Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seime – siūlymas iki 9 proc. sumažinti PVM maitinimo paslaugoms

Seimo opozicijai priklausantys konservatoriai teikia siūlymą nustatyti lengvatinį, 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) maitinimo ir gėrimų paslaugoms, išskyrus prekybą alkoholiu. Verslas sako, kad PVM mažinimas leistų atgaivinti vietinių gyventojų vartojimą, kurti darbo vietas, stabdyti emigraciją, 
Latvijos virtuvės pristatymo renginys
Asociatyvi nuotrauka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo valdantieji abejoja, ar sumažinus PVM, tai pajus gyventojai.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas abejoja, ar sumažintas PVM tokioms paslaugoms, jas atpigins ir kavinėse bus galima papietauti pigiau.

„Jau kiek metų iš patirties įrodyta, kad prekės neatpinga PVM sumažinus, tą dalį pasilieka pardavėjas ar perpardavėjas“, – BNS sakė parlamentaras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Valius Ąžuolas

V.Ąžuolas mano, kad smulkiam verslui ne tiek PVM mažinimas yra svarbus, kiek visos mokesčių naštos švelninimas. Pasak jo, mažos įmonės, kurių apyvarta per metus nepasiekia 45 tūkst. eurų arba 4 tūkst. eurų per mėnesį, nėra PVM mokėtojos.

„Tai tam mažam PVM sumažinimas ar padidinimas efekto jokio neturės, dideliai įmonei, kurios apyvartos didelės, jai liks kažkokia dalis. Dabar smulkus verslas ir dar šiek tiek gali konkuruoti su stambiuoju, kad nėra PVM mokėtojai, todėl gali geresnę kainą pasiūlyti, o jeigu sumažinsime, smulkiam dar sunkiau bus“, – kalbėjo V. Ąžuolas.

Tuo tarpu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė BNS tvirtino, kad mažesnis PVM padėtų maitinimo sektoriui lengviau atsigauti po karantino, mažintų emigraciją.

Ji pripažino, kad dėl mažesnio PVM kainos sumažėtų, bet ne tiek, kiek mažėtų PVM tarifas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

„Mes nesakome, kad mažinkite PVM, nes sumažinsime kainas. Didinsime atlyginimus ir paskatinsime vartojimą, išlaikysime darbo vietas. (...) Akumuliuotos lėšos iš PVM sumažinus sutaupymo eina darbuotojų atlyginimams. Ne kainoms. Kainos sumažės gal 1,5 proc. ar kiek – kaip ir daugelyje šalių (kuriose mažintas PVM maitinimo paslaugoms – BNS)“, – teigė E. Šiškauskienė.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas registravo Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė ir Biudžeto ir finansų komiteto narys Mykolas Majauskas. Tokiai idėjai Seimas jau pasipriešino kovo pabaigoje, grąžindamas iniciatoriams ją tobulinti.

M.Majauskas mano, kad lengvata padėtų maitinimo verslui atsigauti po koronaviruso krizės ir paskatintų „šešėlio“ traukimąsi.

Šiuo metu maitinimo paslaugoms taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos duomenimis, šiuo metu viešojo maitinimo sektoriuje dirba 14,5 tūkst. darbuotojų.

Asociacija nurodė, kad Prancūzija, Čekija ir Italija taiko 10 proc. PVM maitinimo paslaugoms, Švedija – 12 proc., Airija – 13,5 proc., Graikija ir Kroatija – 13 proc., Lenkija – 8 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas