, skinasi kelią – Seimas priėmė svarstyti šį projektą, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

Projekte numatyta, kad mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigos galėtų tiesiogiai be tarpininkų dalyvauti mokėjimo sistemose – tai veiks kaip naudojimosi bankų paslaugomis alternatyva. Momentinių mokėjimų galimybė skatins ekonomikos augimą didinant pinigų srautus ir perlaidų efektyvumą, o vartotojams suteiks greitesnes ir patikimesnes operacijas.

„Pinigai, kurie pasiekia sąskaitas iš karto, be papildomų laukimo valandų ar dienų, vadinami momentiniais mokėjimais. Lietuvos mokėjimų rinka yra viena pažangiausių Europoje: daugiau nei pusė pervedimų Lietuvoje yra momentiniai, kai ES vidurkis – 11 proc. Pakeitimų esmė – kad jau nuo 2025 m. balandžio 9 d. visi mokėjimai Lietuvoje galėtų būti momentiniai ir vartotojai turėtų galimybę juos rinktis. Tai yra dar vienas žingsnis link pagrindinio mūsų tikslo kuriant ir teikiant įstatymų projektus – gerinti finansinių paslaugų kokybę Lietuvos žmonėms ir jų patikimumą“, – sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Visiems mokėjimo paslaugų teikėjams numatoma pareiga teikti momentinių kredito pervedimų paslaugą. Kadangi Fintech įmonės teikdamos momentinių kredito pervedimų paslaugų galės tiesiogiai dalyvauti mokėjimo sistemose, joms bus taikomas reikalavimas turėti tam tikslui pritaikytas saugias IT sistemas.

Nustatyti reikalavimai norintiems dalyvauti mokėjimo paslaugų rinkoje. Numatoma, kad norėdamos dalyvauti mokėjimo sistemose Fintech bendrovės mokėjimo sistemos operatoriui turi pateikti ataskaitą ir audito įmonės arba savarankiškai dirbančio auditoriaus išvadą, kurios parodo, kaip bendrovė laikosi nustatytų reikalavimų.

Įstatymų projektais siekiama didesnės vartotojų apsaugos mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigų nemokumo atveju. Šios įstaigos bus įpareigotos parengti veiklos nutraukimo planą – tai užtikrins, kad veiklos nutraukimo atveju vartotojai patirtų kuo mažiau nesklandumų, o jų lėšos būtų apsaugotos.

Mokėjimo paslaugų teikėjai taip pat yra įpareigoti momentinių mokėjimų paslaugas teikti už tą patį mokestį, koks yra taikomas įprastiems pervedimams. Todėl vartotojams sudaromos visos galimybės patogiai naudotis momentinių mokėjimų paslaugomis.

Parengtais siūlymais į nacionalinę teisę perkeliamos Europos Parlamento ir Tarybos reglamento bei direktyvų nuostatos dėl momentinių kredito pervedimais eurais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas