Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimo Audito komitetas nepritarė 2019-ųjų biudžeto projektui

Trečiadienį Seimo Audito komitetas, svarstęs 2019 metų valstybės biudžeto projektą ir suinteresuotų institucijų išvadas, projektui nepritarė.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Komiteto pirmininkė, opozicinių konservatorių atstovė Ingrida Šimonytė, pareiškusi norą dalyvauti artėjančiuose prezidento rinkimuose, atkreipė dėmesį, kad planuojamas 2019 metų valstybės biudžetas balansuoja ant fiskalinės drausmės taisyklių pažeidimo ribos.

„Naujoji mokesčių reforma, įsigaliosianti nuo 2019 metų sausio 1 dienos, sumažins ateinančių metų biudžeto pajamas, tačiau Vyriausybė nenumatė jokių įtikinamų kovos su šešėliu ir geresnio mokesčių administravimo priemonių, kaip šio sumažėjimo būtų galima išvengti, ir dėl to iš esmės apribojamos valstybės galimybės spręsti esmines viešojo sektoriaus finansavimo problemas ir laikytis tinkamos fiskalinės politikos“, – rašoma žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Komitetas taip pat atkreipė dėmesį, kad 2019 metų valstybės biudžete esą neatskleidžiama dalis aiškiai prognozuojamų išlaidų, tai yra išmokos vaikams, įmokos į ES biudžetą ir skatinamosios įmokos į pensijų fondus.

„Šias išlaidas planuojama apmokėti iš valstybės pasiskolintų lėšų, suteikiant teisę priimti sprendimus Finansų ministerijai.

Pažymėtina, kad toks visų valstybės išlaidų neatskleidimas biudžete neatitinka konstitucinei biudžeto doktrinai, nes sprendimus, turinčius esminę įtaką valstybės biudžete numatomų valstybės išlaidų dydžiui, turi priimti ir įstatymuose įtvirtinti Seimas“, – nurodo Audito komitetas.

Atsižvelgdamas į tai, kad „iš esmės nėra sprendžiamos Valstybės kontrolės identifikuotos socialinės ir sveikatos apsaugos sisteminės problemos“, komitetas taip pat nepritarė Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rodiklių įstatymų projektams.

Vyriausybė 2019 metų valstybės ir savivaldybių biudžeto projektui, kuris parengtas planuojant 0,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) viešųjų finansų perteklių pritarė spalio 16-ąją. Tądien premjeras Saulius Skvernelis nurodė, kad biudžetą „pajus visi socialiniai sluoksniai“.

Pagal biudžeto projektą, pajamos kitąmet, palyginti su šių metų planu, didės 16,7 proc. (1,516 mlrd. eurų) iki 10,587 mlrd. eurų, tuo metu išlaidos augs 22,2 proc. (2,121 mlrd. eurų) iki 11,681 mlrd. eurų.

Valstybės biudžeto deficitas kitąmet turėtų siekti 1,095 mlrd. eurų – 2,2 karto (605,369 mln. eurų) daugiau nei numatyta šiemet (489,171 mln. eurų).

Vyriausybė taip pat patvirtino ir 2019 metų „Sodros“ biudžetą, kurio pajamos sieks 4,45 mlrd. eurų ir bus 3,6 proc. didesnės nei šiais metais. Kitų metų planuojamos išlaidos sudarys 4,04 mlrd. eurų ir bus 0,3 proc. mažesnės nei šiais metais. 2019 metų pajamos viršys išlaidas 412 mln. eurų.

Preliminari pirmojo biudžeto projekto svarstymo Seimo posėdyje data – lapkričio 22 diena, antrojo svarstymo – gruodžio 6 diena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas